Vystředění vřetene

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
TrustJawa

1. 12. 2015, 9:38

robokop píše:no jen bych za nim nechodil podruhe
az shledne na youtube co s temi jeho vytvory udelas tak te umlati zeleznou tyci
a ver mi, bude ti jedno jestli je brousena nebo jen soustruzena
Jakými jeho výtvory ? Nechápu vůbec jaké výtvory a ještě k tomu cizí ?
jova
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2015, 1:30

TrustJawa píše:Tady to až na pár lidí nemá smysl. Souosost budu měřit úhloměrem protože support má vůli takže se to nedá měřit úchylkoměrem. Takže jsem to udělal tak že do té drážky uprostřed jsem upevnil úhelník který jsem přiložil k univerzále a sevřel ho čelistmi.
Jak může mít suport vůli? Jak na tom chceš pak obrábět? :shock:
Normálně se to dělá takto:
1. do sklíčidla upneš co nejpřesnější kulatinu.
2. lehce povolíš šrouby na univerzálce a poklepáním jí vycentruje pomocí hodinek. Kontroluješ to u univerzálky i na konci kulatiny.
3. na suport upevníš hodinky a opřeš je z boku o kulatinu. Přejíždíš po kulatině a rovnáš souosost ve vertikálním směru.
4. na suport upevníš hodinky a opřeš je z vrchu o kulatinu. Přejíždíš po kulatině a rovnáš souosost v horizontálním směru.
T.Andrlik

1. 12. 2015, 1:50

To Jova, myslím že mluvit do zdi je smysluplnejsi nez mu neco vysvetlovat.
Ja uz mu toto popisoval.
Ale přeci úhloměr chycenej do univerzálky je přesnější, než nějaké naše pojebané hodinky a kontrolní trny..
Jestli to někdy bude shodou náhod soustružit (spíše "žvejkat") tak jedine kuželové kolíky :-D
jova
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2015, 1:55

Já už mu taky psal, že má na ten držák přivařit nejprve větší trubku a to vřeteno do ní pak "za studena" vlepit lepidlem. On se z toho nepoučil, ale třeba si to přečte druhý podobný šikula a poučí se z jeho chyb :D
packa

1. 12. 2015, 1:58

já doporučuji přejmenovat vlákno

udělal bych anketu na návrh jména vlákna :

Třeba :Trust java , aneb jak zkurvit vše ve dvouch minutách
pafik

1. 12. 2015, 2:04

packa píše:já doporučuji přejmenovat vlákno

udělal bych anketu na návrh jména vlákna :

Třeba :Trust java , aneb jak zkurvit vše ve dvouch minutách
Dost drsný .... :D :D
T.Andrlik

1. 12. 2015, 2:07

Nebo "chci poradit ale stejně to udělám po svém"
TrustJawa

1. 12. 2015, 3:09

jova píše:
TrustJawa píše:Tady to až na pár lidí nemá smysl. Souosost budu měřit úhloměrem protože support má vůli takže se to nedá měřit úchylkoměrem. Takže jsem to udělal tak že do té drážky uprostřed jsem upevnil úhelník který jsem přiložil k univerzále a sevřel ho čelistmi.
Jak může mít suport vůli? Jak na tom chceš pak obrábět? :shock:
Normálně se to dělá takto:
1. do sklíčidla upneš co nejpřesnější kulatinu.
2. lehce povolíš šrouby na univerzálce a poklepáním jí vycentruje pomocí hodinek. Kontroluješ to u univerzálky i na konci kulatiny.
3. na suport upevníš hodinky a opřeš je z boku o kulatinu. Přejíždíš po kulatině a rovnáš souosost ve vertikálním směru.
4. na suport upevníš hodinky a opřeš je z vrchu o kulatinu. Přejíždíš po kulatině a rovnáš souosost v horizontálním směru.
Takže ty čelisti mám pak nechat povolené ?
RaS

1. 12. 2015, 3:16

jasně, čelisti necháš povolené a kontrolní trn ti v tom bude vaklat sem a tam.. trošku přemýšlej
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
TrustJawa

1. 12. 2015, 3:25

RaS píše:jasně, čelisti necháš povolené a kontrolní trn ti v tom bude vaklat sem a tam.. trošku přemýšlej
Tak když tam je napsané povolit čelisti a poklepat a potom píše o měření tak nevím co mám dělat a co ne. Pak mi tu budete psát že jste neříkali nic o tom. Tak když mi chcete radit tak to pište přesně.
RaS

