Pokud máš správně nastavenej řídící pin, tak asi jo (můžeš ověřit jednoduchou odpor-LEDka logickou sondou na řídícím signálu, ale nevim, jestli jsi na to vybaven). OK, tak se na to vyprdni a zapoj to na nějakou tu nevyužitou osu (imho to neni potřeba galvanicky oddělovat).1mulen1 píše:Tak relatko necvaka to znamena ze bude asi odpalene?
CNC router na drevo
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Teda jestli to právně chápu, tak to prostě nechápu. 
Přece PWM nemůžeš tahat přes relé. Relátko je mechanický prvek, to ti snad dá cit, že asi nebude umět spínat několik-tisíc-krát za sekundu.
Nakonfiguruj si PWM pro ovládání otáček vřetene na nějaký volný výstupní pin a připoj na něho ten signál TTL.
Musí to fungovat na 1. šťuch.
Tím relátkem případně můžeš spínat napájení celého toho laseru (tj. těch 12V), pak by to relé mohlo být zapojeno jako spindle-on.

Přece PWM nemůžeš tahat přes relé. Relátko je mechanický prvek, to ti snad dá cit, že asi nebude umět spínat několik-tisíc-krát za sekundu.
Nakonfiguruj si PWM pro ovládání otáček vřetene na nějaký volný výstupní pin a připoj na něho ten signál TTL.
Musí to fungovat na 1. šťuch.
Tím relátkem případně můžeš spínat napájení celého toho laseru (tj. těch 12V), pak by to relé mohlo být zapojeno jako spindle-on.
Teď už by do relátka měl pouštět SPINDLE ON signál, nikoliv PWM.
Btw. PWM napřímo na LPT portu několik-tisíc-krát za sekundu LinuxCNC asi nedá, spíš tak v řádu stovek Hz. Pokud není ve hře MESA..?
Pak je otázka, jak to PWM funguje u toho laseru - možná je to jen signál, kterej zapíná/vypíná LEDku, v tom případě bude potřeba vyšší frekvence a musel by se vyrobit nějakej konvertor pomalý PWM => rychlý PWM.
Při zapínání-vypínání napájecího napětí celého laseru by se možná mohly projevit nějaký přechodový jevy, zůstal bych u TTL.
Btw. PWM napřímo na LPT portu několik-tisíc-krát za sekundu LinuxCNC asi nedá, spíš tak v řádu stovek Hz. Pokud není ve hře MESA..?
Pak je otázka, jak to PWM funguje u toho laseru - možná je to jen signál, kterej zapíná/vypíná LEDku, v tom případě bude potřeba vyšší frekvence a musel by se vyrobit nějakej konvertor pomalý PWM => rychlý PWM.
Při zapínání-vypínání napájecího napětí celého laseru by se možná mohly projevit nějaký přechodový jevy, zůstal bych u TTL.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tak teraz tomu uz vobec nechapem. Odpojil som kabel +5V co je medzi laserom a laserovym driverom a relatko cvaka presne podla gkodu co mi tu tom poslal. Akonahle kabel pripojim naspat tak necvaka nic a laser svieti neprestajne
Asi to bude souviset, ale stejně to moc smysl nedává. Asi vezmi kus papíru a nakresli nám, jak to přesně máš prodrátovaný. Nebo to zkus rovnou nafotit, jestli myslíš, že z toho bude zapojení dobře čitelný. Máš nějakej multimetr? Pokud jo, změř, kolik voltů na těch 5V z PC zdroje při zapojení všeho skutečně je.
Fajn, doeditoval jsem, co s nim máš dělat (změř, kolik voltů na těch 5V z PC zdroje při zapojení všeho skutečně je)1mulen1 píše:multimeter mam

