Digitální pravítko - sloučení dvou signálů

Odpovědět
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2015, 10:23

Hodlám si konečně namontovat digitální odměřování na malý soustruh a při té příležitosti mě napadlo, zda by se nadal sloučit signál TTL ze dvou čidel na jeden vstup odměřování.
Jednalo by se o signál od snímače posuvu suportu a od snímače posuvu nožové hlavy. Vede mě k tomu několik důvodů. Koupil jsem odměřování pouze se dvěmi řádky, hrubé dělení a zpřevodování na posuvu suportu, jednoduší orientace ve čtení údajů... Co myslíte je to řešitelné a bude to provozně funkční?
Přílohy
SNIMACE.jpg
testone
Sponzor fora

9. 10. 2015, 11:38

umí to zobrazovací jednotka odměřování od Essy
v praxi s tím zkušenost nemám
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
echt

9. 10. 2015, 11:40

některé jednotky na to mají extra vstup, pokud to nebude nějak HW řešené, tak ti to tam podle mě bude vkládat chybu která se bude sčítat a řetězit ..
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2015, 11:46

Novou jednotku kupovat nehodlám. Spíše počítám s nějakým HW řešením. Mám jen obavy, že mé oblíbené PICAXE to stíhat nebude :( Nešlo by to řešit jen TTL obvody?
Mex

9. 10. 2015, 2:49

Bojím se, že to nebude zrovna jednoduchý úkol. Jak bys řešil různé hazardy, kdy např. přijdou signály z obou pravítek najednou, ale z každého opačným směrem, případně kmitání stojícího pravítka atd.

Pochytat procesorem obě pravítka by jistě snadno šlo, už možná horší bude z toho pak zase generovat výstupní kvadraturní signál.
Na Picaxe (podle mě) rovnou zapomeň. I na rychlejším procesoru jako je třeba na Arduinu je SW čtení enkodérů docela problematické, zvlášť pokud bude mít pravítko větší rozlišení a tedy signály budou hodně rychlé.

Já bych tam vrazil nejlevnější ARM třeba od STM. Je to za několik desetikaček a má to HW podporu pro čtení enkodérů. Mám s tím udělané pravítko na hraní ze staré inkoustové tiskárny, funguje to skvěle.
Zamýšlel bych se pak, jestli z toho zase dělat výstupní kvadraturní signál, nebo to taději rovnou zobrazit (což by bylo možná i jednodušší).

Ještě dodatečně dopisuju: abych nepoužíval ošklivou formulku "nejde to", tak jo, šlo by to udělat stavovým automatem. Jenom by musel jet na rychlosti násobně převyšující max. rychlost signálů z pravítek, abys mohl převést ty signály na synchronní.
Bylo by to asi docela pěkné intelektuální cvičení.
GeeSnake
Sponzor fora

9. 10. 2015, 3:28

Ahoj, že Vám do toho vstupuji se předem omlouvám, potřeboval bych poradit zdali by bylo možné HWově znásobit signály z enkodéru, jako že z enkodéru jde 200, násobeno 5 je 1000, /mám starý motor s 50kou enkodérem a drivery umí od 200/. Dík za informace.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Mex

9. 10. 2015, 3:44

GeeSnake píše:Ahoj, že Vám do toho vstupuji se předem omlouvám, potřeboval bych poradit zdali by bylo možné HWově znásobit signály z enkodéru, jako že z enkodéru jde 200, násobeno 5 je 1000, /mám starý motor s 50kou enkodérem a drivery umí od 200/. Dík za informace.
Určitě ne jednoduše a ne bez kompromisů.
Potřebuješ tam "dobásnit" dodatečnou informaci, která tam prostě není.
V případě pravidelných pulzů se to udělat dá, ale jako obvykle se ďábel skrává v detailech. Takže se budou velmi obtížně řešit případy různého zakmitávání při stojící (resp. chvějící-se) poloze, problém bude dělat častá změna směru atd.
Sranda to určitě nebude.
pavel-gravos

9. 10. 2015, 4:39

Souhlasim s Mexem, a myslim, ze je snazsi a spolehlivejsi koupit enkoder s 1000 pulsy.
Ono jde nakonec skoro vsechno, ale vynalozena namaha nemusi byt umerna vysledku.
frewill

31. 10. 2015, 6:49

Už to je to nějaký pátek, co jsem si udělal odměřování na svou frézku. Načítám 3 enkodéry pomocí Arduina UNO, který má 6 specielních portů, které jsou vhodné pro rychlé načítání bez přerušení. Při testování jsem musel se snímačem hodně rychle trhnout, abych docílil ztráty kroku. A pro použití na frézce to je bez problému
Už si na to vzpomínám jen mlhavě, ale pokud by měl někdo zájem, mohl bych k tomu najít nějaké podrobnější info.
Cena za takovýto zobrazovač + klávesnice je do 500kč, já to dal ze šuplíkových zásob.
Přílohy
odměřování.jpg
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“