Nova loziska soustruhu CQ9813
darc: jaké 7206 jsi tam dal?
- Zdenek Valter
No dostals mne ďaure - škrabání mi moc nejdeMiltech píše:Zdeno, dívám se na ty dosedací plochy toho vřeteníku. To je zoufalost! Dej si tu práci a srovnej to škrabákem. Vyplatí se to i když budeš muset i snížit nepatrně koníka. Tady by byl dobrý testovací trn. U mě to nebylo tak hrozné, ale zato se osa zvedala směrem ke koníku o 5 stovek na délku toho trnu. A chtělo to 2 dny se škrabákem.Dnes tam mám kuželíková ložiska, ale pokud bych to měnil dnes, tak bych tam dal ten samý typ kuličkových ložisek, akorád od SKF. Pak není třeba nic jiného upravovat, či jinak experimentovat.

Jak široký škrabák by byl vhodný do té drážky?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Jo neboj - když jsem to rozstřelil tak jsem byl rád, že je můžu vyměnit - je to bratru pětistovka - kupoval jsem je v Tobexu na Žižkově.darc píše:Ja mam asi 3 tyzdne 7206 a mozem povedat, ze to bola dobra cesta..
Ale kup si aj tie male loziska 6001, ja som mal jedno z nich uplne rosypane..
Ozubene kolesa mam od Tumlika.
Jedinou nevyhodou oproti plastovym kolieskam je vacsia hlucnost sustruhu.. ja mam garaz sucastou domu, tak to nemozem prehanat s hlukom..
Riso
6001 á za 40,- a 7206 za 210,- Kč Předpokládám že takto budu nasazovat

- Zdenek Valter
Ještě mne napadla jedna věc - jestli ještě nedat nějaké gufero - přeci jen ty původné ložiska jsou zakrytovaná.
Máte někdo nějaký nápad?
Máte někdo nějaký nápad?
Zdeno, já bych řešil utěsnění pouze ze strany univerzálky. Gufero tam tak jednoduše nedostaneš, nehledě k tomu, že při vysokých otáčkách stejně shoří těsnící hrot. Já bych koupil nové ložisko aspoň dopředu a to těsněné plastem. To člověk zas tak často nerozdělává, zvláště pokud už vymění sokolí za kovové. Pokud nehodláš na soustruhu provádět broušení, tak by mohla vyhovět i ta ZVL. K těm škrabákům- Čejka už asi nemá ty široké plátky do škrabáku, ale míval i tak 1 cm široké a to už je ono. Chtělo by to poptat v Kovonástrojích. Taky jde použít třeba trojstrannou destičku na soustružnický nůž a nebo já jsem použil plátek z vrtáku od Guhringa. Ten je možná ještě tvrdší než original plátek do škrabáku. To zaškrabání má význam. Nedávno tady popisoval kolega zlepšení po zaškrabání poměrně malé plošky u sloupu frázky a ten vřeteník je to základní, co by mělo sedět na celé ploše k tomu určené a garantuju Tě, že to určitě poznáš.
- Zdenek Valter
No právě proto jsem se ptalatlan píše:Radeko nejake doma mas, nabrusis a ides.

Kousky radeco v těch nevidím problém, ale potřeboval jsem přibližně vědět jak široký.
Můžeš zkusit naletovat (stříbrem, mosazí) plátek z SK, např. 12x16, s = 2 - 2,5 mm (velikost akorát na pidi soustruhy) na upravenou (konec rozřízlý a stažený ve svěráku) trubku pr. 10-12 mm + udělat nějakou "bakuli" na konci.Zdenek Valter píše:No právě proto jsem se ptalatlan píše:Radeko nejake doma mas, nabrusis a ides.
Kousky radeco v těch nevidím problém, ale potřeboval jsem přibližně vědět jak široký.

Délku si přizpůsobit podle svého - já škrabu pohybem trupu, škrabku opřenou o rameno. Tak docílíš krátkých, přesných tahů škrabky.

Takze skoro po roku a pol predne lozisko KO, vola jak prasa, hluk..
Vcera som rozobral sustruh, dnes musim kupit nove loziska,
Pred rokom a pol som namontoval 7206, ktore som kupil za10€, nevedel som o nich nic viac...
Dnes sa asi budem pytat v predajni.. co mi predavaju.. lebo menit loziska kazdy rok a pol sa mi nechce...
Vymena lozisk ako taka je v pohode... daleko viac vasu mi zozerie usadenie vretena na loze, vycentrovanie konika. atd..
ale ma to aj pozitivnu stranu, mam asi 3/4 roka kupene nejake tuningove diely v sufliku a nove presnejsie, spolahlivejsie odmeriavanie, aspon to vsetko nahodim..
Riso
Vcera som rozobral sustruh, dnes musim kupit nove loziska,
Pred rokom a pol som namontoval 7206, ktore som kupil za10€, nevedel som o nich nic viac...
Dnes sa asi budem pytat v predajni.. co mi predavaju.. lebo menit loziska kazdy rok a pol sa mi nechce...
Vymena lozisk ako taka je v pohode... daleko viac vasu mi zozerie usadenie vretena na loze, vycentrovanie konika. atd..
ale ma to aj pozitivnu stranu, mam asi 3/4 roka kupene nejake tuningove diely v sufliku a nove presnejsie, spolahlivejsie odmeriavanie, aspon to vsetko nahodim..
Riso
spíš než na vadný ložisko bych usuzoval na nějakou zásadní chybu při montáži nebo konstrukci uložení, možná i zkříženou skříň vřeteníku nebo nějaký jiný problém tohoto typu
7206 je ložisko s kosoúhlým stykem, tím nelze jednoduše nahradit běžné radiální 6206 i když má stejné rozměry
mj. ho nelze použít samostatně, musí být vždy ve dvojici s druhým se správně nastaveným předpětím
7206 je ložisko s kosoúhlým stykem, tím nelze jednoduše nahradit běžné radiální 6206 i když má stejné rozměry
mj. ho nelze použít samostatně, musí být vždy ve dvojici s druhým se správně nastaveným předpětím
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
vsetko je mozne, samozrejme mohol som urobit aj ja nejaku chybu.testone
Aj ked loziska mi montoval a lisoval skuseny clovek, co ma dost skusenosti s opravami stojov..
Ak by sme ich nahodili zle, myslim, ze pri mojich hodinach stravenych pri sustruhu by sa ta chyba prejavila skor.
Kupil som nove loziska znacky ZEN, mali by to byt nemecke loziska, zevraj kvalitnejsie ako ceske ZKL, co mi predavali povodne.. tak mi bolo povedane v obchode..
Su raz tak drahe ako ZKL... tak uvidime
Riso