Odchýlku som mal na osi Y. Z osi Y som urobil os X takže teraz os Y ma dva motory a os X jeden motor. No a odchýlka je momentálne na osi X čo je vlastne pôvodná os Y. Takže mi to stále uchádza tak isto aj po zámene osí.slezak77 píše:Nevím, ale pokud to dělá i osa x přehozená jako Y, tak to mechanika nebude. Tam potom opravdu někde jdou špatné pulsy, vycházím s toho, že Y má dva motory, po přehození má Y jen jeden motor, a tedy odpadá sříčení pohybových matic, kde by odpadal jen jeden motor nebo šroub.
Možná jsem to celé nepobral a kecám nesmysly, tak mne opravte.
Os y nedrží
Asi už jsem přepracovanej a tak chápu ještě pomaleji než normálně.
Zkus to prosím popsat jednoznačně.
Osy jsi neměnil, jen jsi příkazy, původně určené pro osu X, poslal na osu Y a naopak.
Navíc mě docela udivuje, že píšeš, že máš normálně na ose X dva motory. U podobných konstrukcí bývá zvykem mít 2 motory na ose Y.
Takže pro pořádek:
Osy na frézce bývají pojmenované tak, jako v matematice. Když si namaluješ na papír graf, tak osu X máš zleva doprava, osu Y zepředu dozadu.
Stejně tak na frézce. Takže portál jezdí po ose Y (proto mívá 2 motory, na každé straně jeden), vozík na portálu jezdí po ose X.
Tobě původně dělá problém která osa? Y (ta se dvěna motory) nebo X (ta s jedním motorem)?
A po změně pinů v konfiguraci Machu más odchylku kde? Stále na ose Y (se 2 motory) nebo na ose X (s 1 motorem)?
A prosím vyhni se zjednodušování typu "je to stejné", ale jednoznačně napiš co jsi udělal a co to provedlo.
Ještě poznámka: v moderních válkách (např. Pouštní bouře) mívá moderní armáda největší ztráty ne palbou od nepřítele, ale palbou vlastního vojska do svých řad (Friendly Fire). Když pak analyzují příčiny, tak je to často způsobeno nejasným a zjednodušujícím popisem. Podobně to bylo příčinou i několika leteckých katastrof. Tak se z toho pouč a zkus být ve svém vyjadřování důsledný a jednoznačný.
Zkus to prosím popsat jednoznačně.
Osy jsi neměnil, jen jsi příkazy, původně určené pro osu X, poslal na osu Y a naopak.
Navíc mě docela udivuje, že píšeš, že máš normálně na ose X dva motory. U podobných konstrukcí bývá zvykem mít 2 motory na ose Y.
Takže pro pořádek:
Osy na frézce bývají pojmenované tak, jako v matematice. Když si namaluješ na papír graf, tak osu X máš zleva doprava, osu Y zepředu dozadu.
Stejně tak na frézce. Takže portál jezdí po ose Y (proto mívá 2 motory, na každé straně jeden), vozík na portálu jezdí po ose X.
Tobě původně dělá problém která osa? Y (ta se dvěna motory) nebo X (ta s jedním motorem)?
A po změně pinů v konfiguraci Machu más odchylku kde? Stále na ose Y (se 2 motory) nebo na ose X (s 1 motorem)?
A prosím vyhni se zjednodušování typu "je to stejné", ale jednoznačně napiš co jsi udělal a co to provedlo.
Ještě poznámka: v moderních válkách (např. Pouštní bouře) mívá moderní armáda největší ztráty ne palbou od nepřítele, ale palbou vlastního vojska do svých řad (Friendly Fire). Když pak analyzují příčiny, tak je to často způsobeno nejasným a zjednodušujícím popisem. Podobně to bylo příčinou i několika leteckých katastrof. Tak se z toho pouč a zkus být ve svém vyjadřování důsledný a jednoznačný.
Naposledy upravil(a) Mex dne 10. 12. 2015, 7:08, celkem upraveno 1 x.
A teď jsem v pasti úplně, původně originál osa Y má dva motory, a teď má zase dva motory, tedy jsi ji jen překábloval a přepinoval z X aZ nebo nevím jak. Tedy stále je odchylka stejná, to by napovídalo tedy té mechanické chybě, neboť testuješ pořád stejný portál a motory. OK. Tady bych to asi tekto pobral. Abych měl jistotu v mechanické chybě, udělal bych z osy X Y a naoúpak, tedy by souřadný systém byl otočený o 90°. Portál by jezdil jako X a vozík se Z osou by jezdil jako Y. Z zůstává nahoru dolů. Snad jsem to popsal správně. Pokud by byla chyba v El. tak by tuto odchylku dělal vozík nesoucí Z osu. Vlastně by šlo jen o přepinování X a Y. Za předpokladu jestli jsi to již neučinil, trochu jsem se ztratil.andrejsk8 píše:Odchýlku som mal na osi Y. Z osi Y som urobil os X takže teraz os Y ma dva motory a os X jeden motor. No a odchýlka je momentálne na osi X čo je vlastne pôvodná os Y. Takže mi to stále uchádza tak isto aj po zámene osí.slezak77 píše:Nevím, ale pokud to dělá i osa x přehozená jako Y, tak to mechanika nebude. Tam potom opravdu někde jdou špatné pulsy, vycházím s toho, že Y má dva motory, po přehození má Y jen jeden motor, a tedy odpadá sříčení pohybových matic, kde by odpadal jen jeden motor nebo šroub.
