Pak ale nepotřebuje 2 kW vodníka. To je blbost.fmodel píše:ono jde oto že ocel jde frézovat i na dřevěný frézce ,zásadní rozdíl je kolik dm3 za hodinu odebereš při hrubování-to je ten správný údaj který svědčí o tuhosti a výkonu.
Přece jenom je rozdíl pokud jedeš frézou pr4 do hloubky 0,1 s 0,02na zub nebo s frézou pr 60 do hloubky 4mm s 0,08 na zub
Frézka - pevný portál 500x600x200
-
To jsem možná zapomněl upřesnit - 2 KW vodník byl původní myšlenka, kterou jsme zavrhli - sehnali jsme vřeteno od výrobce ELTE - 3.4 KW při 3000 min-1 , 5.6 KW při 6000 ot-min.petrgr píše:Pak ale nepotřebuje 2 kW vodníka. To je blbost.fmodel píše:ono jde oto že ocel jde frézovat i na dřevěný frézce ,zásadní rozdíl je kolik dm3 za hodinu odebereš při hrubování-to je ten správný údaj který svědčí o tuhosti a výkonu.
Přece jenom je rozdíl pokud jedeš frézou pr4 do hloubky 0,1 s 0,02na zub nebo s frézou pr 60 do hloubky 4mm s 0,08 na zub
Jinak s těmi dm3 máš pravdu, nicméně tento náš projekt není na masové obrábění oceli 24h/denně, spíše na to mít možnost sem tam mimo hliník/gravírování vyrobit relativně bez problémů díl(y) z oceli, a jestli to bude trvat hodinu nebo dvě, už mě až tak netrápí. Myslím si, že 20 frézou 1 mm hloubku s 0.05 na zub tím vezmu.
K vyložení - vřeteno je na modelu co jsem postoval v numerické analýze vyloženo maximálně, tudíž pokud by zde nastaly problémy, můžeme frézovat blíže portálu, kde vyložení bude výrazně menší
základ všeho bude samotlumení ,pokud to bude rezonovat sežereš v kovu každej nástroj .charlie2025 píše:To jsem možná zapomněl upřesnit - 2 KW vodník byl původní myšlenka, kterou jsme zavrhli - sehnali jsme vřeteno od výrobce ELTE - 3.4 KW při 3000 min-1 , 5.6 KW při 6000 ot-min.petrgr píše:Pak ale nepotřebuje 2 kW vodníka. To je blbost.fmodel píše:ono jde oto že ocel jde frézovat i na dřevěný frézce ,zásadní rozdíl je kolik dm3 za hodinu odebereš při hrubování-to je ten správný údaj který svědčí o tuhosti a výkonu.
Jinak s těmi dm3 máš pravdu, nicméně tento náš projekt není na masové obrábění oceli 24h/denně, spíše na to mít možnost sem tam mimo hliník/gravírování vyrobit relativně bez problémů díl(y) z oceli, a jestli to bude trvat hodinu nebo dvě, už mě až tak netrápí. Myslím si, že 20 frézou 1 mm hloubku s 0.05 na zub tím vezmu.
K vyložení - vřeteno je na modelu co jsem postoval v numerické analýze vyloženo maximálně, tudíž pokud by zde nastaly problémy, můžeme frézovat blíže portálu, kde vyložení bude výrazně menší
Proto jsem zastánce polymerbetonů, nebo odlitků z GG25 nebo jak se to teď jmenuje,jenže to už chce mít alespoň základy dřevomodelařiny.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
právě proto jsem zkoumal ty vlastní frekvence, uvidíme, jak to bude ve skutečnosti, MKP model nezohledňuje spoustu věcí.fmodel píše:základ všeho bude samotlumení ,pokud to bude rezonovat sežereš v kovu každej nástroj .
Proto jsem zastánce polymerbetonů, nebo odlitků z GG25 nebo jak se to teď jmenuje,jenže to už chce mít alespoň základy dřevomodelařiny.
Zatím to vypadá, že sice jsou 2 nebo 3 oblasti, v který je pravděpodobné, že k nějaké rezonanci dojde, ale to pak lze do jisté míry vykompenzovat nepoužíváním otáček, kde by mohlo dojít k rezonanci. stačí jít s otáčkama o 200 ot/min jinam a jsem mimo rezonanci.
Defakto celý portál bude vylitý mapefillem a základ je 2x1m deska z šedé litiny, to by tomu mohlo pomoci. Polymerbeton je krásná věc, bohužel pro nás docela cenově nedostupná.
jo ta výplň by mohla pomoc ,japončíci nechávaj písková jádra v odlitcích strojů protože tlumí vibrace.
