upevneni soustruhu k zemi
- mladysoustruznik
Ahoj, opetovne se na vas vsechny obracim s trivialnim dotazem: jak upevnit spravne soustruh k zemi. Snazil jsem se hledat tohle tema na zdejsim foru, ale nepochodil jsem (myslim, ze je to kvuli me spatne volbe klicovych slov). Pokud uz tady tohle tema je rozebrane, pak se omlouvam za duplicitu a prosim moc o nasmerovani, pokud ne, tak prosim o rady a typy. V mem pripade se bude jednat o soustruh delky 2.8m a vahy 1.8t.
Na jare zacinam stavet dilnu (domaci kutilskou) a zajimam me tedy jake stavebni upravy mam do mista, kde bude soustruh stat udelat/pripravit. Podlaha bude samozrejme betonova a v dilne bude dlazba.
Jedna se mi hlavne o moznost soustruh radne uvest do roviny. Resi se to jen naslednym podkladanim (cim podkladat), ma cenu se nejak zabyvat vibracemi (podkladat stroj nejakym mekcim materialem pohlcujicim vibrace). V priloze je na obrazku od fa. Karger jejich doporuceni na provedeni istalace uchyceni v zemi. Neni mi to uplne jasne, jak to presne mysli ...
Diky moc za rady, typy, odkazy.
Na jare zacinam stavet dilnu (domaci kutilskou) a zajimam me tedy jake stavebni upravy mam do mista, kde bude soustruh stat udelat/pripravit. Podlaha bude samozrejme betonova a v dilne bude dlazba.
Jedna se mi hlavne o moznost soustruh radne uvest do roviny. Resi se to jen naslednym podkladanim (cim podkladat), ma cenu se nejak zabyvat vibracemi (podkladat stroj nejakym mekcim materialem pohlcujicim vibrace). V priloze je na obrazku od fa. Karger jejich doporuceni na provedeni istalace uchyceni v zemi. Neni mi to uplne jasne, jak to presne mysli ...
Diky moc za rady, typy, odkazy.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
stroj bych srouboval jen v pripade nutnosti
treba toceni tezkych nevyvazenych veci
kazdopadne po ustaveni na klinky do roviny nohy podlejt ridkou betonovou kasi aby doslo k celoplosnemu styku s podlahou (nechat zatect pod ty nohy)
ono kdyby to stalo na nejake vyssi hrane tak by to postupem casu melo tendenci se kroutit
zvlast u soustruhu tohle riziko hrozi
jinak malokdy potkavam prisroubovany stroj
treba radialni vrtacky to je jina
ale spousta stroju je dost stabilnich
treba toceni tezkych nevyvazenych veci
kazdopadne po ustaveni na klinky do roviny nohy podlejt ridkou betonovou kasi aby doslo k celoplosnemu styku s podlahou (nechat zatect pod ty nohy)
ono kdyby to stalo na nejake vyssi hrane tak by to postupem casu melo tendenci se kroutit
zvlast u soustruhu tohle riziko hrozi
jinak malokdy potkavam prisroubovany stroj
treba radialni vrtacky to je jina
ale spousta stroju je dost stabilnich
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
přesně tak šrouby se běžně nepoužívaj,podlití betonem je skoro nutné zpřesní mašinu a zmizej kmity a rezonance,taky se zlepší se povrch obráběné součásti.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- mladysoustruznik
diky. takze asi nedelat pod soustruhem dlazbu, nechat tam cisty beton, aby se budouci podliti dobre spojilo s puvodni podlahou a dlazbu potom dojet az ke stroji. Za predpokladu, ze bude zakladni podlaha udelana ve slusne rovine, nepredpokladam klinkovani nejak dramaticke (rekl bych v radech milimetru), vychazi mi potom, ze to bude chtit pouzit nivelacni smes. Nejsem si jenom jisty jeji nosnosti ... Snad tu vahu pobere ... Ty klinky se tam potom nechavaji i po zabetonovani, nebo se vyndaji, aby to skutecne sedelo celou plochou nohy (beton po uschnuti trochu ztraci na objemu, ne?)?
Jeste dotaz, rozumite nejak tomu obrazku v priloze, resp. jejich nacrtu uchyceni soustruhu?
Jeste dotaz, rozumite nejak tomu obrazku v priloze, resp. jejich nacrtu uchyceni soustruhu?
To tam spletli obrázek. Je to pultík na noty pro houslistu, a aby mu nepadl, když no něj rycne šmitcem, v zápalu hry, tak mu ho přišroubujou k podlaze.
Se soustruhem to nemá nic společného. 

