Vážení kolegové, netušíte někdo, zda se ještě někdy ve 20.letech používal na šroubech posuvu na suportech malých soustruhů místo trapézu metrický závit? Proč se ptám? Zkoušel jsem na tom svém vehementu (viz předchozí stránka) vymezit vůle, které jsou místy přímo zemědělské a přitom najednou koukám, že tam není trapéz, ale M14x2. Jestli je to origo, to netuším, na příčném suportu je extra nabastlený dodatečný novější, přesnější nonius, ale je to každopádně už pár desítek let starý určitě. Samozřejmě je to za ta léta hanebně vyběhaný (rozdíl na průměru šroubu mezi málo používaným koncem a jetým prostředkem je přes 0,2mm), matice, byť je dopínací, už dopnout dál nejde, je na doraz. Takže se budou vyrábět šrouby a matice nové a při té příležitosti tedy zvažuju, co a jak tam vrazit.
Nějaké fotky včetně orientačních rozměrů (baj voko, haksna a čínská šuplera) jsou na rajčeti:
http://ladis1973.rajce.idnes.cz/posuv.sroub
V podstatě mám asi tři možnosti:
Vyrobit to sám - jako nejschůdnější vidím nechat metriku a závity říznout závitníkem + očkem, vyjde to na rozumný peníz, kupovat trapézový závitník a očko kvůli dvěma šroubům je z finančního hlediska nesmysl. 2mm stoupání bohužel ten můj potvor neumí, jinak bych si ten trapéz zkusil vytočit sám, stoupání chci ponechat 2mm kvůli noniusům.
Další možnost je koupit tyče a 2 matice u Valenty a dopasovat si k nim zbytek hřídele nalisováním a zajištěním kolíkem. Jak by tohle fungovalo, netuším, průměry musím zachovat a moc masa tam na to není.
Třetí možností je zadání výroby někomu externímu.
Poslední veselost je ta, že úchytové díry matic na šrouby jsou vytlučené do oválu - šrouby jsou M5, díra má už v podélném směru 5,5mm... Jak byste tohle řešili? Převrtat na šrouby M6 nebo ještě na víc a nalisovat a zalepit tam pouzdra? Místa je tam dost, vedení má šířku něco přes 30mm, současná matice 28mm). Jinak pro pobavení... když se teď ty vůle nasčítají, pochoduje příčný suport sem tam skoro o 2mm, podélný asi o 1mm... děsná sranda zvlášť při upichování

Díky za rady!