MN80.-typy,rady,fotky
Ta podložka je tam protože svěrák není jak jinak přidělat a musí bejt drobet mimo osu protože jinak ho celej nepřejedu frézou drčení moc nepozoruju a frézoval sem 15 frézou do duralu a pohoda
Jinak podložka je silná 20mm tak si myslím že je to ješte v normě podle toho co sem našel na internetu

Když jsme u toho frézování - používáte někdo jako frézovací suport ten výškový suport co je k děličce? Myslím, že to je MN828, prostě ten s točnou a bez upínacích T-drážek. Pokud ano, jak na něj uchytáváte obrobky nebo svěrák? Jeden takový se mi tu válí (bez děličky) a přemýšlím, jak ho pro tyhle účely zprovoznit. Nějakou představu jak by to fungovat mohlo mám, ale radši se zeptám, abych neobjevoval slepé uličky 

- Francotirador
Vlevo u vřeteníku vyklepnout kolík, vpravo odšroubovat domeček - protáhnout skrz rozevřenou matku suportové skříně směrem doprava.nemo píše:Ahoj,
mohl by mě někdo poradit se sundáním šroubu podélného posuvu(závitový šroub) na MN 80, SU 16, jsou stejné.
Díky za radu Nemo.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Ahoj všem,
nedávno jsem zakoupil MN-80 a hledám někoho, od koho bych mohl okoukat seřízení vůlí vřeteníku. Jak jsem pochopil, tak žádný podrobnější návod neexistuje a jak se píše v manuálu: "Vymezení ložiskových vůlí má provádět zkušený opravář, který odborným seřízením ručí za přesný a nerušený chod stroje.", což já teda opravdu nejsem. Momentálně mi to lítá na 0,08 a dle manuálu by to pro vyšší otáčky, ve kterých budu spíš pracovat, mělo být 0,02-0,03. Jsem/Su z Brna a případnou pomoc samozřejmě nechci zadarmo. Tak kdyby se někomu chtělo, budu hrozně vděčný, protože jak se zdá, "zkušení opraváři" jsou na vymření. Jinak se na to asi vrhnu sám, ale fakt nerad bych to zvojtil a třeba pak i zadřel. Seřizovací mechanismus chápu, ale zkušenosti 0.
Díky za případné tipy
nedávno jsem zakoupil MN-80 a hledám někoho, od koho bych mohl okoukat seřízení vůlí vřeteníku. Jak jsem pochopil, tak žádný podrobnější návod neexistuje a jak se píše v manuálu: "Vymezení ložiskových vůlí má provádět zkušený opravář, který odborným seřízením ručí za přesný a nerušený chod stroje.", což já teda opravdu nejsem. Momentálně mi to lítá na 0,08 a dle manuálu by to pro vyšší otáčky, ve kterých budu spíš pracovat, mělo být 0,02-0,03. Jsem/Su z Brna a případnou pomoc samozřejmě nechci zadarmo. Tak kdyby se někomu chtělo, budu hrozně vděčný, protože jak se zdá, "zkušení opraváři" jsou na vymření. Jinak se na to asi vrhnu sám, ale fakt nerad bych to zvojtil a třeba pak i zadřel. Seřizovací mechanismus chápu, ale zkušenosti 0.
Díky za případné tipy
tohle není na "opraváři" ale na tobě-obsluze a ono se to u téhle mašiny tak trochu i mění podle toho zda ji jedeš dlouho a rožhavíš tu kočičku ,nebo zda tu a tam bouchneš jen nějakou kusovku. Měříš to na studené mašině nebo na zahřáté mašině? Dá se to vychytat i na "ucho" časem...
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Díky za odpověď. Pojedu spíš sériovku, půl dne i celej den v kuse a asi na těch 630-1000 otáček (obrábím hliník a mosaz). Takže ji asi budu spíš žhavit víc. Současná vůle měřena za studena. Bohužel, moje zkušenosti s vymezováním vůlí kluzných ložisek jsou zatím na úrovni opičky, mám zkušenosti jen s čínami řady 300 a tam se vřeteno v podstatě neřeší, pokud se nemýlím.PAKO.ll píše:tohle není na "opraváři" ale na tobě-obsluze a ono se to u téhle mašiny tak trochu i mění podle toho zda ji jedeš dlouho a rožhavíš tu kočičku ,nebo zda tu a tam bouchneš jen nějakou kusovku. Měříš to na studené mašině nebo na zahřáté mašině? Dá se to vychytat i na "ucho" časem...
Zdar kolego ses a budes v tom sam. Dnes je doba, kdy se za par kacek nikdo nikam nepohrne a 500 na hodinu bez dane dat nemuzes. Mit stesti, ze ma MNko znaly soused v ulici je mala. Mel jsem to uplne stejne. Zkus napsat Lubosovi, ten rezebira MNko v noci po slepu, kdyz nemuze spat. Neni tady casto, ale stroj zna naprosto dokonale a je velice ochotny !! Celakovice maji na webu nabidku servisu, ale to ani nezkousej. Nedelaji nic, pouze rida smeli s dilama pres Bazos za nesmyslne ceny. Jinak delas dobre, ze se nejdriv ptas. Ja bezhlave vylepsoval a zbytecne si slusne zavaril.
No já zkoušel tak cvičně obepisovat nějaké firmy a vylezlo mi z toho, že by byli ochotni udělat jedině generálku v rozmezí 60-200 000 Kč. Jinak jsou všem takový mikro stroje buřt. Ale kolik může takové seřízení dvou ložisek zabrat, hodinu, dvě? Abych řek pravdu, tak někomu klidně vypláznu 1 000 Kč bez daně a aspoň vokoukám, jak se věci mají. Jinak to nějak sesmolím sám, nechám pro jistotu vůli ještě krapet větší a uvidim, no. Hlavně mazat a nezadřít, to je jasný. Na mažbu mi byl doporučenej převodovej olej, souhlasíte?elbarto píše:Zdar kolego ses a budes v tom sam. Dnes je doba, kdy se za par kacek nikdo nikam nepohrne a 500 na hodinu bez dane dat nemuzes. Mit stesti, ze ma MNko znaly soused v ulici je mala. Mel jsem to uplne stejne. Zkus napsat Lubosovi, ten rezebira MNko v noci po slepu, kdyz nemuze spat. Neni tady casto, ale stroj zna naprosto dokonale a je velice ochotny !! Celakovice maji na webu nabidku servisu, ale to ani nezkousej. Nedelaji nic, pouze rida smeli s dilama pres Bazos za nesmyslne ceny. Jinak delas dobre, ze se nejdriv ptas. Ja bezhlave vylepsoval a zbytecne si slusne zavaril.
A proč nepoužiješ olej, který doporučuje výrobce (viz manuál stroje), tam je předepsán olej J2, který je po novu nahrazen olejem J22?Kayu píše: Na mažbu mi byl doporučenej převodovej olej, souhlasíte?
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400