Vůle v ložiskách vřetene?

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
VirtualMan

16. 1. 2016, 12:10

Zdravím!
Mám podezření, že mám asi vůle v ložiskách vřetene, ale než se v tom začnu vrtat, ještě se raději optám zkušených....

Mám malý soustruh C8 (točná délka cca 700 mm, asi 700 kg).
I s dobře nabroušeným nožem se mi na oceli (11109, automatovka) nedaří docílit dokonalého povrchu.
Je to takové nějaké poskákané. Ne potrhané, ale viditelně to není dokonale hladké:
20160116_005522n.jpg
(kulatina průměr 25)

Na myšlenku že by to mohla být vůle v ložiskách vřetene mne přivedl fakt, že lepšího povrchu dosáhnu při hrubování, kdy beru špónu 0.5mm (1mm na průměru), než když ubírám třeba jen desetinu nebo nedej bože ještě míň.
Vysvětluju si to tak, že při větším zatížení ložiska dolehnou na některou stranu, ale když to jen tak šimrám, cestuje celé vřeteno kam se mu zachce.

Může to tak být?
Nebo mám hledat příčinu jinde?

Díky
Vladimír
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2016, 7:17

nebude to spis tim ze mas soustruh a ne brusku na kulato?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mi_los1

16. 1. 2016, 7:26

Příčin může být hned několik.
Jako první bych upnul do stlíčidla kousek materiálu, a hodinkama si změřil (při stojícím vřetenu) axiální i radiální vůli při odtlačování vřetene "malou" silou. Zkrátka citem. :D
Dej sem naměřené hodnoty a pak můžeme diskutovat.
M
radu78

16. 1. 2016, 7:46

Přesně. Ono taky může být vůle na suportech a podobně. Kolikrát si ani neuvědomím co se kde začne povolovat. Naposledy se mi vytáhly "kvalitní" šrouby držící přírubu univerzály a než sem na to přišel...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2016, 7:53

me teda ten povrch prijde uplne normlni na soustruh
mozna to dela fotka nebo vlastne hlavne nevim co tazatel za povrch pozaduje
testone
Sponzor fora

16. 1. 2016, 8:07

najdi si někde v nějakých skriptech něco o tvorbě nárůstku
existuje k tomu i takový graf, který lze experimentálně (!) sestavit na základě řezné rychlosti, posuvu, úběru, materiálu, geometrie atd
abys ten povrch neměl potrhaný, musíš se pohybovat s řeznými podmínkami mimo tzv. "oblast tvorby nárůstku"
bohužel ta je obvykle mimo podmínky dosažitelné při nějakém čudlání
ten graf ani nelze použít pro konkrétní případ - kvůli tomu, že do něj vstupuje desítky proměnných
spíše slouží k uvědomění si, že něco jako "oblast tvorby nárůstku" existuje
bohužel k dostání se do situace, kdy se na břitu nástroje nárůstek tvoří, spolehlivě vede obvyklá cesta "a pak to ještě jednou líznu"
ten krásný lesklý hladký povrch od soustruhu který vidíš na sériových výrobcích je dán právě docela brutálními řeznými podmínkami, tj. řeznou zychlostí 150 - 200m/min i více, posuvu třeba 0,15-0,25 i více mm/ot a hloubkou řezu minimálně rovnou radiusu destičky, klidně několik mm, tj. mimo "oblast tvorby nárůstku"
a to nemluvím obrábění kusů rozměru železničního dvojkolí, ale třeba o několikacentimetrové hřídelce
když už potřebuješ líznout kus o setinu, dvě, použij velmi vysokou řeznou rychlost, pro destičku na ocel se "zlatým" povlakem klidně 400m/min, pak ti to udělá slušný povrch, při nižší řezné rychlosti a takhle malém úběru to naopak povrch potrhá
totéž, jen s menší rychlostí i pro RO
abys dokázal udělat dostatečně přesný a vzhledný povrch při velkém úběru, musíš počítat s tím, že mašina je gumová a uhne
tj. vyzkoušet si dané podmínky třeba někde vedle
třeba pokud potřebuješ stočit konec hřídele z 25 na 20,00mm, nelze to z výše uvedených důvodů udělat stylem 25 - 23 - 20,2 - 20,00, ale rovnou 25 - 20,00 s tím, že si to nastavíš, stočíš třeba 2mm od čela, vyjedeš ze záběru, zastavíš, změříš že to udělalo 20.07, tak těch 7 stovek přidáš a jedeš znovu celou tu délku
ty 2 mm na začátku budou mít jiný povrch, to je daň
....
výše uvedené samozřejmě platí za dodržení obecných zásad, tj. přiměřený stav stroje, správně upnutý vhodný nůž atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
VirtualMan

