Badina's CNC
Taky by šlo na chvíli vyřadit koncáky spínačem mimo provoz ale... dá se zajistit, že stroj pojede vždy tím správným směrem tedy zpět?
Naposledy upravil(a) badina dne 6. 12. 2015, 1:07, celkem upraveno 2 x.
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
Trochu se stavba komplikuje. Jedna ozubená řemenice měla blbě předvrtanou díru a po vystružení házela. Bylo to ujeté na straně univerzálky, takže to nebylo vidět. Už dorazila nová, ale než se obrobí zase nějaký čas uplyne. Nicméně na stavbě se pokračovalo a přikládám zatím jen takový kabelový polotovar.
S Machem se pokračuje, ale.... kdyby někdo uměl napsat macro na "houmování" vůbec bych se nezlobil. V tom plavu jak nemluvně. Představa je taková, že by mělo makro hledat nejdřív koncový spínač na ose Y jedním směrem, když najde koncák, tak pak dotočí šroubem zpět na referák na šroubu. Pak by se mělo zahájit to sáme na ose X. Nejdřív koncák a pak reference zpět na šroubu. Nemůžu třeba ani najít jaký příkazy se mohou v makru používat a co znamenají. Návod MACH se tomu nijak obšírněji nevěnuje. Jen se zmiňuje.Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
Včera byl den ve znamení dodělávek, které samozřejmě trvají nejdéle.
1) Je hotový mazání, teda kromě lineárů na ose Z, protože došla hadička.
2) Je hotová kabeláž, kromě zapojení vřetena a koncáků na ose Z.
3) Ani se nám nepodařilo vyhodit jističe, když jsme zapínali tu kouzelnou krabičku, která to celý řídí.
Malá ukázka toho, jak to jezdí 4m/min se zrychlením 400mm/s je tady https://youtu.be/ifjqYvZ-Ai0" onclick="window.open(this.href);return false; Je to jen takové popojíždění, žádný frézování. Taky jsme zkoušeli tuhost konstrukce. V ose X působením pomocí siloměru 10kg došlo k vychýlení o 0,02mm. Je to moc? Já myslím, že ne.
1) Je hotový mazání, teda kromě lineárů na ose Z, protože došla hadička.
2) Je hotová kabeláž, kromě zapojení vřetena a koncáků na ose Z.
3) Ani se nám nepodařilo vyhodit jističe, když jsme zapínali tu kouzelnou krabičku, která to celý řídí.
Malá ukázka toho, jak to jezdí 4m/min se zrychlením 400mm/s je tady https://youtu.be/ifjqYvZ-Ai0" onclick="window.open(this.href);return false; Je to jen takové popojíždění, žádný frézování. Taky jsme zkoušeli tuhost konstrukce. V ose X působením pomocí siloměru 10kg došlo k vychýlení o 0,02mm. Je to moc? Já myslím, že ne.
Už je doma 
Jsou protažený hadičky na chlazení vřetena (bude se předělávat na vodníka neb opravdu je to tryskový motor) a vřeteno je zapojený a ovládaný přes tohle (Převodník PWM 0-10V od http://www.cncshop.cz/prevodnik-pwm-na-0-10v" onclick="window.open(this.href);return false;). Byly s tím ze začátku trochu problémy, ale už to funguje tak jak má. A abych nezapomněl, jsou teď na řadě mechanické mikrospínače alias hrdwarestop aby to neodjelo k sousedce, kdyby náhodou selhaly indukční snímače.

Jsou protažený hadičky na chlazení vřetena (bude se předělávat na vodníka neb opravdu je to tryskový motor) a vřeteno je zapojený a ovládaný přes tohle (Převodník PWM 0-10V od http://www.cncshop.cz/prevodnik-pwm-na-0-10v" onclick="window.open(this.href);return false;). Byly s tím ze začátku trochu problémy, ale už to funguje tak jak má. A abych nezapomněl, jsou teď na řadě mechanické mikrospínače alias hrdwarestop aby to neodjelo k sousedce, kdyby náhodou selhaly indukční snímače.
Ty problémy jsi měl s tím převodníkem PWM 0-10V? Jaké a jak jsi je vyřešil? Ten můj také nefunguje moc dobře.
Problém s převodníkem ani nebyl, ten pracuje správně. Sice je možné jej kalibrovat pouze v jednom bodě, ale to v zásadě stačí.
Problém byl v tom, že jsem měl připojené opačné svorky na měniči a to se pak děly věci. Dále se mi nedařilo spínat vřeteno přes vstupní svorky měniče. Tam byl problém v SW nastavení. V návodu je uvedeno, že parametr 02.01 je nastaven na hodnotu 1 ale není a proto měnič nereagoval ani když jsem se stavěl na hlavu.
Jaký máš problém s tím převodníkem?
Problém byl v tom, že jsem měl připojené opačné svorky na měniči a to se pak děly věci. Dále se mi nedařilo spínat vřeteno přes vstupní svorky měniče. Tam byl problém v SW nastavení. V návodu je uvedeno, že parametr 02.01 je nastaven na hodnotu 1 ale není a proto měnič nereagoval ani když jsem se stavěl na hlavu.
Jaký máš problém s tím převodníkem?
To já právě nevím jestli s převodníkem, Machem, nebo ESS. Chodilo to sice hned na první zapojení, ale asi od 8000 otáček do axima. Měnič je nastavený správně (vyzkoušeno napětín 0-10V). Z převodníku ale nedostanu méně než asi 4,5 V. Nemaje žádný zdroj ani měřák frekvence tak nevím co nefunguje.
Tak bez osciloskopu se těžko změří co ti leze z machu, ale můžem zkusit projít nastavení.
V menu Config je položka spindle pulleys. Máš nastavené min otáčky na 0 a max na např. 15 000 ? To je důležité!
Ve spindle setupu máš base frekvenci jak ji máš nastavenou? Já použil 100
Dále tam je položka min. PWM defaultně tam je 5% to by mohlo vysvětlit to minimalní napětí. Musíš tam mít 0 , stejně tak jako v pulleys min otáčky.
dej vědět...
V menu Config je položka spindle pulleys. Máš nastavené min otáčky na 0 a max na např. 15 000 ? To je důležité!
Ve spindle setupu máš base frekvenci jak ji máš nastavenou? Já použil 100
Dále tam je položka min. PWM defaultně tam je 5% to by mohlo vysvětlit to minimalní napětí. Musíš tam mít 0 , stejně tak jako v pulleys min otáčky.
dej vědět...
Naposledy upravil(a) Pepson dne 1. 1. 2016, 10:32, celkem upraveno 1 x.
Problém je v tom, že já mám Mach4 a tam tato nastavení nejsou, jen nastavíš na jakém výstupu má být PWM a v tabulce vřeten vyplníš rozsah otáček a převodový poměr.
To právě není a věř že jsem to prohledal mockrát. Já jsem jen myslel jestli badinovi třeba ten převodník nechodil od nuly.