Stavba zdroje 24V 14A - krokové motory

Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:07

To trafo má 600VA a má 2x vinutí 35V. Asi zkusím několik závitů odmotat abych se tedy dostal na cca 45V, které je doporučeno dle manuálu. Ta vinutí bych rád po usměrnění spojil paralelně, abych měl možnost vyššího proudového zatížení.
tarvisio

28. 11. 2015, 7:15

Baltazarek píše:To trafo má 600VA a má 2x vinutí 35V. Asi zkusím několik závitů odmotat abych se tedy dostal na cca 45V, které je doporučeno dle manuálu. Ta vinutí bych rád po usměrnění spojil paralelně, abych měl možnost vyššího proudového zatížení.
A jak mas reseny cely zdroj? mas jen trafo, usmernovac a kondiky ? nebo jeste napr. blokovaci kondiky nebo neco podobnyho ?
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:21

jenom trafo, usměrňovač, kondenzátory filtrační a blokovací, pojistky.
packa

28. 11. 2015, 7:24

Baltazarek píše:To trafo má 600VA a má 2x vinutí 35V. Asi zkusím několik závitů odmotat abych se tedy dostal na cca 45V, které je doporučeno dle manuálu. Ta vinutí bych rád po usměrnění spojil paralelně, abych měl možnost vyššího proudového zatížení.
a když má 2x35v tak má vyvedeny čtyři dráty nebo jen tři ? jeden společný ?
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:26

Má vyvedeny 4 vodiče na sekundáru. Je to myslím toto trafo http://www.vpcentrum.eu/transformator-t ... 8-57a-ip00
Mex

28. 11. 2015, 7:38

tarvisio píše:začínám stavět klasický zdroj pro krokové motory a chtěl bych vědět jaké součástky mám ještě použít na zdroj.
Chceš kandidovat na kondenzátorového krále? ;-)

Na ty tvoje motory by s přehledem stačilo i 3x menší trafo.
Jinak ten HY-DIV268N-5A je taky do 50V. Je tam sice Toshiba, ale jak už napovídá název (to 5A), tak je to TB6600, a ta má max 50V.

Pokud si můžeš vybrat kondezátory, tak tam strč raději ty na vyšší napětí. Zajistíš jim tak delší život. Jestli už je máš a nepotřebuješ je jinde, tak tam dej tak 2-4 kousky. Pokud by ti jich ale bylo líto, tak jeden to taky zvládne.
Mex

28. 11. 2015, 7:50

Baltazarek píše:Mohu použít zdroj 35V střídavých kdy po usměrnění a filtraci bude napětí 49,5V ? Ještě samozřejmě odečtu úbytek na usměrňovacím můstku cca 0.7V takže jsem pod 49V. Nebude těch 49V moc ?
Předpokládám, že to výsledné napětí jsi spočítal, ne změřil. Takže děláš přesné výpočty z nepřesných vstupních hodnot.
Vezmi to trafo, a napřed pořádně změř, co z něho skutečně leze.
Jinak pokud chceš snížit výstupní napětí, tak samozřejmě můžeš odmotat závity. Ale to se většinou dělá dost blbě, vinutí bývá impregnované a zalepené.
Ale taky může naopak pár závitů přimotat a to napětí na nich odečíst od toho původního sekundáru. Bude se to dělat asi výrazně snadněji.
jova
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:51

Baltazarek píše:To trafo má 600VA a má 2x vinutí 35V...
Osobně bych ta vinutí propojil, vyvedl střed a zapojil tam dvoucestný usměrňovač. Ušetříš diody a zmenšíš ztráty.
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:54

Mex píše:
Baltazarek píše:Mohu použít zdroj 35V střídavých kdy po usměrnění a filtraci bude napětí 49,5V ? Ještě samozřejmě odečtu úbytek na usměrňovacím můstku cca 0.7V takže jsem pod 49V. Nebude těch 49V moc ?
Předpokládám, že to výsledné napětí jsi spočítal, ne změřil. Takže děláš přesné výpočty z nepřesných vstupních hodnot.
Jinak pokud chceš snížit výstupní napětí, tak samozřejmě můžeš odmotat závity. Ale to se většinou dělá dost blbě, vinutí bývá impregnované a zalepené.
Ale taky může naopak pár závitů přimotat a to napětí na nich odečíst od toho původního sekundáru. Bude se to dělat asi výrazně snadněji.
To napětí jsem měřil, bylo tam po usměrnění cca kolem 49,5V
packa

