"jen" je pohledat je to kompletně cca 45 kusů ...

Jupí4rest píše:Nějak se v tom ztrácím, ale jestli to budeš stavět z duralu (hliníku) tak jej objednej v Alcom Aval, http://www.hlinik.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; bral tam i RKal, pošleš rozměry a oni ti pošlou přesné polotovary ofrézované s cenou cca 110 Kč/kg což je za takový materiál luxusní cena. Jestli chceš stavět ze železa, tak si složitější věci nech nařezat v AWACu v Hostivaři (Robokop je nemá rád, ale mně zatím nic špatného neprovedli, tak na ně dávám odkazy).
To s tím Arduinem vs. deska jsem ti snad už vysvětloval v SZ.
Napájet zdrojem z vláčků můžeš, jen pokud má vhodné napětí a dostatečný výkon, protože jedna z verzí co si pamatuji byly SX14 1005, kdy každý motor sosne 1 ampéru, takže se ti klidně může stát, že v jisté chvíli budeš potřebovat 3A.
Každopádně tě musím pochválit, zatím jsi se nezalekl a už pomalu přestáváš vymýšlet hlouposti.U tebe je to ještě dobrý, ale já jsem jednou strávil tři večery počítáním laseru jak na plasty, tak na měkké kovy, než mi luboš na srazu musel vysvětlit, že jen z důvodu zrcátek je to blbost.
Tohle již začíná vypadat rozumě. A hrozí reálné nebezpečí, že až v září usedneš do lavice, tak všem vytřeš zrak, že jsi si postavil vlastní CNC frézku, sice jen takovou menší a né moc tuhou, ale každý nějak začínal a tohle je pro začátek super.
1) zkusim4rest píše:Strategická otázka, chceš tedy stavět stroj s pevným portálem.
Pokud ano, tak pár námětů k zamyšlení:
1) zkus to všechno poskládat z obdélníkových polotovarů, sice na tom úkosu u portálu pár kilo (kč) ušetříš, ale zase snižuješ pravděpodobnost, že ti to dodají jako prostý polotovar (uříznout obdélník je poněkud jednodušší, než to co tam máš ty
2) s předchozím námětem souvisí spodní tvar bočnic portálu, v místě kde jsou v kontaktu se základní deskou
3) na druhém obrázku je zajímavé, že díl vložený mezi bočnice portálu (sloužící k uchycení vodících tyčí) není spojen s těmi bočnicemi, nezvýšilo by to tuhost stroje
4) popřemýšlej o umístění portálu, jestli si tím zbytečně nezmenšuješ některou z os
Popřemýšlej o tom zítra o přestávkách, nebo nějakém nudném předmětu a dej vědět.
Ta kostka je v dolní desce (smažu)4rest píše:Ta bočnice ještě stále není dokonalý obdélník, nebo tam tu kostku dole u základny chceš přišroubovávat zvlášť?
Další věc k zamyšlení, co to druhé uchycení tyčí, nechtělo by to nějaké trojúhleníčky, nebo klidně i dvě kostky o které by se ta deska zapřela, takto to bude málo tuhé. Nestálo by za to udělat ten díl o stejné délce jako je šířka základny a do rohů dát kostku třeba 50x50. To ti snadno uříznou kdekoliv. Ten rozměr ber orientačně, klidně to může být 60x60, ale klidně i 30x30.