Router Azamo

Odpovědět
azamo

29. 11. 2015, 12:34

Okolnosti mě donutily začít uvažovat nad stavbou routeru na frézování překližek a MDF desek .
Zatím mám jen hrubou představu a rád bych vyslechl vaši kritiku :mrgreen:
Rozjezdy jsou 1900 x 800
Základní stavební prvek Jackel 120 x 80 x 6
Konstrukce bude buď šroubovaná , svařovaná a nebo nejspíš kombinace obojího .
Osa X a Y podepřené tyče 20 mm a hřeben . To už jsem začal řešit tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=3&t=18605
Osa Z lineáry 15mm + 1605 kuličkový šroub
Pohon 2f krokové motory ,pokud to finance dovolí tak 3f se zpětnou vazbou http://www.cncshop.cz/hybrid-servomotory_c
Vřeteno čínský vodník 1.5 nebo 2.2 Kw
Většinou se na tom bude frézovat 6mm překližka .
Frézy tak do 6 mm .
Zatím mám jen hrubý návrh a ještě je potřeba dořešit asi milion věcí ,ale chtěl bych mít jasno v základní koncepci .
Přílohy
router.png
router2.png
router3.png
ZDENEK1.DOLEZAL

29. 11. 2015, 11:03

Ahoj

Tak to vezmem v rychlosti - podepřené tyče 20 - 4m - tak to máš za 5 tisíc + pozdra za 2 to je celkem 7 tisíc za věc napd.
někdo tu prodával lineáry s vozíky za podobnou cenu ber je.
ke konstrukci spodek relativně hodně železa na nic - to co máš na ose X ta 2000mm- dej ten jekl ještě jednou pod ty příčníky.pak to bude trochu fungovat.
Osa Y to je celé na dvě věci.proč dáváš ty jekly takle na sebe? a to vedení do L - co tě k tomu vede , za obrábění dáš dost peněz.
Martgas tu prodává celou 1m dlouhou osu s lineáráma a kuličkovým šroubem - vem to a máš to celé hotové.
Z - proč pořád jezdíte jen s deskou -zvedej celou osu osu Z - najdi si proč je to tu.
Píšeš budu obrábět desky překližka tl 6mm tak proč cpeš to zetko tak vysoko.JESTLI TO POTŘEBUJEŠ Z NĚJAKÉHO DŮVODU VYSOKO.tak použij větší jekl na X 200*100*6.
A OSU Y PLÁCNI PŘÍMO PŘES DESKU - PROFIL NA VOZÍKY OSY X.
azamo

30. 11. 2015, 6:48

Původní myšlenka byla ze to obrábět nebudu ,proto ty podepřené tyče .
Dávat lineáry na jekl bez obrábění to by asi moc nefungovalo .
Každopádně by šlo udělat X osu na lineárech a tu obrobit a Y nechat na podepřených .
Nemám moc představu jak by dopadlo obrábění toho základního rámu ,když se ofrézuje dvoumetrový jackel tak se to stejně asi celé prohne .
Je tu někdo z okolí zlína kdo by byl ochotný se pustit do frézování tak velké potvory ?
Díky za rady zkusím to překopat jinak .
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2015, 8:09

Jen menší dotaz,hřeben té nejdelší osy bude kde?čekal bych,že jeho uložení by mělo být také na ofrezovane ploše,podobně jako linear.
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
azamo

2. 12. 2015, 8:35

No původní myšlenka byla takto .
router.png
Ale teď mám dvě možnosti .
1. Nefrézovat a použít podepřené tyče . To by na frézování překližek mohlo být dostatečné .
2. Všechny potřebné plochy nechat ofrézovat a použít lineáry . tím pádem by ta konstrukce byla jinak řešená . Samozřejmě i cena by pak byla jinde .
Otázka je jestli by to nebyl zbytečný luxus pro vyřezávání překližky . Na druhou stranu by z toho byl univerzálnější stroj .
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2015, 4:40

V garáží mi leží dva lineary 20tky 2400mm,za tu cenu co ušetřis koupis vozíky a kdybys chtěl, domluvil bych ti to frézování. Nejak si porad neumim predstavit,jak bude vymyslenej drzak motoru (atd) vůdčí tomu hřebenu.nebude se to křížit?Opatruj se.
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“