upevneni soustruhu k zemi

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 3:39

elbarto píše:Pokud neusazujes stroje podle nejakeho projektu, coz v hobby dilne neocekavam, urcite udelej povrch v cele plose. Stroje i tak muzes vesele podmazavat, dnesni moderni matrose drzi na uplne vsem. Pokud zjistis, ze potrebujes casem posunout stroj o 30cm nepujdes se obesit. Kdyz budes chtit masinu pridelat, nevyhazuj penize za zadne drahe specialni kotvy, ale kup zavitovku a baleni chemicke malty. Dlazba do dilny mi neprijde vubec prakticka, ale to uz na rozhodnuti kauzdeho soudruha. Uz pri stehovani bude poslouchat krupani nove podlahy. Snad s vyjimou betonoveho terasa, navic poctive podmazaneho coz jsou poctive tluste dlazdice.
Co by jsi dal misto dlazdic? Pamatuju si z dilny, kde jsem delal (automechanicka dilna), ze tam byl postupne se vydrolujici beton a mam z toho osypky dodnes. Naopak v dalsi dilne (taky automechanicke) uz byly dlazdice a vse bylo OK. Rychla udrzba a kdyz neco spadlo a nedejboze to tu dlazdicku krachlo, tak se to da rychle vymenit. Jake jsou dalsi alternativy?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2016, 3:41

rogi píše:scen zo starej knihy, upevnenie sústruhu nieje sranda, a to sa mi nechcelo dohladávať ako "stachanovci" stavali základy na pre obrábacie stroje na tvrdé drevo, a medzi okolitou podlahou bola dilatačná špára. Videl som aj dielnu, kde podlaha okolo strojov bola drevená, to len kvôli tomu ak by sa obrobok vyšmekol z ruky :mrgreen:
na ušlapanou hlínu se stroj špatně kotví proto ty betonové kostky ke který se stroj kotvil ,a jak říkáš okolo dřevěné kostky aby nebyla zima od nohou :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
rogi

23. 1. 2016, 3:48

ja by som to pod nohami sústruhu vylial nivelačkou :wink:
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 4:10

rogi píše:ja by som to pod nohami sústruhu vylial nivelačkou :wink:
Mam tu samou predstavu. Normalne udelat kolem noh bedneni a vylit to ... Myslis, ze nivelacka pobere tu vahu stroje? To jedine co me trochu zneklidnuje.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2016, 4:28

co zas kluci blbnete ,zvedneš a ustavíš mašinu ,koupíš střešní lať a uděláš z ní ohrádku ,podklad natřeš penetrací, koupíš 2-3 pytle betonu ,postupně rozmícháš v kbelíku a zednickou lžící cpeš pod mašinu pak uhladíš lžicí případně hladítkem, když je teplo tak beton kropit -jak se kropí snad psát nemusím :lol:
rogi

23. 1. 2016, 4:30

malo by to uniesť, treba si prečítat katalogový list, búchať s kladivom sa potom nebude, len treba nechať riadne vytvrdnút
salus

23. 1. 2016, 4:47

Podle mého názoru to ta nivelačka zvládne. Vždyť ten soustruh, přeci vyrovnáš stavěcími šrouby, které sedí na plechách pod stavěcími šrouby a ty vlastně budou nést hmotnost stroje. Nenapsal jsi, zda Tvoje mašina má kromě šroubů pro upevnění stroje k základu i "stavěcí šrouby" pro přesné vyrovnání do vodováhy, ale myslím si, že pokud je to profi mašina (ne nějaký domaděl) tak ty stavěcí šrouby by tam měly být. Viz přiložený obrázek:
UPEVNĚNÍ.jpg
UPEVNĚNÍ.jpg (25.4 KiB) Zobrazeno 5597 x
Ty kóty neber v potaz, pro Tvojí mašinu to může být jinak :D
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 4:50

