fmira píše:Už Jen chybí krokáč na ten doraz a přítlak nějaký hever třeba
http://www.bergland24.cz/zvedaci-zarize ... wh20t-20t/(vzduchovo-" onclick="window.open(this.href);return false; hydraulický).Osobně jsem už o tom taky uvažoval ale....V mých úvahách bylo že bych dal na ten hever čidlo které by bylo poháněno krokáčem .To čidlo by vypínalo a zapínalo vzduchový ventil měl by si s toho CNC ale zlatě na to ručně Šlápnout.

Ty jsi opravdu stolař –truhlář To ti všichni zámečníci a strojaři můžou jenom závidět tvoje dílo a šikovnost včetně mě.Někdo jenom uvažuje a pak jenom čumí.
Cidlo pohanano krokacem? Narozumiem.
Aby to bolo CNC tak nestaci iba jeden krokac.
Potrebujes jednu osu na hlbkovy doraz potom druhu tandemovu na uhlovy doraz.
Ja to mam riesene tak, ze uhol robim podsuvanim zelezneho klina pod suport matrice. Tu by sa mala pouzit ta uhlova osa , ze by kulickovy srob podsuval ten klin.
A tu je problem . AKO VYRATAT DRAHU PODSUVANIA KLINU? Da sa par uhlov odmerat a narobit par rysiek , ale akonahle sa zmeni hrubka plechu tak uz si s uhlami mimo. A nejaka priama umera tu neplati.
Neviem ako je to riesene v profi masinach , ale tam sa zadava aj dlzka a tvrdost materialu.Pracoval som na jednej. Plati , ze ak pouzijes ten isty uhol pre rozne dlzky plechu tak vysledny uhol je iny . Priklad:
Nastavil som si uhol 90 st a zadal som dlzku 1500mm . Ohol som skutocne dlhy plech 1500mm. Pasovalo. Potom som s tymto nastavenim ohol iba 100 mmm dlhy plech a vysledny uhol bol daleko za 90 st. Uz bol velmi zatvoreny.
Pre korektne "CNC" ohybanie potrbujes zadat minimalne tieto udaje:
-Tvrdost materialu
-Dlzka materialu
-Hrubka materialu
-Hlbkovy doraz
-Uhol
Samozrejme CNC ohybacka musi mat aj program tj. ak robis seriove vyrobky tak potrebujes na jednej krabicke viac uhlov a to v roznych dlzkch.
Nemam ziadnu predstavu ako to riadit. Tu by pohorelo vela VIP clenou tohto fora.

rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.