7. 4. 2016, 10:04
No tak ja se teda do toho taky přidám ať je trochu vzrušo.
Když jsem začal stavět svojí první mašinu, portálovku. tak první úvaha byla, že nejdelší osa je X, k ní ve vodorovné rovině kolmá Y a svislá osa Z. přišlo mi to logické. Tak sem tak začal. jenže když to tak je tak kde je potom nulový bod?. pomyslná absolutní nula, a vyšlo mi , že pokud přírustek +X je doprav, +Y odemne y +Z nahoru (což je snad standart) tak nulový bod bude (při pohledu ze shora na stůl) v levém zadním rohu. Mašinu jsem měl prvně položenou na stole a přistupoval k ní pouze ze předu a zjistil že je to totálně, na pytel. velice rychle sem se zrácel, takže jsem vše předělal dle následujícího : X je osa na portále po které jezdí vozík s vřetenem při pohledu na stroj z čela je to z leva doprava, Y je osa po které se pohybuje celý portál a to odemne do zadu (je nejdelší a čemu to vadí) Z je standardní odspoda nahoru. výsledek, počátek souředného systému je v levém předním rohu, upínám li obrobek, celým portálem odjedu dozadu a stojím čelem ke stroji.
Celé takto mne to příjde opravdu logičtější, ale samozřejmě je to věc názoru a zvyklostí každého stavitele jak to udělá. Takže tolik za mne trocha do mlýna,
Zdravím všechny, a hlavně se tu nepoperte, prosím