Možná jsem to celé nepobral a kecám nesmysly, tak mne opravte.
Pro upřesnění mojí myšlenky. V nastavení ports a pins nastavíš o X step pin 4 a dir pin 5.
U Y step pin 2 a dir pin 3. Když v Machu dáš šipku do leva pojede fréza dolů (asi) a když šipku dolů tak fréza pojede doleva(taky asi).
Mám pocit, že tohle myslel i Mex.
U Y step pin 2 a dir pin 3. Když v Machu dáš šipku do leva pojede fréza dolů (asi) a když šipku dolů tak fréza pojede doleva(taky asi).
Mám pocit, že tohle myslel i Mex.
Tak idem sa snažiť to popísať čo najlepšie ako budem vedieť.Odchýlka sa deje na mojej osi Y. Áno viem že väčšinou os Y má dva motory a X jeden motor ale ja som kúpil stroj kde to bolo a je nastavené tak že os X má dva motory a os Y má jeden motor. Proste nastavenie bolo dané už od výrobcu. Prikladám obrázok aby to bolo jasné. Čo sa týka tých prehodených osí tak moje pokusy: Frézovanie 9 tich kruhov : posuv 1000,rampa 600,pulzy 8 - odchýlka na normálnom nastavení 1 mm.
pokus číslo 1:
Zamenil som kábel z osi Y na os Z a v nastaveniach som zamenil taktiež piny z osi Y na Z a naopak čím som chcel vyskúšať či neni chyba v pinoch (možno blbosť ale proste som to skúsil). Výsledok bol taký že odchýlka na ose Y bola 1 mm.
pokus číslo 2:
Tu som zamenil iba piny a to tak že z Y som urobil os X a naopak takže v tomto prípade mala os Y 2 motory a os X jeden motor. Výsledok bol taký že odchýlka na ose X bola 1mm.
pokus číslo3:
Zanechal som vymenené osi čiže os Y mala dva motory a os X jeden motor. Stroj som nechal bežať cca. 2,5 hodiny. Výsledok bol odchýlka na ose X 10 mm.
Dúfam že som to už celkom zrozumiteľne napísal. Snáď aj obrázky napomôžu
pokus číslo 1:
Zamenil som kábel z osi Y na os Z a v nastaveniach som zamenil taktiež piny z osi Y na Z a naopak čím som chcel vyskúšať či neni chyba v pinoch (možno blbosť ale proste som to skúsil). Výsledok bol taký že odchýlka na ose Y bola 1 mm.
pokus číslo 2:
Tu som zamenil iba piny a to tak že z Y som urobil os X a naopak takže v tomto prípade mala os Y 2 motory a os X jeden motor. Výsledok bol taký že odchýlka na ose X bola 1mm.
pokus číslo3:
Zanechal som vymenené osi čiže os Y mala dva motory a os X jeden motor. Stroj som nechal bežať cca. 2,5 hodiny. Výsledok bol odchýlka na ose X 10 mm.
Dúfam že som to už celkom zrozumiteľne napísal. Snáď aj obrázky napomôžu
Necital som cele vlakno. Ak sa to tu uz riesilo tak sa ospravedlnujem
Aky tam mas zdroj, od vyrobcu spinany cinsky 24V 250W, ak ano takho vyhod a nahrad zdrojom z cnc shopu.
Aky je tam nastaveny prud na motoroch, daj to na maximum 100%.
Podla mna tam nie je ziadna momentova rezerva a preto sa ti kroky stracaju.
Aky tam mas zdroj, od vyrobcu spinany cinsky 24V 250W, ak ano takho vyhod a nahrad zdrojom z cnc shopu.
Aky je tam nastaveny prud na motoroch, daj to na maximum 100%.
Podla mna tam nie je ziadna momentova rezerva a preto sa ti kroky stracaju.