fmodel píše:co zas kluci blbnete ,zvedneš a ustavíš mašinu ,koupíš střešní lať a uděláš z ní ohrádku ,podklad natřeš penetrací, koupíš 2-3 pytle betonu ,postupně rozmícháš v kbelíku a zednickou lžící cpeš pod mašinu pak uhladíš lžicí případně hladítkem, když je teplo tak beton kropit -jak se kropí snad psát nemusím :lol:
Cus, tomu vsemu rozumim. Ale porad nevim, jak, kdyz je soustruh 1 cm nad zemi, vypodlozeny klinkama, jak se dostanu pod nohy, abych to tam a) vyhladil a b) jestli po zatvrdnuti mam vytahnout ty klinky, ci nikoliv. Muj osobni nazor je, ze ano-vytahnout klinky, protoze bez toho bude stroj porad hlavni vahou lezet na nich. Pak me ale zase napada otazka: az si soustruh sedne na tu vytvorenou podestu, co to udela s tim predchozim vyvazenim ... Asi jsem se zaciklil, ale porad se melu v mezi temito dvema body :?
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 5:01

salus píše:Podle mého názoru to ta nivelačka zvládne. Vždyť ten soustruh, přeci vyrovnáš stavěcími šrouby, které sedí na plechách pod stavěcími šrouby a ty vlastně budou nést hmotnost stroje. Nenapsal jsi, zda Tvoje mašina má kromě šroubů pro upevnění stroje k základu i "stavěcí šrouby" pro přesné vyrovnání do vodováhy, ale myslím si, že pokud je to profi mašina (ne nějaký domaděl) tak ty stavěcí šrouby by tam měly být. Viz přiložený obrázek:
Příloha UPEVNĚNÍ.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Ty kóty neber v potaz, pro Tvojí mašinu to může být jinak :D
Ten muj soustruh nema staveci srouby. Ma nalitky s dirama, kterymi se ma prisroubovat k zemi, ale nema zadne nivelizacni srouby (minimalne o nich nevim). Prikladam foto.
Přílohy
20151105_084635.jpg
20151105_090356.jpg
RaS

23. 1. 2016, 5:20

a až vyřešíš podlití betonem (do jara času dost :D ) tak by to ještě chtělo řešit teplotní stabilitu takovej kus stroje si to zaslouží..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mladysoustruznik

23. 1. 2016, 5:34

RaS píše:a až vyřešíš podlití betonem (do jara času dost :D ) tak by to ještě chtělo řešit teplotní stabilitu takovej kus stroje si to zaslouží..
Taky si rikam, ze to asi moc resim. Chtel bych to jenom, kdyz uz to delam, udelat v ramci moznosti co nejlip ...
Rambo007

23. 1. 2016, 6:19

Když jsem usazoval soustruh já, tak jsem zjistil, že vývoj byl postupný. Nejprve se nohy strojů obetonovávaly, potom šroubovaly, potom nešroubovaly a nakonec se staví na pružné destičky. Alespoň takto mi to říkal kamarád Google. Ten mi taky pověděl firmu, které jsem zadal typ stroje a ona poslala "gumové" destičky správných rozměrů a na ty jsem to posadil. A teď babo raď co je lepší.
mr.freezer

23. 1. 2016, 6:48

nazdar, ja som tiez rozmyslal nad nivelakom... podlozit sustruh na koliky vyssie ako bude podlaha, urobit šalung, vyliat nivelak, a potom vybrat koliky zpod sustruhu a nechat ho lezat na nivelaku, len sa bojim, ze ked sa budem snazit vybrat koliky, tak nivelak popraska.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2016, 8:33

Rambo007 píše:Když jsem usazoval soustruh já, tak jsem zjistil, že vývoj byl postupný. Nejprve se nohy strojů obetonovávaly, potom šroubovaly, potom nešroubovaly a nakonec se staví na pružné destičky. Alespoň takto mi to říkal kamarád Google. Ten mi taky pověděl firmu, které jsem zadal typ stroje a ona poslala "gumové" destičky správných rozměrů a na ty jsem to posadil. A teď babo raď co je lepší.
Baba ti asi neporadí ,tak jestli ti budu stačit já, pružné ustavovací podložky se používaj na stroje které na to jsou konstruované ,což teda ty naše starší mašiny nejsou .
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2016, 8:38

to betonování dělám tak že mám takovéhle podložky a po vytvrdnutí je pak lehce vyndám
http://stroje.profit-bazar.cz/inz/vyrov ... 47759.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“