draftsight

CAD software, shareware, freeware
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

14. 11. 2015, 4:18

Nakreslit přesný čtverec není problém. Je to jako v autocadu. Vybereš čtverec, zmáčkneš alt a V zadáš 20 čárka a dvacet entr. Když bys dával přesnější hodnoty jako setiny musíš dát 20.44 čárka a pak zase 20.44. Musí mezi nimi být tečka. To samé je s přímkou. Klikneš na přímku a zadáš hodnotu entr. Pokud bys chtěl se čtvercem hýbat, označíš ho, klikneš nahoře na kartu změnit a vybereš přesunout. Jakmile se čtvercem hýbneš na tu stranu kam potřebuješ, zadáš hodnotu a entr. Abys nemusel pořád klikat na orto stačí když si zmáčkneš F8.
karelsklo

14. 11. 2015, 8:48

Baxi.bax píše:Nakreslit přesný čtverec není problém. Je to jako v autocadu. Vybereš čtverec, zmáčkneš alt a V zadáš 20 čárka a dvacet entr. Když bys dával přesnější hodnoty jako setiny musíš dát 20.44 čárka a pak zase 20.44. Musí mezi nimi být tečka. To samé je s přímkou. Klikneš na přímku a zadáš hodnotu entr. Pokud bys chtěl se čtvercem hýbat, označíš ho, klikneš nahoře na kartu změnit a vybereš přesunout. Jakmile se čtvercem hýbneš na tu stranu kam potřebuješ, zadáš hodnotu a entr. Abys nemusel pořád klikat na orto stačí když si zmáčkneš F8.
Díky za radu,bude se to hodit.Jsem rád že někdo poradí a podělí se o zkušenosti... :)

Jinak mě dost nadchl CADE,tedy až na jednu věc-nevím jak mazat/ořezávat jednotlivé úsečky a křivky.Nástroj "cut" maže vždycky celý objekt...
Nepoužíváte někdo CADE?
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2015, 8:48

Přiznám se, že nejsem žádný kreslič, ale jedno vím jistě. Nemá cenu stále hledat nějaký cad a zkoušet si to v něm. Pak z toho je hokej. I když ve většině případů jsou ty funkce totožné. Je lepší stáhnout si jeden a učit se. Já mám asi o proti Tobě nevýhodu. Brzy mi bude šedesát a to do té palice už moc neleze. Naučil jsem se základní funkce cadu což mi zatím na to moje modelaření s CNC frézkou stačí. Zkus znovu ten Draft. Tam třeba je záložka na mazání a ořezávání na kartě změnit.
Martinhora

15. 11. 2015, 10:11

Obávám se, že nic lepšího (zadarmo) než ten Solid Edge 2d neseženeš. Používám verzi ST6 32bit a umí to naprosto všechno co potřebuju.
karelsklo

15. 11. 2015, 4:54

Martinhora píše:Obávám se, že nic lepšího (zadarmo) než ten Solid Edge 2d neseženeš. Používám verzi ST6 32bit a umí to naprosto všechno co potřebuju.
Jestli existuje i 32 bit verze tak ji určitě zkusím.
Baxi.bax píše:Přiznám se, že nejsem žádný kreslič, ale jedno vím jistě. Nemá cenu stále hledat nějaký cad a zkoušet si to v něm. Pak z toho je hokej. I když ve většině případů jsou ty funkce totožné. Je lepší stáhnout si jeden a učit se. Já mám asi o proti Tobě nevýhodu. Brzy mi bude šedesát a to do té palice už moc neleze. Naučil jsem se základní funkce cadu což mi zatím na to moje modelaření s CNC frézkou stačí. Zkus znovu ten Draft. Tam třeba je záložka na mazání a ořezávání na kartě změnit.
Ale jo,tohle je mi jasné :) .Jen chci mít přehled a těch pár dní zkoušení nelituji,nakonec je to i docela zábava.Efekt tohohle zkoušení je ten že vím že draftsight je pro mě daleko míň použitelný než jiné CADy.
Ale ten postup z Tvé rady vyzkouším,už jen pro to zadostiučinění-když jsem u toho týden seděl a nešlo to... :D

To je právě ten rozdíl kvůli kterému hledám-v draftsight to nejde ani po týdnu a až někdo poradí tak dost prkenně-v jiných to jde hned...
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2015, 7:17

Já jsem nezkoušel hledat, protože mi to na to moje kreslení stačí, to co umím, ale zkus zadat do vyhledávače nějaký tutoriál, určitě se něco najde podle kterého se dá dost dobře učit.
karelsklo

19. 11. 2015, 5:37

Tak zkouším ledacos a docela se mi líbí zmíněný CADE.Narážím ale na jeden problém který může (a nemusí) být obecného rázu. Existují nějaké obecnější způsoby jak u bloku (sloučené skupiny objektů) ořezat přebytečné čáry tak aby vznikl jednolitý objekt?
Zkoušel jsem všechno možné a ne a ne čáry vymazat.Nástroj "cut" vymaže celý objekt...(a to se netýká jen CADE ...)

