MN80.-typy,rady,fotky
- Francotirador
VIKTORIAAAAAA
Tak jsem včera nakonec zašantročenou redukci (č. 421113) pro stupňovité kleštiny MN810 a MN811 našel. Dokonce jsem objevil krabici s výměnnými koly ze zvláštního příslušenství (předchozí majitel k nim z Al dokonce vyrobil kola 55 a 2 × 55), dále dělící zařízení pro pracovní vřeteno MN820. A propos. Jak se tyhle dělící kotouče na vřeteno upínají?
Když koukám do manuálu, tak je mi záhadou použití i např. ploché vrtací desky do koníku MN814. Ze zvláštního příslušenství mi chybí snad jen revolverová hlavička, která u starších MN80 označovaná jako MN825.
V každém případě děkuji za podporu - alespoň vím upínací závity kleštin:
Základní - Lichoběžníkový nestandardní Tr 15 × 1,27
Stupňovité - Metrický nestandardní M 9,15 × 1
Jaké jsou vzorečky u netabulkových trapézů, konkrétně pro vrcholovu vůli ac?
Tak jsem včera nakonec zašantročenou redukci (č. 421113) pro stupňovité kleštiny MN810 a MN811 našel. Dokonce jsem objevil krabici s výměnnými koly ze zvláštního příslušenství (předchozí majitel k nim z Al dokonce vyrobil kola 55 a 2 × 55), dále dělící zařízení pro pracovní vřeteno MN820. A propos. Jak se tyhle dělící kotouče na vřeteno upínají?
Když koukám do manuálu, tak je mi záhadou použití i např. ploché vrtací desky do koníku MN814. Ze zvláštního příslušenství mi chybí snad jen revolverová hlavička, která u starších MN80 označovaná jako MN825.
V každém případě děkuji za podporu - alespoň vím upínací závity kleštin:
Základní - Lichoběžníkový nestandardní Tr 15 × 1,27
Stupňovité - Metrický nestandardní M 9,15 × 1
Jaké jsou vzorečky u netabulkových trapézů, konkrétně pro vrcholovu vůli ac?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
- Francotirador
Tak bych si podle ČSN 01 4050 strana 5 tipnul, že vrcholová vůle ac pro P = 1,27 bude 0,15 mm 

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
Tak jsem si udělal radost:

Na doplnění bych jen uvedl, že soustruhům vůbec nerozumím. Snad jen základní princip jsem pochopil, že nějaká kudla ukrajuje točící se materiál.
Ke koupi mi vedla i touha naučit se na tom něco udělat, sem tam si potřebuji něco ukutit. První pokus (zvolil jsem plastovou trubku na vodu) jak vidět ze špon byl úspěšný. Stroj jsem nerozbil a já jsem také asi v pořádku.
Píši sem proto, že budu potřebovat rady zkušených (pokud budou ochotni poradit budu tomu rád) v mém okolí nikoho neznám.
Už nyní vyvstal první problém, asi týden sháním po všech čertech a netu někoho kdo by se na mašinku podíval okem zkušeným a řekl co třeba. No nic vydržím, snad.
Než jsem koupil tak jsem četl a četl nového číňana jsem nechtěl proto, že je číňan.

Na doplnění bych jen uvedl, že soustruhům vůbec nerozumím. Snad jen základní princip jsem pochopil, že nějaká kudla ukrajuje točící se materiál.
Ke koupi mi vedla i touha naučit se na tom něco udělat, sem tam si potřebuji něco ukutit. První pokus (zvolil jsem plastovou trubku na vodu) jak vidět ze špon byl úspěšný. Stroj jsem nerozbil a já jsem také asi v pořádku.
Píši sem proto, že budu potřebovat rady zkušených (pokud budou ochotni poradit budu tomu rád) v mém okolí nikoho neznám.
Už nyní vyvstal první problém, asi týden sháním po všech čertech a netu někoho kdo by se na mašinku podíval okem zkušeným a řekl co třeba. No nic vydržím, snad.
Než jsem koupil tak jsem četl a četl nového číňana jsem nechtěl proto, že je číňan.
Skoro se to stydím napsat, 38 000,- Kč. Příslušenství jen nějaká kleština a pár ozubených kol. Ten modrý nůž už jsem kupoval zvlášť. Jo a ten otočný trn je ze dneška.
Hned jak jsem to přivezl upadly dvířka z levoboku, pantík. Tak jsem zvědav co svářeči předvedou moc nadějí nedávali (litina) za elektrodu jsem ji vyplázl 34,- Kč.
Hned jak jsem to přivezl upadly dvířka z levoboku, pantík. Tak jsem zvědav co svářeči předvedou moc nadějí nedávali (litina) za elektrodu jsem ji vyplázl 34,- Kč.
hlavně mazat ,je to na kluzných ložiskách a seštelovat si je . Nejsi první ani poslední co u pantíku to opraví šroubovaným pantem
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
No už přemýšlím jak ten pant nahradím až svářeči zítra dají špatnou zprávu. Při procházení tohoto fóra jsem někde jeho náhradu viděl. A s tím štelováním, jak na to se dočtu v manuálu co jsem si stáhl s tumlikova? Zatím jsem ho jen prolistoval. Jdu číst.
to nezní špatně... já přemýšlím o tomhle, měl bych to celkem blízko a taky nevypadá zle: http://www.sbazar.cz/re.man/detail/1486 ... lusenstvim
reta ,co to máš za rok ? 1950 +- ?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Mě se těch 38 tisíc zdálo dost ale jak jsem tak sháněl a koukal, nakonec jsem je dal, ceny jsem viděl i za 70 ale to bylo s mnohem větším příslušenstvím. Pod 32 000 jsem nic nenašel.
Přečetl jsem štelování ložisek vřetene a jdu shánět úchylkoměr. Malá poznámka rozhodně se nepovažuji za zkušeného opraváře. Je nějaké úskalí (záludnost) co mohu pokazit krom toho, že to utáhnu moc a tím pádem se mi to zadře?
Přečetl jsem štelování ložisek vřetene a jdu shánět úchylkoměr. Malá poznámka rozhodně se nepovažuji za zkušeného opraváře. Je nějaké úskalí (záludnost) co mohu pokazit krom toho, že to utáhnu moc a tím pádem se mi to zadře?
a to ti připadá jako málo?reta píše: Je nějaké úskalí (záludnost) co mohu pokazit krom toho, že to utáhnu moc a tím pádem se mi to zadře?

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
No tak málo ne, ale je mi přes 60 (tedy let), v životě jsem u nějaký ten průs.. vyrobil tak se snažím na to dívat s nadhledem. Jinak z příspěvku RaSe usuzuji- radši nechat vůli na horní hranici doporučenou výrobcem tj. 0,03 mm.
To reta: pokud to slusne bezi, nedelej s tim zadne opicarny a jen poradne mazej a pouzivej. Tuneni zabehlych lozisek ti prinese pouze zbytecny starosti. Mluvim z vlastni zkusenosti, obcas se obecne snazim, aby to bylo lepsi nez nejlepsi a vysledek je katastrofa
Naposledy jsem "aktivne" a pracne vyrabel klinek k loziskum. Po namontovani a cekanai zazraku se nestalo vubec NIC. Stroj uz bez neho behal mozna par desitek roku.