Večír hodím na forum fotky co jsem dneska fotil u kolegy, profi dřevohryz svařenec 2x1m nebo spíš větší pracovní plocha(neměřil jsem) ,je tam dost věcí které by řada lidí dělala jinak ,ale je to o penězích.
Večír hodím na forum fotky co jsem dneska fotil u kolegy, profi dřevohryz svařenec 2x1m nebo spíš větší pracovní plocha(neměřil jsem) ,je tam dost věcí které by řada lidí dělala jinak ,ale je to o penězích.
Já vidím největší riziko chvění v lineárech. Vzdálenost konce vřetena k příčným lineárům je natolik velká, že to uhne o 0,05mm naprosto s přehledem, možná více. Řezný odpor je prevít. Máme v práci CNC pálící stroj Vanad Proxima, který má vedení hořáků na lineárech. Zkoušel jsem rukama tuhost a na těch vozících se to viditelně hnulo. S používáním se kuličky samozřejmě opotřebovávají a vůle se zvětšuje. Řekl bych, že základní vedení by mělo být širší než je rozměr osy Z - tedy vřetena i s držákem. To je ale jen pojezd do stran. Další vůle vzniká pákou v ose X. To má snahu horní vozík vytáhnout a spodní zatlačit a naopak.
Pro frézování jako klasiku to asi nebude vůbec vhodné. Frézu průměru 20 mm bych nedoporučoval vůbec. Max. tak 10mm. Ale to můj názor. Něco podobného konstruoval můj otec a když jsem zjistil, jak se mu mašina kroutí a láme jednu frézu za druhou, tak jsem si je raději schoval. Nechal jsem mu jich 30 a ani jedna nemá všechny zuby. Tak asi tak.
Pro frézování jako klasiku to asi nebude vůbec vhodné. Frézu průměru 20 mm bych nedoporučoval vůbec. Max. tak 10mm. Ale to můj názor. Něco podobného konstruoval můj otec a když jsem zjistil, jak se mu mašina kroutí a láme jednu frézu za druhou, tak jsem si je raději schoval. Nechal jsem mu jich 30 a ani jedna nemá všechny zuby. Tak asi tak.
základ je že lineáry musí mít předpětí Z3 !! pokud je menší rapidně klesá tuhost .Na páličkách a jiných bezkontaktních se předpětí volí vzhledem k akceleracím tak se podle konstrukce může použít třeba i Z1 a někde i Z0.
Pokud použiješ Z0 bude se soustava klepat jak ratlík.
Pokud použiješ Z0 bude se soustava klepat jak ratlík.
Zdravím,
Taky přemýšlím o stavbě portálové frézky, ale trochu jiné konstrukce.
Možná by to mohla být pro vás inspirace.
Právě pro vyložení osy Z ( u mě alespoň 400 mm) jsem zvolil posuvný celý portál.
Mám v plánu svařenec - jekl 100x100x Tl. 10 , bočnice ze tří jeklů šroubované k rámu a dole zavětrované ke stolu . Vrchní nosník taky šroubovaný.
Příčný portál svařenec ze tří jeklů nad sebou. Na ose Z dva kuličkové šrouby.
Jedna bočnice by měla vážit 130 Kg a portál taky, stůl cca 150 Kg. Celkem co je na obrázku 600 kg + 350 kg deska stolu.
Nohy, nebo celý stul pod strojem ještě chybí. Stroj je celkem velký, ale rozměry jsou podle vedení co již mám + max rozjezd šroubů.
Uvítal bych váš názor na tuhle konstrukci.
Stroj má sloužit na frézování hliníku (efektivně) a pro případné frézování oceli.

Právě pro vyložení osy Z ( u mě alespoň 400 mm) jsem zvolil posuvný celý portál.
Mám v plánu svařenec - jekl 100x100x Tl. 10 , bočnice ze tří jeklů šroubované k rámu a dole zavětrované ke stolu . Vrchní nosník taky šroubovaný.
Jedna bočnice by měla vážit 130 Kg a portál taky, stůl cca 150 Kg. Celkem co je na obrázku 600 kg + 350 kg deska stolu.
Nohy, nebo celý stul pod strojem ještě chybí. Stroj je celkem velký, ale rozměry jsou podle vedení co již mám + max rozjezd šroubů.
Stroj má sloužit na frézování hliníku (efektivně) a pro případné frézování oceli.

Jak tak na to koukám tak tě čeká ještě hodně konstrukční práce a předělávek.PASH píše:Zdravím,