Radsej budem 7h rozmyslat a 1h pracovat ako opacne
OK. Tedy od výrobce nastavení je špatně, správně je ten obrázek A testu. Y dva motory. POkud takto jezdí ta mašina s odchylkama na Y(správné nastavení a toho se držme), je to v mechanice. prohlížel jsem si ty fotky z motory a šrouby a napadle mne ještě jedna věc a to, že je volný šroub v uložení, vzhledem k tomu, že máš spojky typu Oldham, nebo jak toje, tak volný šroub v uložení může kvedlat ve spojce axiálně, na té jedné fotce to je podle mne i zřetelné, je tam vidět docela prostor vysunutý z ložiska. Pokud jsou volné oba šrouby na Y, tak může být odchylka různá a to právě i v závislosti nastavení rampy, pomalý rozjezd ten šroub nevytáhne, rychlý škubne a odpor portálu tahá šroub ven a né portál po šroubu.
Tedy zkontrolovat tu mechanickou část okolo šroubu, matic, vozíků na portále. Jinak mne opravdu nic jiného nenapadá.
Tedy zkontrolovat tu mechanickou část okolo šroubu, matic, vozíků na portále. Jinak mne opravdu nic jiného nenapadá.
Bezva. Teď jsi to popsal dobře.
Mimochodem bys tak to nastavení mohl nechat, aspoň máš konfiguraci jak je obvyklé (osa Y jezdi od tebe).
Zkusil jsi ručně pootočit šroubem na ose X (té problematické, jednomotorové)? Není tam nějaké zásadní tření? A to nejen uprostřed, ale i v krajních polohách?
Pokud správně chápu pokus č. 1, tak jsi prohodil celou trasu PC-oddělovací deska-driver-kabeláž mezi osami X a Z, takže z původní osy X zbyl jenom motor a šroub, a chybu to udělalo zase na ose X.
Takže už zbývá jenom prohodit motory mezi X a Z a vyzkoušet mechanické tření.
Další možnost pak už je jenom jít se pomodlit do mešity.
Mimochodem bys tak to nastavení mohl nechat, aspoň máš konfiguraci jak je obvyklé (osa Y jezdi od tebe).
Zkusil jsi ručně pootočit šroubem na ose X (té problematické, jednomotorové)? Není tam nějaké zásadní tření? A to nejen uprostřed, ale i v krajních polohách?
Pokud správně chápu pokus č. 1, tak jsi prohodil celou trasu PC-oddělovací deska-driver-kabeláž mezi osami X a Z, takže z původní osy X zbyl jenom motor a šroub, a chybu to udělalo zase na ose X.
Takže už zbývá jenom prohodit motory mezi X a Z a vyzkoušet mechanické tření.
Další možnost pak už je jenom jít se pomodlit do mešity.
Mne znervózňuje totok. Nějak mi uniká pevné uložení šroubu. Obrázky jsou asi každý z jiné osy, ale pokud jsou tak uloženy všechny šrouby tak tam pevné uložení není ani u motoru, ani na konci.
Pokud mne oko orla nešálí, taky už je ten orel krapet vykoukaný
Pokud mne oko orla nešálí, taky už je ten orel krapet vykoukaný

Takže dnes som to začal rozoberať a prišiel som náhodou na to že tá časť spojky čo je na šrobe naozaj prešmykuje a keď ju pridržím tak šrób sa dá pootáčať. Vlastne to čo si spomínal v tvojom príspevku (mal som to hneď lepšie prekontrolovať). Takže je teraz už fakt dosť možné ,že to bude príčina. Teda nejdem ešte predbiehať udalosti ako som to spravil minule. Len ešte tam je taká vec že ten plastový člen spojky strašne vŕzga aj pri ručnom točení šrobom. Skúsil som tam dať ten plast zo spojky z osi Z a vtedy to ide ticho. V prílohe je obrázok mojej spojky. Vadí že to vŕzga a je to potrebné meniť alebo ani nie? Čo sa týka toho pevného uloženia skrutky tak z druhej strany je matica.slezak77 píše:Mne znervózňuje totok. Nějak mi uniká pevné uložení šroubu. Obrázky jsou asi každý z jiné osy, ale pokud jsou tak uloženy všechny šrouby tak tam pevné uložení není ani u motoru, ani na konci.
Pokud mne oko orla nešálí, taky už je ten orel krapet vykoukaný![]()
- Přílohy
-
- K3_1.jpg (10.73 KiB) Zobrazeno 4948 x
kutil_tim píše:Pokud se to neděje na stejné předloze
na jiném místě stroje je to mechanická závada
tak jak jsem psal
zkus vyhryzat stejnou předlohu na jiném mistě stolu
řetěz ti tahá kábl z konektorů
nebo lin vedení je KO
neb šroub nešroubuje jak má
nebo na pi.u = horký motor/driver
Skúšal som inom mieste stola a odchýlka bola tiež 1 cm
hele, vem to a omlat to tomu madarovi o kebuli
http://www.cnc1.eu/sk/kompas-h-1000" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc1.eu/sk/kompas-h-1000" onclick="window.open(this.href);return false;
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."