Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
juky99

26. 4. 2016, 11:28

Zdenek Valter píše:
juky99 píše:no niesom ...poradte kde zacat hladat chybu..mozno je elektronika zla neviem uz som zufaly
dnes uz ani netukne po zapnuti....moze byt zly koncovy nosfet?(na konci farebnych kablikov) alebo rozbehovy kondenzator? (ten cerveny)
vcera sa aspon rozbehol ale hned po cca 5 sec vypol...kontrolka ostala svieti....
faktuz neviem ...motor samostatne funguje (skusal som na 22V priamo) uhliky a kotva su zrdave
Co je tam za desku? je na ní nějaké označení z druhé strany?

Překvapuje mne že píšeš o nosfet (předpokládám, že myslíš mosfet ;-).
Tyhle regulace jsou většinou fázové to co tam je je zřejmě Triak - nicméně nechci spekulovat napiš sem označení tohoto prvku.
Rozběhový kondenzátor tam určitě není!.
Jaký proud Ti tekl do motoru na těch 22V?

mozno sa iba zle vyjadrujem ano myslel sem Mosfet IRFP 450 je na konci kablov, a ta cervena velka bublina je kapacitny kondenzator.
este jedna poznamka zacalo to blbnut potom co som ho dal na MAX otacky na 15 sec. potom uz prestal ciastocne reagovat a vcera uplne....ale aky prud tam tiekol neviem
Pavka

26. 4. 2016, 12:22

Jak tak čtu, tak tomu moc nerozumíš. Na tvém místě bych asi volil tuto cestu. Koupit nový regulátor.
http://www.milldrill.com/metal-lathes-m ... q9318.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdenek Valter

26. 4. 2016, 6:45

juky99 píše:mozno sa iba zle vyjadrujem ano myslel sem Mosfet IRFP 450 je na konci kablov, a ta cervena velka bublina je kapacitny kondenzator.
este jedna poznamka zacalo to blbnut potom co som ho dal na MAX otacky na 15 sec. potom uz prestal ciastocne reagovat a vcera uplne

....ale aky prud tam tiekol neviem
O.K. tak ho změř!

Předpopkládám, že každý kondenzátor má nějakou kapacitu ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

26. 4. 2016, 6:48

Pavka píše:Jak tak čtu, tak tomu moc nerozumíš. Na tvém místě bych asi volil tuto cestu. Koupit nový regulátor.
http://www.milldrill.com/metal-lathes-m ... q9318.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Je to v Kanadě -předpokládám, že shipping bude ranec - zkoušel jsem to ale pro dopravu k nám nemají cenu - je nutno se zeptat.
atlan

27. 4. 2016, 10:02

Daj to niekomuopravit je tam par suciastok. Ale hlavne motor musi byt v poriadku.
Odkial si vlastne?
Pavka

27. 4. 2016, 10:38

Já jsem se mu e-maile nabídl, že mu regulátor opravím. A místo nějaké reakce, mě poslal fotky nějakého filtru s textem - V priloze je foto je to v cerne krabicce zevnitr krytu motoru.Tak se asi pokouší to opravit sám. Já už do toho nejdu, opravovat po někom nic nechci. Bývá tak uděláno víc škody než užitku.
Přílohy
filtr.jpg
filtr.jpg (3.52 KiB) Zobrazeno 7550 x
filtr1.jpg
filtr1.jpg (2.57 KiB) Zobrazeno 7550 x
pakos

17. 7. 2016, 2:14

Nevedel by niekto poradiť s regulátorom s TDA 1085C. Schému od toho nemám, je to sústruh. V 1992 ho vyrábala firma v Prešove. Od 1992 pracoval veľmi spoľahlivo a teraz sa z ničoho nič zastavil motor ako keby som ho vypol. Pritom stykače zostali zapnuté aj kontrolky svietia ako keby bolo všetko v poriadku. Keď stlačím štart tak stykač cvakne ale motor sa neroztočí. Skontroloval som uhlíky, ale boli v poriadku. Potom som skúsil zapnúť motor bez triaku napriamo a motor beží normálne. Po prečítaní niekoľkých príspevkoch som skúšal zmerať napätie na 13 ale bolo nulové. Skúsil som aj odpojiť tacho a skratovať vývody napriamo ale nič sa nedialo. Preto by som prosil ak niekto vie poradiť čo by som mal robiť bol by som vďačný. Je to regulátor "SYS 9" ale firma už dávno skrachovala a preto sa nemám na koho obrátiť. Ďakujem.
Pavka

17. 7. 2016, 3:03

Neškodilo by pár fotek. Těch příčin proč se motor netočí může být víc: vadný TDA1085, triak atd. A co ti mohu doporučit, tak nic sám nezkoušej, proto že jak píšeš cos všechno vyzkoušel , tak je špatně, když neznáš princip regulace. Tímto postupem víc pokazíš než opravíš. Nafoť regulátor i motor a dejto sem.
Mex

17. 7. 2016, 3:11

Především dej bacha na to, že celá elektronika asi bude přímo připojena na síť. Takže si jako první změř, že zem elektroniky je připojená na N a ne na fázi.
(jestli jseš v elektrice starý praktik, tak se omlouvám, že Tě poučuju)

Při pokusech zkratni tacho, odpojovat ho nemusíš.
Hlavně změř napájení obvodu na nohách 9 a 10 (zem je na 8 ).
Pokud tam bude napětí OK (kolem 15V), na výstupu 13 při zkratovaném tachu není nic a není někde nějaký evidentně odpadlý drát nebo ohořelá součastka, tak je to asi na výměnu toho TDA. Stojí par korun.
pakos