28. 11. 2015, 7:55

Mex píše:
Toroidy jdou většinou odotat dobře , ty se moc neimpregnují , ale já bych neodmotával jen na vhodném místě přerušil , z každého konce závit nebo jenpůl odmotal a vyved odbočku , u taakto tlustých drátů je to v pohodě .
tarvisio

28. 11. 2015, 8:41

Mex píše:
tarvisio píše:začínám stavět klasický zdroj pro krokové motory a chtěl bych vědět jaké součástky mám ještě použít na zdroj.
Chceš kandidovat na kondenzátorového krále? ;-)

Na ty tvoje motory by s přehledem stačilo i 3x menší trafo.
Jinak ten HY-DIV268N-5A je taky do 50V. Je tam sice Toshiba, ale jak už napovídá název (to 5A), tak je to TB6600, a ta má max 50V.

Pokud si můžeš vybrat kondezátory, tak tam strč raději ty na vyšší napětí. Zajistíš jim tak delší život. Jestli už je máš a nepotřebuješ je jinde, tak tam dej tak 2-4 kousky. Pokud by ti jich ale bylo líto, tak jeden to taky zvládne.
diky za rady, dam tam ty na vyssu napeti. 4 Kousky. Poradis mi jeste jaky tam mam dat blokovaci kondik? vubec nemam predstavu. Nakupuju treba na TME.EU :-)
Mex

28. 11. 2015, 9:02

tarvisio píše:diky za rady, dam tam ty na vyssu napeti. 4 Kousky. Poradis mi jeste jaky tam mam dat blokovaci kondik? vubec nemam predstavu. Nakupuju treba na TME.EU :-)
No vždyť už tam budeš mít ty 4.
tarvisio

28. 11. 2015, 9:09

Mex píše:
tarvisio píše:diky za rady, dam tam ty na vyssu napeti. 4 Kousky. Poradis mi jeste jaky tam mam dat blokovaci kondik? vubec nemam predstavu. Nakupuju treba na TME.EU :-)
No vždyť už tam budeš mít ty 4.
Aha, ja myslel ze blokovaci kondenzatory jsou jine. Tak diky :-)
Mex

28. 11. 2015, 9:19

Blokovací kondenzátory jsou obecně kondenzátory zapojené tak, že blokují pokles/nárust napětí v důsledku proudových špiček.
Ty proudové špičky vznikají provozem elektroniky (pak jsou rychlé a krátké), nebo v našem případě činností motorů, relé atd. (pak jsou pomalé a delší).

Pro ty elektronické se pro blokování používají menší kapacity, ale s malým vnitřním odporem a malou indukčností. Tedy typicky keramické kondenátory. Jenže ty má smysl dát až bezprostředně k chráněné elektronice, jinak dlouhé dráty jejich vlastnosti eliminují.
No a pro pomalé a velké proudové špičky se pak používají velké kondenátory, které můžou být pomalejší. No a to jsou právě ty tvoje 4 buřty.

Protože špičky od motorů jsou větším problémem, tak proto má smysl tam ty buřty dát. Špičky od elektroniky problém nejsou, protože se dají řešit malými rychlými kapacitami, které jsou už vevnitř driverů.

Pokud bys po tom nějak děsně toužil, tak si tam můžeš přidat pár keramických kondezátorů třeba 1M na 100V, ale celkem k ničemu moc to nebude.
Když už bys tam ale nějakou keramiku dával, tak si kup rozhodně něco z materiálu X7R, jiné materiály jsou na prd (s DC předpětím jim hrozně klesá kapacita).
tarvisio

29. 11. 2015, 1:06

Mex píše:Blokovací kondenzátory jsou obecně kondenzátory .....

Pokud bys po tom nějak děsně toužil, tak si tam můžeš přidat pár keramických kondezátorů třeba 1M na 100V, ale celkem k ničemu moc to nebude.
Když už bys tam ale nějakou keramiku dával, tak si kup rozhodně něco z materiálu X7R, jiné materiály jsou na prd (s DC předpětím jim hrozně klesá kapacita).
Z keramických kondenzátorů z materiálu X7R mám na výběr z těchto
http://www.tme.eu/sk/katalog/#search=x7 ... 6%3A300%3B

Největší kapacita je tam myslím 470mF, to je asi málo ?
http://www.tme.eu/sk/details/c330c474k1 ... tht/kemet/
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“