16. 1. 2016, 9:08

robocop - no, bruska by se šikla, ale není kam dát:)
Na tom povrchu mi vadí ta nestejnorodost. takové ty tmavší ťupky apod. Zkrátka jsem od dobrého a tuhého nože čekal krásný hladký, téměř lesklý povrch.

testone, tvůj příspěvek je pro mne cennější, než si myslíš :)
Upozornil mne na několik chyb, které dělám.

Zkusím poměřit vřeteno hodinkama, co to řekne.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2016, 9:11

no leskle je to jak psal testone
ale to zas budes mit sice leskle ale jakoby mikro zavit po nozi
tedy z hlediska jakosti povrchu spis jeste horsi ale pohledove lepsi
testone
Sponzor fora

16. 1. 2016, 9:39

robokop píše:no leskle je to jak psal testone
ale to zas budes mit sice leskle ale jakoby mikro zavit po nozi
tedy z hlediska jakosti povrchu spis jeste horsi ale pohledove lepsi
jasně
použiju-li destičku s radiusem 0,8 a pojedu-li 0,25mm/ot, bude na obrobku dobře znatelná šroubovice
pojedu-li s tou samou destičkou 0,1mm/ot, bude to nesrovnatelně lepší, s 0,05/ot ještě lepší
pokud se ale touto změnou dostanu do oblasti tvorby nárůstku, musím to dohonit něčím jiným - hloubkou řezu, řeznou rychlostí, nastavením nože k povrchu......... atd atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
zverodoktor

16. 1. 2016, 10:37

robokop píše:me teda ten povrch prijde uplne normlni na soustruh
mozna to dela fotka nebo vlastne hlavne nevim co tazatel za povrch pozaduje
Admin. Admin, ty si na tie sustruhy v poslednej dobe nejaky vysadeny. Vieme ze to nieje bruska na gulato a ako zrkadlo to nebude, ale otazka bola formulovana inak. On ten Virtualman sa zas az tak hlupo nepytal... A ty ho hned sprdnes. :|
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2016, 11:10

Nejsem jen od toho cekam normalni realne pozadavky
Tady prvni co novacek resi ze ma vuli v klickach coz je uplne normalni z vyroby
Rozebere soustruh misto toho aby zacal studovat rezne podminky a tvorbu trisky

To co je na fotce je povrch zcela normalni a vzdy kdyz potrebuju nejake tocene soucastky a i kdyz je nevyrabim ja ale zadavam je a je to kusovka na klasice tak je povrch +- takovyhle a zpravidla to byli soustruznici povolanim s 30+ letou praxi

Kdyz potrebuju pohledove lepsi vemu to smirglem
Kdyz i funkcne dam to brousit

Na cnc je to zas o trosku necem jinem
Tam se v seriich vyplati na ten kus koupit drzaky a platky tak aby se docilil povrch i vzhled a da se to ladit
Na klasice vetsinou delas s tim co je

