Vystředění vřetene
Upnout něco rovného nejlépe broušeného a "místo nože" upnout hodinky a přeject upnutý předmět. Velice bych dal pozor na výběr hodinek, ty s vodotryskem nebo Casio nejsou úplně vhodné.
Mohu se zeptat jak máš řešené uložení? Případně nějaké foto?
Mohu se zeptat jak máš řešené uložení? Případně nějaké foto?
- Francotirador
Už máš uložení čeho?TrustJawa píše:... stavím doma soustruh a mám už uložení, ale mám problém jak vystředit vřeteno...
Soustruhu, vřetena nebo vřeteníku?
Vřeteno se ti vystředí v ložiskách samo. Pokud ti jde o vřeteník, tak se to dělá jak to píše T.Andrlik.
Akorát samozřejmostí je předpoklad, že podélný suport po celé délce lože nemá vůli.
A propos. Čím ti vřeteno končí? Už máš do čeho upnout tu kontrolní tyč (univerzálka, kleština)?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
No tu vůli v supportu něčím vymezím protože tam vůle je a univerzálu mám IU 100Francotirador píše:Už máš uložení čeho?TrustJawa píše:... stavím doma soustruh a mám už uložení, ale mám problém jak vystředit vřeteno...
Soustruhu, vřetena nebo vřeteníku?
Vřeteno se ti vystředí v ložiskách samo. Pokud ti jde o vřeteník, tak se to dělá jak to píše T.Andrlik.
Akorát samozřejmostí je předpoklad, že podélný suport po celé délce lože nemá vůli.
A propos. Čím ti vřeteno končí? Už máš do čeho upnout tu kontrolní tyč (univerzálka, kleština)?
- Francotirador
O velikost přece nejde. Důležité je aby byla souosá s vřetenem (a v rozumném stavu), jinak se kloudně nedoměříš.TrustJawa píše:...a univerzálu mám IU 100
"Něčím vymezím" - jak jako něčím???TrustJawa píše:No tu vůli v supportu něčím vymezím protože tam vůle je ...

O to jak se to píše přece nejde a vymezit by se to dalo plíškem.Francotirador píše:O velikost přece nejde. Důležité je aby byla souosá s vřetenem (a v rozumném stavu), jinak se kloudně nedoměříš.TrustJawa píše:...a univerzálu mám IU 100"Něčím vymezím" - jak jako něčím???TrustJawa píše:No tu vůli v supportu něčím vymezím protože tam vůle je ...TrustJawa konečně si přečti něco o konstrukcích soustruhů (evidentně jsi ještě nezačal, když ani neumíš pojmenovat jeho hlavní části viz ty tvý 2 "p" u suportu). Literatury je ke stažení dost (i v češtině).
- Francotirador
Já bych na ten válcový vřeteník, který už máš hotový taky raději nevařil. Svař dva třmeny jak to máš tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107 ... 30#p187026" onclick="window.open(this.href);return false; a pak v nich protočit vnitřní průměr.
Jestli ti nevadí, že jsi pak za blbce tak opravdu o nic nejde.TrustJawa píše:O to jak se to píše přece nejde...

To si nějak nedovedu představit. Tím suportem budeš při měření jezdit (čím delší dráha tím líp) - musíš vymyslet něco, aby ten vymezovací plech jezdil i se suportem a nevypadl, nebo jít uplně jinou cestou jak se vůle zbavit.TrustJawa píše:...a vymezit by se to dalo plíškem.
Tak ten plíšek bych tam dal jako klínek z obou stran. Potom jak bude vše funkční bych to dal přefrézovat nebo respektive přebrousit, možná i udělat z toho lože rybinovou drážku, protože tam mám klasickou jakoby T drážku nebo jak to nezvat.Francotirador píše:Já bych na ten válcový vřeteník, který už máš hotový taky raději nevařil. Svař dva třmeny jak to máš tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107 ... 30#p187026" onclick="window.open(this.href);return false; a pak v nich protočit vnitřní průměr.
Jestli ti nevadí, že jsi pak za blbce tak opravdu o nic nejde.TrustJawa píše:O to jak se to píše přece nejde...![]()
To si nějak nedovedu představit. Tím suportem budeš při měření jezdit (čím delší dráha tím líp) - musíš vymyslet něco, aby ten vymezovací plech jezdil i se suportem a nevypadl, nebo jít uplně jinou cestou jak se vůle zbavit.TrustJawa píše:...a vymezit by se to dalo plíškem.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to podrzis rukou poheftujes
kdyz to bude uplne krive tak do toho majznes a kdyz to bude tak nejak podle oka v zakrytu tak dobry
dovaris a soustruzis
cokoli navic nema smysl protoze by to bylo neadekvatni ke zbytku toho stroje
kdyz to bude uplne krive tak do toho majznes a kdyz to bude tak nejak podle oka v zakrytu tak dobry
dovaris a soustruzis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak vřeteno je základ a to musí být přesně, ten support si můžu nechat zabrousit a bude to přesné.robokop píše:to podrzis rukou poheftujes
dovaris a soustruzis
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Schválně jsem se koukal jak to řeší ten Vávra.
Takže, má vřeteno vyrobené jako ty, trubku s ložisky. Aby se mu to při další montáži nezkřivilo a bylo v ose, tak má na loži, v místě vřeteníku přivařenou další trubku o pár mm větším průměru v délce toho vřetena. Na koncích té přivařené trubky má na každé straně tři otvory se závity po 120 st. pro stavěcí šrouby.
Když má vše sesazené,vloží do té trubky to vřeteno a pomocí těch 6ti šroubů to seřídí tak, aby kulatina upnutá v univerzálce byla rovnoběžná s ložem. Kontroluje to hodinkama z boku a z vrchu při posuvu suportu. Pak ten prostor mezi trubkami vylije epoxidovým lepidlem a je hotovo.
Takže, má vřeteno vyrobené jako ty, trubku s ložisky. Aby se mu to při další montáži nezkřivilo a bylo v ose, tak má na loži, v místě vřeteníku přivařenou další trubku o pár mm větším průměru v délce toho vřetena. Na koncích té přivařené trubky má na každé straně tři otvory se závity po 120 st. pro stavěcí šrouby.
Když má vše sesazené,vloží do té trubky to vřeteno a pomocí těch 6ti šroubů to seřídí tak, aby kulatina upnutá v univerzálce byla rovnoběžná s ložem. Kontroluje to hodinkama z boku a z vrchu při posuvu suportu. Pak ten prostor mezi trubkami vylije epoxidovým lepidlem a je hotovo.
Naposledy upravil(a) jova dne 17. 11. 2015, 11:12, celkem upraveno 2 x.