Spřažení příčného suportu s regulátorem otáček

bronek999

11. 10. 2015, 8:04

Nezrozumitelny? To nie. Vsetci vedia co chces dosiahnut. Ale nie na com. Vo vseobecnosti sa to da riesit analogovo alebo digitalne. Spravis to potenciometrom. Vyladis s nejaky nozikom a pojde to relativne dobre. Potom vymenis noz za nejaky iny co bude mat inu vzdialenost od osi obrobku a regulacia je v haji. Zase nieco ladit. Ked to spravim digitalne,tak si nastavim noz do osi stlacim tlacidlo a samo sa to prepocita. Alebo len zadam aktualny pilomer cez klavesnicu. A menic budem riadit cez rs485 a frekvencia bude vzdy presna. Ale ty zas nemas menic. Takze emulovat analogovy potenciometer.
petrgr

12. 10. 2015, 7:42

řekl bych, že asi na soustruhu moc nepracuješ, že? Soustružnický nůž se vsazuje do nožového držáku vesměs podobně. Vzdálenost od podélné osy je tedy plus minus stejná, což nehraje pro upravování otáček podle průměru až takovou roli. protože tam mám potenciometry, tak jsou otáčky pořád takové, jaká je poloha běžce potenciometru. Otáčky se ale korigují podle velikosti třísky a dalších vlivů, takže digitální řízení by bylo pro kusovou výrobu absolutně k ničemu. Navíc: hlavní regulace je stejná, paralelní druhý potenciometr jen mění otáčky se změnou polohy a když se vrátím na výchozí místo, jsou tam zase ty samé. Už jsem si to spočítal. Současný potenciometr má hodnotu 4k7. Místo něj osadím s hodnotou 10 k a paralelně k němu zas 10k. Při řezné rychlosti 50 m/min. u průměru 50mm to vychází na nějakých 318 ot./min. Tyto si nastavím na displeji hlavním regulátorem a pak už se mění otáčky podle polohy. Snímání by mělo vycházet z max. natočení snímacího potenciometru při shodné ose spičky nože s podélnou osou obrobku. Plus mínus. Je to otázka doladění ale nejde o život a je to pokus, tak se pak uvidí, jak moc se to bude lišit. Když jsem si měřil hodnoty potenciometru v krajních polohách s původním regulačním potenciometrem, tak to docela sedí. Je to výpočet hodnotu rezistoru v paralelním zapojení.
Musím také vycházet z hodnot potenciometrů, které jsou běžně v prodeji.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“