Ono jsou dve veci jakoze vzhled a Ra
zverodoktor

16. 1. 2016, 11:54

Ale ano, tomu rozumiem. Iste cloveka nebavi stale citat tie iste otazky, alebo otazky ludi, ktori miesto toho, aby si nieco precitali hned vypisuju na fora a pritom nerozumeju zakladnym pojmom a principom stroja, ktory maju. je to tu casto.
Ja viem ze ten povrch je obstojny, ale napriek tomu, on sa nestazoval ze to nieje ako brusene, len mu je divne, preco pri hrubovani je povrch lepsi ako pri jemnom ubere. A to je docela logicka otazka, ked vsade cita o hrubovani a potom o obrabani "nacisto".
Tato jeho uvaha je dost logicka, ze ak to nefunguje, nieco je zle.
Testone to nasledne rozobral do detailu. Sustruzim a frezujem ako hobik na dospelych strojoch (SU32, MN80 a FA3U) uz 15 rokov a tiez som sa dozvedel zaujimave a uzitocne informacie, ktore su pre mna nove. Vsimol som si ten isty problem, cyklicky vyskyt horsieho a lepsieho povrchu na obrobku. Vreteno bez vole, suport bez vole. Uz som upodozrieval posuv, ze je tam nejaka cyklicka chyba, ale tvorba "narastku" to dokonale vysvetluje.
A myslim, ze hlavne o tom kazde forum je. Aspon pokial nieje cisto "len pre profesionalov".
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2016, 12:09

no vsak ja nerikam ze to tu jen o profesionalech
jen proste spousta novacku ma pocit ze soustruh je na dokoncovaci prace a buhvi jake povrchy atd...

pisu zde zasadni informaci
NENI
od toho je bruska

je na hrubovani a v pripade potreby se da nouzove doladit povrch ale chce to zkusenosti a ruzne nestandardni postupy, stejne to nebude nikdy idealni jako z brusky

stejne jako se stale opakuje ta chyba s temi vulemi v klickach ktere v praxi nemaji na nic vliv a uz vubec ne na presnost (teda paklize to neni uplne vydrene, zejmena nerovnomerne sroub)

za tyden to tu bude zase a zase to tu budu psat protoze to tak je
echt

16. 1. 2016, 12:41

*klasika (SU32), soustružený povrch, ap (hl.) 0,1mm / 110m/min
Přílohy
snap02107.jpg
VirtualMan

16. 1. 2016, 7:50

Tak vám musím napsat jak jsem dopadl (pochlubit se :) )

Vůle na vřetenu byly. Axiálně jsem je zkoušel tak, že jsem do univerzály upnul pinolu koníka, a kličkou to tahal sem-tam. Naměřil jsem +- 0.02 (celkem 0,04)
Takže jsem sundal víko a matici kterou se vůle seřizuje dotáhnul o cca 120°. Dotahoval jsem postupně a kontroloval jak se otáčí vřeteno při vyřazeném náhonu (v mezipoloze) Dotáhl jsem to tak, až byl při otáčení vřetenem cítit velmi mírný nárůst odporu. Ale spíš opravdu jen na pocit, prakticky neměřitelně, protože bych si nerad ložiska odrovnal.
Při té příležitosti jsem si ještě seřídíl spojku, protože na roztáčení vpravo brala o něco později než vlevo a na motoru dotáhl klíňáky, protože už plandaly jak kšandy.
Tím jsem považoval "opravu" za vyřízenou a pustil jsem se do testování.

Výrazně jsem zvýšil řeznou rychlost. pro hrubování na cca 60-80m/min, beru šponu 0,05mm 1,5mm na průměru
Pro dokončovací práce jsem šel postupně až na 125m/min s posuvem 0,02mm/ot, špona 0.4mm.

A výsledek? Bruska na kulato :D
20160116_160417_cr.jpg
Tímto bych chtěl moc poděkovat všem, kteří mi pomohli dobrými radami.

Robokop je jako náš mistr na učňáku. Sice navenek bručoun, ale vždycky poradil a pomohl.
Nemohl jinak, měl tu práci rád. Když se vám za zády ozvalo "Řemeslo, braň se!", bylo vám hned jasné, že je něco špatně :lol:

To už tak prostě je, že ti tápající lezou na fóra, čím lepší, tím raději. A některé odpovědi tady jen tak nenajdeš.
Já opravdu hledal.

Tož tak
V.
Naposledy upravil(a) VirtualMan dne 16. 1. 2016, 8:14, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“