Např. ZW na to má nástroj "oříznout jedním dotekem" který funguje perfektně.U jiných cadů tento nástroj není ale čar se přece musí dát nějak zbavit ne...? :)
Uvítám jakýkoli tip nebo zkušenost jak se to řeší...
Přílohy
22400002.JPG
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2015, 6:34

jestli se snazis nakreslit drazku, tak ta se kresli napr. cara>ofset(vytvoris rovnobezky)>oblouk>zrcadlit oblouk
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karelsklo

19. 11. 2015, 6:53

Ne ne,já kreslím možná blbým ale intuitivním (pro mě) stylem tak že (chci nakreslit např.brejle) si to poskládám z jednotlivých základních tvarů (kružnice,obdélníky) a ty pak doupravím a ořežu.Třeba v inkscape to takhle jde (jenže ten zase neumí hladiny)...

Nechce se mi např.přemýšlet a počítat kde má začínat jaký rádius,prostě tam prdnu kružnici a tu pak ořežu.Možná se to takhle dělat nemá ale jsou programy které to podporují (ale buďto mají jinou vadu viz.inkscape anebo stojí peníze...) :D
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2015, 7:40

tezko muzes po nejakem programu chtit, aby delal jak sis myslel, to neumi ani sofistikovani tvorove, o lidech nemluve, vsechno chce svuj pristup, u orezavani u CAD zalezi i na poradi vyberu entit pro orez

http://ulozto.cz/x2h55SU/uzivatelska-pr ... utocad-pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

studuj, ja zacinal na autocad2000 s knizkou v ruce
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2015, 7:53

Třeba v autocadu pro ořez na kartě ořezat bych pravým kliknul na čáru co chci oříznout v tomhle případě vnitřek kružnice a pak levým to smáznu.
karelsklo

20. 11. 2015, 6:59

filla píše:tezko muzes po nejakem programu chtit, aby delal jak sis myslel, to neumi ani sofistikovani tvorove, o lidech nemluve, vsechno chce svuj pristup, u orezavani u CAD zalezi i na poradi vyberu entit pro orez

http://ulozto.cz/x2h55SU/uzivatelska-pr ... utocad-pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

studuj, ja zacinal na autocad2000 s knizkou v ruce
Ale jo o tom žádná... :D
Samozřejmě nepředpokládám že sw bude číst myšlenky jen je prostě někdy lepší si někdy zjednodušit práci-pokud to sw podporuje.
Baxi.bax píše:Třeba v autocadu pro ořez na kartě ořezat bych pravým kliknul na čáru co chci oříznout v tomhle případě vnitřek kružnice a pak levým to smáznu.
Tady je problém že nejde najít ta karta ořezu ani nijak vybrat jedna entita z bloku.Tedy nějak to jít musí ale nevím jak.
Manuál zmiňuje ikonu pro práci s blokem kterou ale já v panelu nástrojů nemám a nenašel jsem ji nikde v nastavení schovanou.

Možná řeknete vyprdni se na to a uč se v nějakém zažitém programu.Neříkám ne ale prostě bych na tohle chtěl přijít...
Ať je o čem besedovat že... :D
filla
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2015, 9:08

jinak odkazovana prirucka bude ve vetsine pripadu fungovat i v draftsight
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2015, 10:53

karelsklo píše:Nechce se mi např.přemýšlet a počítat kde má začínat jaký rádius,prostě tam prdnu kružnici a tu pak ořežu.Možná se to takhle dělat nemá ale jsou programy které to podporují (ale buďto mají jinou vadu viz.inkscape anebo stojí peníze...) :D
Jasně, že se to takhle má dělat. Od toho máme CAD, aby dělal rutinní práci za nás. CAD který vyžaduje už v okamžiku kreslení vědět, jaký má mít kreslená kružnice průměr nebo dokonce kde přesně začíná a kde končí kruhový oblouk, té práce moc neušetří, vlastně si ani nezaslouží ten název CAD. To patří do počítačového pravěku.
Aleš Procháska
karelsklo

22. 11. 2015, 5:39

Tak pro zajímavost ještě zkouším ty levnější placené cady.DesignCAD nic extra.Dobře vypadá TurboCAD,má dost pěkné přichycování (např roztahat obdélník mezi dvě kružnice se dá jen přetahováním rohů...).TurboCAD je 2D/3D a má češtinu i dost slušný český návod (1600 stran).
Odpovědět

Zpět na „CAD“