1. 12. 2015, 3:59

musíš číst pozorněji.. je tam napsáno povolit šrouby univerzálky ne čelisti.. ale máš pravdu, ten návod je špatnej předpokládá totiž,že čitatel je alespoň trošku inteligentní a není uplnej idiot.. :D
správně by to mělo být nějak takto:
uchopíš měřící trn (měřící trn je přesná broušená kulatina (předbíhám abys tam nechytal násadu od koštěte))
povolíš čelisti univerzálky (to je to kovový s třema paknama (někdy se 4ma a více) co se točí na soustruhu a obvykle se do toho upíná obrobe) povolíš ji na průměr který je větší než průměr kontrolního trnu (to proto abys mohl kontrolní trn lehce vložit do univerzálky a nemusel používat tvé oblíbené kladivo)
jakmile tam ten kontrolní trn vložíš tak dotáhneš sklíčidlo.. na to se použije klíč (mlácením kladivem to nepůjde)..
poté povolíš šrouby které drží univerzálku na přírubě univerzálky (pokud jsi ovšem pako a tu přírubu jsi ve své konstrukci vynechal a přivařil univerzálku natvrdo k vřetenu .. tak tady rady končí..)
pokud tam ty šrouby jsou tak doklepeš univerzálku tak aby neházela.. tady ale pozor slovo doklepat zde není v souvislosti s tvým oblíbeným kladivem a najebat to tam.. .. no a pravděpodobně sem se stejně nedostaneš neboť to tvoje vřeteno je skurvené a asi nemá smysl pokračovat...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
TrustJawa

1. 12. 2015, 4:34

RaS píše:musíš číst pozorněji.. je tam napsáno povolit šrouby univerzálky ne čelisti.. ale máš pravdu, ten návod je špatnej předpokládá totiž,že čitatel je alespoň trošku inteligentní a není uplnej idiot.. :D
správně by to mělo být nějak takto:
uchopíš měřící trn (měřící trn je přesná broušená kulatina (předbíhám abys tam nechytal násadu od koštěte))
povolíš čelisti univerzálky (to je to kovový s třema paknama (někdy se 4ma a více) co se točí na soustruhu a obvykle se do toho upíná obrobe) povolíš ji na průměr který je větší než průměr kontrolního trnu (to proto abys mohl kontrolní trn lehce vložit do univerzálky a nemusel používat tvé oblíbené kladivo)
jakmile tam ten kontrolní trn vložíš tak dotáhneš sklíčidlo.. na to se použije klíč (mlácením kladivem to nepůjde)..
poté povolíš šrouby které drží univerzálku na přírubě univerzálky (pokud jsi ovšem pako a tu přírubu jsi ve své konstrukci vynechal a přivařil univerzálku natvrdo k vřetenu .. tak tady rady končí..)
pokud tam ty šrouby jsou tak doklepeš univerzálku tak aby neházela.. tady ale pozor slovo doklepat zde není v souvislosti s tvým oblíbeným kladivem a najebat to tam.. .. no a pravděpodobně sem se stejně nedostaneš neboť to tvoje vřeteno je skurvené a asi nemá smysl pokračovat...
Když povolím šrouby univerzálky tak mi to bude držet dál :D jelikož tam je osazení do kterého to zapadne.
exot007

1. 12. 2015, 4:44

Proto se to osazeni dela o drtek mensi (jde vlastne o volnejsi centráž)
TrustJawa

1. 12. 2015, 4:49

exot007 píše:Proto se to osazeni dela o drtek mensi (jde vlastne o volnejsi centráž)
Ta univerzála hází jako že kuželovitě, jako že na začátku to je setina a na konci to je přes mm
Habešan
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2015, 4:52

A je to osazení tak těsné, že s tou univerzálou nepohneš ani o tisícinu ???

Protože máš celý vřeteník šejdrem.
Taky je lepší tu přírubu osoustružit, až když je usazená na rozumně usazeném vřetenu.
testone píše:těch tvých 7 mega ... zasírá server na který se skládáme
Nejhorší je, že se zakázanou editací starších příspěvků to teď TrustJawa nemá jak napravit, i kdyby chtěl.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“