Jak tohle funguje?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
karelsklo

24. 12. 2015, 7:25

Neví někdo co je v tomto za chemikálie?A jakým způsobem to "klikátko"spouští reakci?
Že bych si svařil obleček na motorku... :D
Přílohy
00120001.JPG
Habešan
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2015, 7:35

Hledej: "Thiosíran Sodný podchlazený roztok".
Jde to udělat i s jinými chemikáliemi.

Na motorku bych použil spíš elektickou dečku na příslušné malé napětí.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2015, 7:39

to snad jde udelat i se soli
za tepla rozpustis vic soli nez by se rozpustilo pri normalni teplote
pak je to strasne citlive na podnety treba jako je razova vlna z toho plisku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
picom

24. 12. 2015, 7:42

http://www.ises.info/old-site/index.php?s=ezk&f=e50" onclick="window.open(this.href);return false;
Pruduch

24. 12. 2015, 8:44

Taky se používá octan sodný.
karelsklo

24. 12. 2015, 9:34

Aha aha,díky za informace.Různé elektrické vyhřívadla jsem zkoušel,dokonce jsem si vyráběl vložky do bot s drátovými odpory.
Teď už to řeším spíš jen teoreticky,od doby co jezdím převážně na endurku se většinou vracím zpocený i když je kolem nuly.Ale je fakt že třeba na ledviny se nějaké to zahřívátko hodí.Pokud je pod nulou,lepím si zevnitř na tričko voltaren thermoplaster.To funguje ale stojí to prachy...
El.vyhřívátka mají podstatnou nevýhodu-dráty.Jednak endurista-trialista motorku velice často nedobrovolně opouští :D a druhak dráty by v případě zkratu dokázaly i popálit-vyzkoušeno.
Tyhle pytlíky s roztokem jsou fajn kdyby hřály déle a hlavně netvrdly...
Pruduch

24. 12. 2015, 9:57

Občas si někdo bastlí (paraglidisti a podobně) elektrický topeníčko napájený z Lipolek.
4rest

24. 12. 2015, 10:08

Když on ten thiosíran sodný má jedno z největších krystalizačních tepel a hlavně je z těch chemikálií nejméně nebezpečný. Takže právě proto se používá.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Tomáš S.

25. 12. 2015, 10:24

Co třeba použít ohřívátko na principu pomalého katalytického spalování uhlovodíků.
Zde: http://www.ledshop.cz/kapesni-ohrivac~z8993.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady: http://www.zippo.cz/clanky/zippo-ohrivac-rukou/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vydrží hřát dlouho a palivo je levné.
4rest

25. 12. 2015, 11:09

Tomáš S. píše:Co třeba použít ohřívátko na principu pomalého katalytického spalování uhlovodíků.
Zde: http://www.ledshop.cz/kapesni-ohrivac~z8993.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady: http://www.zippo.cz/clanky/zippo-ohrivac-rukou/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vydrží hřát dlouho a palivo je levné.
Jo je to fajn, ale tak leda když si chceš v zimě někde sednout. Měl jsem to v Norsku a ve Švédsku a nějak mne to nenadchlo. Ten katalytický hořák je totiž měděná plsť, kdy měď je dopovaná molybdenem a na povrchu je troška platinové černi. Základ je asi takovýto http://technet.idnes.cz/vanocni-hvezda- ... 2_veda_mla" onclick="window.open(this.href);return false; Ten hořák jsem měl rozkuchaný a v SINTEFu jsem si udělal prvkovou analýzu, co tam vlastně je. Jinak celý ten rok jsem bral jako výzkum outdoorových blbostí co má smysl a co ne. Třeba báječné jsou nouzové vařiče od PRIMUSu, ale ešus se předtím musel obalit dvojitým tlustým alobalem, protože jinak nešel umýt apod. Kartuše od MSRka, když už v nich bylo míň jak 1/4 objemu plynu, i když to byl isobutan, tak pokud jsi je nechal přes noc v -10°C tak jsi je skoro nezapálil a pak většinu výkonu stejně spotřebovaly na odpaření směsi (takže jsme několikrát spali s kartuší ve spacáku). V Norsku se daly koupit podobné kapsle s gelem, které šly buď nahřát nebo vychladit (tady jsem to viděl jen v nemocnicích).
Jinak mne osobně nejčastěji zebou nohy (hlavně na běžkách) a nacpat plechovou krabičku do bot se mi nějak nepodařilo :( , ale termosáček s thiosíranem jo. Navíc si nějak neumím představit, že někdo kdo bude mít tuto vymoženost na zádech na motorce (někdo tu psal něco o ledvinách) a spadne na záda. Tak tenhle člověk riskuje docela slušnou modřinu, nebo hejblý obratel. Jasně ten sáček se může protrhnout, ale pokud je již v krystalické podobě, tak se nevylije a pokud je ještě v kapalné podobě tak vykrystalizuje a smeteš ho, popřípadě jej omyješ. K jeho zdravotní závadnosti asi to, že v arabských zemích se přidává k nějakému ovoci jako stabilizátor, v EU je jeho použití zakázáno.
Jinak ten sáček s thiosíranem jde asi 50x regenerovat. Hodíš to do varné konvice, nebo ešusu, necháš cca 5 minut na roztavení krystalů a můžeš vesele použít znova. Potom dojde k naprasknutí plíšku, který je zodpovědný za inicializaci rázem a polštářek přestane fungovat, protože mikroprasklinka funguje jako nukleační jádro (zárodek prvního krystalku). To však jde obejít rozstřižením polštářku, výměnou plíšku a opětovným zatavením polštářku. Ale vzhledem k ceně těch polštářků jsme tuhle opičárnu dělali jen na základce a střední, kdy jsem potřeboval thiosíran na pokusy :twisted:
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“