Hodlám si konečně namontovat digitální odměřování na malý soustruh a při té příležitosti mě napadlo, zda by se nadal sloučit signál TTL ze dvou čidel na jeden vstup odměřování.
Jednalo by se o signál od snímače posuvu suportu a od snímače posuvu nožové hlavy. Vede mě k tomu několik důvodů. Koupil jsem odměřování pouze se dvěmi řádky, hrubé dělení a zpřevodování na posuvu suportu, jednoduší orientace ve čtení údajů... Co myslíte je to řešitelné a bude to provozně funkční?
Digitální pravítko - sloučení dvou signálů
umí to zobrazovací jednotka odměřování od Essy
v praxi s tím zkušenost nemám
v praxi s tím zkušenost nemám
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Bojím se, že to nebude zrovna jednoduchý úkol. Jak bys řešil různé hazardy, kdy např. přijdou signály z obou pravítek najednou, ale z každého opačným směrem, případně kmitání stojícího pravítka atd.
Pochytat procesorem obě pravítka by jistě snadno šlo, už možná horší bude z toho pak zase generovat výstupní kvadraturní signál.
Na Picaxe (podle mě) rovnou zapomeň. I na rychlejším procesoru jako je třeba na Arduinu je SW čtení enkodérů docela problematické, zvlášť pokud bude mít pravítko větší rozlišení a tedy signály budou hodně rychlé.
Já bych tam vrazil nejlevnější ARM třeba od STM. Je to za několik desetikaček a má to HW podporu pro čtení enkodérů. Mám s tím udělané pravítko na hraní ze staré inkoustové tiskárny, funguje to skvěle.
Zamýšlel bych se pak, jestli z toho zase dělat výstupní kvadraturní signál, nebo to taději rovnou zobrazit (což by bylo možná i jednodušší).
Ještě dodatečně dopisuju: abych nepoužíval ošklivou formulku "nejde to", tak jo, šlo by to udělat stavovým automatem. Jenom by musel jet na rychlosti násobně převyšující max. rychlost signálů z pravítek, abys mohl převést ty signály na synchronní.
Bylo by to asi docela pěkné intelektuální cvičení.
Pochytat procesorem obě pravítka by jistě snadno šlo, už možná horší bude z toho pak zase generovat výstupní kvadraturní signál.
Na Picaxe (podle mě) rovnou zapomeň. I na rychlejším procesoru jako je třeba na Arduinu je SW čtení enkodérů docela problematické, zvlášť pokud bude mít pravítko větší rozlišení a tedy signály budou hodně rychlé.
Já bych tam vrazil nejlevnější ARM třeba od STM. Je to za několik desetikaček a má to HW podporu pro čtení enkodérů. Mám s tím udělané pravítko na hraní ze staré inkoustové tiskárny, funguje to skvěle.
Zamýšlel bych se pak, jestli z toho zase dělat výstupní kvadraturní signál, nebo to taději rovnou zobrazit (což by bylo možná i jednodušší).
Ještě dodatečně dopisuju: abych nepoužíval ošklivou formulku "nejde to", tak jo, šlo by to udělat stavovým automatem. Jenom by musel jet na rychlosti násobně převyšující max. rychlost signálů z pravítek, abys mohl převést ty signály na synchronní.
Bylo by to asi docela pěkné intelektuální cvičení.
Ahoj, že Vám do toho vstupuji se předem omlouvám, potřeboval bych poradit zdali by bylo možné HWově znásobit signály z enkodéru, jako že z enkodéru jde 200, násobeno 5 je 1000, /mám starý motor s 50kou enkodérem a drivery umí od 200/. Dík za informace.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Určitě ne jednoduše a ne bez kompromisů.GeeSnake píše:Ahoj, že Vám do toho vstupuji se předem omlouvám, potřeboval bych poradit zdali by bylo možné HWově znásobit signály z enkodéru, jako že z enkodéru jde 200, násobeno 5 je 1000, /mám starý motor s 50kou enkodérem a drivery umí od 200/. Dík za informace.
Potřebuješ tam "dobásnit" dodatečnou informaci, která tam prostě není.
V případě pravidelných pulzů se to udělat dá, ale jako obvykle se ďábel skrává v detailech. Takže se budou velmi obtížně řešit případy různého zakmitávání při stojící (resp. chvějící-se) poloze, problém bude dělat častá změna směru atd.
Sranda to určitě nebude.
-
Souhlasim s Mexem, a myslim, ze je snazsi a spolehlivejsi koupit enkoder s 1000 pulsy.
Ono jde nakonec skoro vsechno, ale vynalozena namaha nemusi byt umerna vysledku.
Ono jde nakonec skoro vsechno, ale vynalozena namaha nemusi byt umerna vysledku.
Už to je to nějaký pátek, co jsem si udělal odměřování na svou frézku. Načítám 3 enkodéry pomocí Arduina UNO, který má 6 specielních portů, které jsou vhodné pro rychlé načítání bez přerušení. Při testování jsem musel se snímačem hodně rychle trhnout, abych docílil ztráty kroku. A pro použití na frézce to je bez problému
Už si na to vzpomínám jen mlhavě, ale pokud by měl někdo zájem, mohl bych k tomu najít nějaké podrobnější info.
Cena za takovýto zobrazovač + klávesnice je do 500kč, já to dal ze šuplíkových zásob.
Už si na to vzpomínám jen mlhavě, ale pokud by měl někdo zájem, mohl bych k tomu najít nějaké podrobnější info.
Cena za takovýto zobrazovač + klávesnice je do 500kč, já to dal ze šuplíkových zásob.