Myslel jsem nakreslit zapojení všeho, např. i napájení tý desky, protože se to tam možná někde tluče. Ale nejdřív proveď to měření, možná ti po zapojení driveru laseru zásadně klesne napětí na 5V napájecí větvi, tim by se to vysvětlilo (máš nějak zatíženou 12V větev toho PC zdroje?)
Ale jo, klidně dá.Thomeeque píše: Btw. PWM napřímo na LPT portu několik-tisíc-krát za sekundu LinuxCNC asi nedá, spíš tak v řádu stovek Hz. Pokud není ve hře MESA..?
Já jedu přes LPT a mám PWM frekvenci pro vřeteno nastavenou na 2 kHz. Při nižší frekvenci mi to nepříjemně pískalo.
Plánoval jsem tam udělat převodník z nízké frekvence na vysokou, ale pak zvítězila lenost a nakonec jsem na to zapomněl.
Jinak k tomu schematu: když se říká "vezmi pytlík od mouky a namaluj to na něho", tak tohle provedení je dotažení tohoto konceptu do praxe.

Tak jde o to, jaký rozlišení potřebuješ, je fakt, že pár stupňů může stačit.Mex píše:Ale jo, klidně dá.Thomeeque píše: Btw. PWM napřímo na LPT portu několik-tisíc-krát za sekundu LinuxCNC asi nedá, spíš tak v řádu stovek Hz. Pokud není ve hře MESA..?
Tak som si to odmeral .... ked je všetko pozapajane vratane lasera tak je 4.66V na oddelovacej doske a na ventilatore od driveru lasera .... na dratoch ktore su medzi laserovým driverom a laserom je strašne málo ked svieti laser je tam 1.86V a ked laser odpojím je tam 4.54V tak by to byt asi nemalo že?Thomeeque píše:Asi to bude souviset, ale stejně to moc smysl nedává. Asi vezmi kus papíru a nakresli nám, jak to přesně máš prodrátovaný. Nebo to zkus rovnou nafotit, jestli myslíš, že z toho bude zapojení dobře čitelný. Máš nějakej multimetr? Pokud jo, změř, kolik voltů na těch 5V z PC zdroje při zapojení všeho skutečně je.
To bude asi v pohodě, nejspíš je to napětí přímo na diodě laseru (Vop).1mulen1 píše: na dratoch ktore su medzi laserovým driverom a laserom je strašne málo ked svieti laser je tam 1.86V a ked laser odpojím je tam 4.54V tak by to byt asi nemalo že?
No je to zvláštní. Ještě to změř, když to v pohodě cvaká. Btw. neodpověděl jsi mi, jesti máš nějak zatíženou 12V větev toho použitého PC zdroje? Nebo to bereš ze zdroje, kterej zároveň napájí řídící počítač?
T.
zmerám ale až pondelok dnes pracujem doma. No a z počítača na ktorom mam linuxcnc som vytiahol jednu vetvu von ... 12V napajam 3 malé ventilatory ktore mi chladia krokové motory no a 5V z tej istej vetvy som použil na oddelovaciu dosku a laserové napajanieThomeeque píše:To bude asi v pohodě, nejspíš je to napětí přímo na diodě laseru (Vop).1mulen1 píše: na dratoch ktore su medzi laserovým driverom a laserom je strašne málo ked svieti laser je tam 1.86V a ked laser odpojím je tam 4.54V tak by to byt asi nemalo že?
No je to zvláštní. Ještě to změř, když to v pohodě cvaká. Btw. neodpověděl jsi mi, jesti máš nějak zatíženou 12V větev toho použitého PC zdroje? Nebo to bereš ze zdroje, kterej zároveň napájí řídící počítač?
T.
OK. Jakó nevidim moc důvod, proč by to mělo dělat to, co to dělá
Přemejšlim, jestli těch 4.66V neni trochu málo, ale když je PC spokojený, tak asi ne.. budu o tom dumat, do pondělí času dost.. Asi pak můžeš zkusit, jestli bude relátko cvakat, pokud bude laser připojenej na napájení s TTL dráty odpojenými od oddělovací desky.