17. 7. 2016, 4:12

Pavka píše:Neškodilo by pár fotek. Těch příčin proč se motor netočí může být víc: vadný TDA1085, triak atd. A co ti mohu doporučit, tak nic sám nezkoušej, proto že jak píšeš cos všechno vyzkoušel , tak je špatně, když neznáš princip regulace. Tímto postupem víc pokazíš než opravíš. Nafoť regulátor i motor a dejto sem.
Vadný TDA nie je lebo som ho menil. Mám ich sedem a skúšal som ich vymeniť 4. No vo všetkých prípadoch sa to chovalo rovnako. Triak som tiež skúšal vymeniť, mám tri a tak som dal najprv jeden a potom druhý ale aj tak sa nič nedialo. A motor je tam použitý z vysávača. má 600W. Nafotiť to môžem až v sobotu, lebo bývam v meste a sústruh mám u svokra na dedine.
Naposledy upravil(a) pakos dne 27. 7. 2016, 1:49, celkem upraveno 1 x.
pakos

17. 7. 2016, 4:24

Mex píše:Především dej bacha na to, že celá elektronika asi bude přímo připojena na síť. Takže si jako první změř, že zem elektroniky je připojená na N a ne na fázi.
(jestli jseš v elektrice starý praktik, tak se omlouvám, že Tě poučuju)

Při pokusech zkratni tacho, odpojovat ho nemusíš.
Hlavně změř napájení obvodu na nohách 9 a 10 (zem je na 8 ).
Pokud tam bude napětí OK (kolem 15V), na výstupu 13 při zkratovaném tachu není nic a není někde nějaký evidentně odpadlý drát nebo ohořelá součastka, tak je to asi na výměnu toho TDA. Stojí par korun.
Pripojené to je na sieť, lebo som skúšal fázovkou a všade to svietilo. Preto som skúsil zmerať fázu a bola na N a preto som použil rozvodku a zapojil som to tak aby na N bol nulák. V elektrike nie som praktik a preto sa dám rád poučiť skúsenými.
Na 9 - 15,9V, na 10 - 4,65V, na 12 - 0,6V. TDA som menil už 4 a vždy to bolo rovnaké. Všetky káble som premeral či nie je niekde studený spoj, ale všetko bolo v poriadku. Aj súčiastky som pozeral a nebolo vidieť nič podozrivé. Dokonca som aj čuchal či nie je cítiť zhoreninu no nič som nenašiel.
Mex

17. 7. 2016, 4:26

A co myslíš, nebylo by dobré, kdybys takové zásadní informace (že už jsi měnil TDA i triak) uvedl do svého původního dotazu?
Já jsem si teda z toho udělal představu, že máš nějaký starý tovární výrobek. Ale teď z tebe vyleze, že tam máš motor z vysavače. (mimochodem jsem netušil, že i vysavačové motora mají tacha, nějak mi tam uniká jejich smysl)
Tak se ještě zamysli, co dalšího jsi nám zapomněl napsat.
pakos

17. 7. 2016, 4:38

Mex píše:A co myslíš, nebylo by dobré, kdybys takové zásadní informace (že už jsi měnil TDA i triak) uvedl do svého původního dotazu?
Já jsem si teda z toho udělal představu, že máš nějaký starý tovární výrobek. Ale teď z tebe vyleze, že tam máš motor z vysavače. (mimochodem jsem netušil, že i vysavačové motora mají tacha, nějak mi tam uniká jejich smysl)
Ten sústruh je vyrobený vo firme v Prešove a ten motor tam namontovali oni. To tacho tam tiež dorobili oni. Na pôvodnom motore tacha nie sú. IO som vytiahol s pätice a všetky odpory som premeral. Hodnoty, ktoré boli na nich napísané súhlasili v rámci tolerancie. Až na jeden, ten mal na sebe prepálený čierny prúžok a hodnota na ňom napísaná sa nezhodovala. Mal nekonečný odpor. Preto som ho vymenil. No nemalo to žiadny vplyv, bol v obvode triaku a slúži ako odrušenie. To mi povedal jeden elektrikár, ale na reguláciu si netrúfol, lebo on ma silnoprúd a v regulátoroch sa nevyzná.
Zdenek Valter

17. 7. 2016, 10:48

pakos píše:
Mex píše:A co myslíš, nebylo by dobré, kdybys takové zásadní informace (že už jsi měnil TDA i triak) uvedl do svého původního dotazu?
Ten sústruh je vyrobený vo firme v Prešove a ten motor tam namontovali oni. To tacho tam tiež dorobili oni. Na pôvodnom motore tacha nie sú. IO som vytiahol s pätice a všetky odpory som premeral. Hodnoty, ktoré boli na nich napísané súhlasili v rámci tolerancie. Až na jeden, ten mal na sebe prepálený čierny prúžok a hodnota na ňom napísaná sa nezhodovala. Mal nekonečný odpor. Preto som ho vymenil. No nemalo to žiadny vplyv, bol v obvode triaku a slúži ako odrušenie. To mi povedal jeden elektrikár, ale na reguláciu si netrúfol, lebo on ma silnoprúd a v regulátoroch sa nevyzná.
No a ty IO a Triaky jsi pak zkoušel že jsou pak po výměně funkční jinde?
pakos

18. 7. 2016, 5:09

Nemal som ich kde vyskúšať a neviem či sa nezničili. Objednal som ich cez internet a predtým neboli nikde namontované. Nemám žiadny iný regulátor kde by som ich mohol vyskúšať. Mimochodom vy všetci používate triak BT, ja mam namontovaný KT729/700. Aj preto som objednal také isté.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“