[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
naopak, mašina se dává tak cenťák nad podlahu, vypodloží se plechy do roviny v obou směrech - měří se to strojnickou vodováhou a pak se do té 1cm mezery naštouchá zednickou lžící jemný betonmladysoustruznik píše:diky. takze asi nedelat pod soustruhem dlazbu, nechat tam cisty beton, aby se budouci podliti dobre spojilo s puvodni podlahou a dlazbu potom dojet az ke stroji. Za predpokladu, ze bude zakladni podlaha udelana ve slusne rovine, nepredpokladam klinkovani nejak dramaticke (rekl bych v radech milimetru), vychazi mi potom, ze to bude chtit pouzit nivelacni smes. Nejsem si jenom jisty jeji nosnosti ... Snad tu vahu pobere ... Ty klinky se tam potom nechavaji i po zabetonovani, nebo se vyndaji, aby to skutecne sedelo celou plochou nohy (beton po uschnuti trochu ztraci na objemu, ne?)?
některé mašiny mají ve stojanu závity pro nivelační šrouby
pokud jsou čtyři a víc, ustavuje se to na třech a tím čtvrtým se dopomáhá - -princip trojnožky, jinak se nedoměříš
(nemluvím o hodně dlouhých strojích na několika stojanech, kde délka je mnohonásobně delší než ostatní rozměry)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Onehdá jsme kupovali CNC horní frézu, váha cca 10 tun. Stávající podlaha byla 10 – 15 cm drátkobetonu. Požadavky na základ pod ní: 50 cm hluboký ( š. 200 cm x d. 650 cm) železo beton a co hlavně celý ten kvádr betonu krom dna obalit korkovými deskami a síle 2,5 cm, tím došlo k oddělení základu pod frézou od zbývající podlahy korkem. Pravda prvotní požadavek byl absolutně čistý řez do umělé hmoty bez nutnosti dalších operací (broušení, leštění atd.) Jednoduše vibrace jsou nežádoucí. Pro tebe asi zbytečná teorie ale ta neškodí. Pokud vedle tvé dílny nejezdí vlak nebo nezkouší vibrační válce stačí to co bylo napsáno přede mnou. Obrábění zdar a kutilům zvlášť. 
Jo a celá mašina je k tomu betonovému kvádru přišroubována (kotvy do betonu).

To už bude takovej záruční sicher.reta píše: Obrábění zdar a kutilům zvlášť.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tady se něco řešilo http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=3609&start=45" onclick="window.open(this.href);return false; pročti si vícero stránek dozado i dopředu.
No jistě, nějaká ta rezerva výrobce tam bude on totiž ten základ neplatil. Tak proč nějaký ten beton nepřidat.fmodel píše:To už bude takovej záruční sicher.reta píše: Obrábění zdar a kutilům zvlášť.
Pokud neusazujes stroje podle nejakeho projektu, coz v hobby dilne neocekavam, urcite udelej povrch v cele plose. Stroje i tak muzes vesele podmazavat, dnesni moderni matrose drzi na uplne vsem. Pokud zjistis, ze potrebujes casem posunout stroj o 30cm nepujdes se obesit. Kdyz budes chtit masinu pridelat, nevyhazuj penize za zadne drahe specialni kotvy, ale kup zavitovku a baleni chemicke malty. Dlazba do dilny mi neprijde vubec prakticka, ale to uz na rozhodnuti kauzdeho soudruha. Uz pri stehovani bude poslouchat krupani nove podlahy. Snad s vyjimou betonoveho terasa, navic poctive podmazaneho coz jsou poctive tluste dlazdice.
Svoje stroje kotvim do betonu na zavitovu tyc a chemiu Hilti. Mam cca. asi +/- 300mm betonu ako podlahu a zatial nebol problem aby mi tancovala masina po dielni. Ale keby som staval novu dielnu, tak urcite pod kazdu masinu spravim zaklad aspon na meter.
scen zo starej knihy, upevnenie sústruhu nieje sranda, a to sa mi nechcelo dohladávať ako "stachanovci" stavali základy na pre obrábacie stroje na tvrdé drevo, a medzi okolitou podlahou bola dilatačná špára. Videl som aj dielnu, kde podlaha okolo strojov bola drevená, to len kvôli tomu ak by sa obrobok vyšmekol z ruky 

- Přílohy
-
- IMG.pdf
- (832.02 KiB) Staženo 607 x
- mladysoustruznik
Hosi, diky vam vsem za podnety a rady. Vypada to, ze pujdu cestou podmaznuti betonem (byt mi porad jeste neni jasne, jestli mam ty klinky nasledne vyndat a nechat stroj sednout na tu nove vytvorenou vrstvu betonu, protoze mam porad pocit, ze i kdyz to tam pekne nastoucham a utemuju, tak hlavni vaha stroje bude porad spocivat na tech klincich - nevytvorim tim betonem predpeti, ktere vezme cast vahy stroje z klinku ...). V souladu s moji povahou stroj take nasledne prisroubuju kotvama. Sichr je sichr.
S vibracema, jak jsem pochopil, asi neni nutne si uplne lamat hlavu (myslim tim, vypodkladani stroje necim vibrace pohlcujicim - guma, korek, drevo atd).
S vibracema, jak jsem pochopil, asi neni nutne si uplne lamat hlavu (myslim tim, vypodkladani stroje necim vibrace pohlcujicim - guma, korek, drevo atd).