Zdědil jsem malý čínský soustruh:

no a nedostal jsem k tomu bohužel ani návod, ano "nouháu", takže jsem oprášil (mizerné) základy ze střední školy ještě z minulého tisíciletí a hlavně jsem toho hodně početl a poštudoval.
Dostal jsem se k aut. posuvu a k řezání závitu. Bohužel jsem zjistil, že i s použitím takového toho "budíku na závity" - nevím jak se tomu říká mezi odborníky, mi nenajíždí nůž při dalších průjezdech do drážky závitu.
Dělám to takto:
škrábnu si kulatinu, vynuluju budík, odjedu před čelo kulatiny, vypnu motor. Nastavím malou třísku, přejedu ručně podélným posuvem tak, aby byl budík na "1", zapnu aut. posuv, zapnu motor. Obrobek se roztočí, budík závitu se točí, posuv se sune, nůž najede do obrobku, projede a řízne délku kde má být závit. Jak se tak stane, vypnu aut. posuv, odjedu o budík nožem příčně od obrobku, vypnu motor, přejedu ručně podélně "velkým kolem" (na malé celou dobu vůbec nesahám) před obrobek, nůž vrátím příčně + přidám zase další malou třísku, posunu velkým kolem podélně až se budík závitu dotočí na "1", zapnu pákou aut. posuv, zapínám motor, nůže zajede do obrobku... a při dalších průjezdech prostě netrefuje drážku...
Dělám něco blbě, nebo je u takového čínského soustruhu závit třeba 1/4" 28tpi jen zbožným přáním a nemá cenu se s tím trápit?
Kola mám poskládané dobře na 28 tpi, na 28tpi můžu s 16ti zubovým budíkem na závity začínat na 1,3,5,7 (což jsem odkoukal z jiného soustruhu který jako by tomuto ze sklíčidla vypadnul). Tož nevím...
Děkuji předem.