Tak jsem něco načetl, snad už to s těmi ložisky chápu.
testone píše:při rozebírání dávej bacha na polohu případných značek na kroužcích určujících polohu minimální házivosti
Šmaknote, to je zase co? Zkoušel jsem k tomu něco vygooglovat, ale nic jsem nenašel.
Tak doufám, že jsem nic nepodělal. Měl jsem to už rozebrané, ale ničím jsem netočil. Jen vytáhnul hřídel, nakoukl dovnitř a hřídel zase vrátil. Ono se na tom bez rozebrání (demontáže ložisek) nedalo moc vykoukat.
Konstrukce je asi velmi podobná tomu, co namaloval GMAN:

- pohaneny%20nastroj%20rez.jpg (8.93 KiB) Zobrazeno 8869 x
s tím rozdílem, že z horní strany vřetene ještě vychází ta drážkovaná část hřídele.
Tak mě ještě vytrhněte z naivity nějakou informací o předpokládané ceně těch ložisek. Předpokládal jsem jednotky tisíc.
Já si navíc nejsem úplně jistý, že jsou ta původní vadná. Někde se mi totiž nějaké ložisko trochu ozývá a zatím netuším kde. Něco v tom zvuku běžící frézky je, a odpovídá to zhruba polovině otáček vřetene.(věneček?) - [žádná převodovka, z motoru řemenový převod přímo na unášecí kolo vřetene, kolo má vlastní uložení, převodový poměr od motoru je 1:1]
Včera jsem si všiml, že když jsem dělal povrch dokončovací frézou s kulatými plátky (průměr 50mm), tak jakoby to občas nějak zavibrovalo (aspoň se mi zdálo že vždycky slyším takové velmi krátké bziknutí) a na obrobku v tom místě zůstal jakoby škrábanec. Nejen optický, i hmatem zjistitelný.
Je to pro mne záhada. Frézoval jsem dva kusy. Jeden perfektní, pak jsem zkusil přehodit řemen na vyšší otáčky, ale zase ho vrátil a dělal jsem ten druhý kus.
A na něm se to párkrát objevilo. Nevím, jestli by to mohlo být třeba v materiálu (obojí stará litina, ale pokaždé z jiného odlitku), šířka materiálu stejná.
Tak jsem si myslel že konečně vím, kde se ozývá to ložisko....