Zaciname stavet

CZ_Iceman

25. 1. 2009, 12:26

Tak ze v poslednich par tydnech jsem s kolegou pomalicku poshanel vsechny nezbytnosti ke stavbe nasi CNC frezky a pomalicku chceme zacit stavet. Obrabet chceme zejmena drevo, plast ,dural a nejake to gravirovani.

Chtel bych mistny experty pozadat o par konzultaci jeste nez zacnem....

Takze pojezdy budou reseny pomoci kalenych tyci 20x800 (X), 20x650(Y), a na osu Z je koupeny hotovy polotovar (viz obrazek). Posuvy chceme resit pres kulickouve srouby 24mm se stoupanim 10mm/otacka, ktere se mi podarilo nedavno koupit Jako prvni budeme stavet ram s osou X. Zamer je takovy, ze linearni loziska budou pevne spojeny s ramem (viz. obrazek) a pohybovat se bude pouze stul s materialem. Loziska od sebe budou vzdaleny cca 20 cm (vnejsi okraje) a tim padem bychom mohli ziskat uzitecny pojezd cca 560mm. Jako material ramu uvazujeme o sesroubovanych ocelovych profilech v konecne povrchove uprave praskovou barvou (jeste neni uplne rozhodnuto). Na obou koncich sroubu jsou loziska 7203 s kosouhlym stykem + na konci kde je zavit jeste axialni lozisko. Nahon sroubu bude realizovan ozubenymi koly s prevodem do pomala (20 a 40 z) spojenymi ozubenym remenem. Motory na osu X a Y budou pouzity 57STH76. Na ose X pro kazdy sroub jeden v serioparalernim zapojeni. Portal osy Y,Z bude uprostred spojen s ramem (osa Y bude jezdit nad linearnimi lozisky osy X). Bohuzel nejsem strojar a v CADu neumim prozatim kreslit v 3D tak nemuzu zde hodit model tak jak to delaji jini borci ,ale snad jsem to alespon trosku pochopitelne popsal.
Diky za pomoc.
Marek
Přílohy
100_2936.JPG
100_2939.JPG
100_2935.JPG
sysel
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 1:29

Zdar, včera jsme o tom mluvili v telefonu, pak mně ještě napadlo že to druhé kosouhle ložisko bude k ničemu, pokud ho dobře s tím domečkem neucentruješ v rozteči k druhému ložisku tak v něm budeš mít vůli a bude to na prd, raději tam dej jen radiální ložisko, axiální vůli budeš mít vymezenou na druhé straně, tak jak to mám já, jestli pamatuješ.... Doufám, že si pochopil jak myslím...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
CZ_Iceman

25. 1. 2009, 4:48

JJ popchopil jsem to. Nicmene jelikoz nejsem strojar tak jsem trosku "studoval" typy lozisek (mimo jine). No a docetl jsem se, ze jednorade kosouhle lozisko resi axialni sily pouze v jednom smeru a proto by se melo osazovat ve dvojici aby byly sily vyreseny v obou smerech . No o tom se jeste muzem pobavit jak dorazis-treba najdem jeste nejake jine reseni.

25. 1. 2009, 4:51

je v celku nezvikly aby byl prumer sroubu vetsi nez prumer vodicich tyci na takovou dylku mely prijit podepreny tyce a nebo 35mm kulatina ty dvacitky se pri frezovani duralu prohno jak luk teda aspon si to myslim
CZ_Iceman

25. 1. 2009, 5:45

No ono ty srouby jsme sehnali az dodatecne. Kazdopadne uvidime, pokud to bude blbe, tak se tycky daji vzdycky vymenit. Snad to bude stacit, kdyz pod vretenem bude vedeni podeprene na tech linearnich loziskach (aspon si to myslim, ze by to melo vyrazne pomoct). Jeste me napadlo , na ten stul zespoda pridelat nejake "lyziny" a na ram zase pridelat 2x domek s radialnim loziskem, ktery bude stul podepirat zespodu a nedovoli pruhyb-mozna by to pomohlo ?
Large

25. 1. 2009, 7:06

No já celou sobotu podepíral.
Přílohy
DSCN2093.JPG
PetrNC
Sponzor fora

25. 1. 2009, 7:18

Škoda těch domků a tyčí, na takový průměr a délku rozhodně podepřít. Zkuste tu tyč vzít, na konci podepřete a na prostředku změřte hodinkami při různých zátěžích průhyb. Tyče jsou sice dvě ale uvidíte sám, jak se to při pár kilech už prohýbá. To vše se Vám pak při obrábění promítne.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 7:31

Podle popisu to vypadá na nadějnou stavbu, zdá se mi že jste nad tím dost přemýšleli. To je potřeba.

Kuličkový šroub 24 x 10 už je spíš na větší frézku, a s 20 mm vodící tyčí to bude vypadat fakt úchylně :-), ale když byly za dobrou cenu, tak se musí použít, to je jasné. 20 mm vodící tyče nejsou nic moc, ale v téhle délce by to mohlo ještě projít. Ale já osobně bych tam dal silnější, nebo bych to podepřel. Když už, tak už. On to vlastně trochu podrží ten silný kuličkový šroub, i když ten by se správně neměl radiálně namáhat.

Uložení kuličkového šroubu radiálním i axiálním ložiskem je podle mě naprosto ideální, ale už bych to nekomplikoval kosoúhlým stykem.
sysel
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 8:12

CZ_Iceman: JO máš pravdu ve dvojici, ale musíš je stáhnout jakoby proti sobě, abys tu vůli vymezil a to by se ti dělalo hodně špatně.... nebo je dát obě na jednu stranu a stáhnout proti sobě, ale to zase asi je krátký ten konec na šroubu.... Jak se k tobě stavím tak na to mrknem a cosi vymyslíme....
Krutor: Hoši se byli podívat na konstrukci u mně a dost jsme pokecali, takže nějaké info mají... Myslím, že to bude hodně slušná mašinka až to dají dokupy... A kosoúhlé ložiska nejsou špatné, jen se musí dobře umístit... A s tím podepřením to asi bude chtít opravdu pořešit, vezmu k nim hodinky a zkusíme změřit ten průhyb, samotného mně to zajímá....
CZ_Iceman

25. 1. 2009, 8:27

Tak jsem v cuku letu neco sesmoliv v Qcadu - je to skutecne jen od ruky, ale na pochopeni meho zameru to snad staci (jedna se o jakoby rez uprostred frezy). Pro jednoduchost nejsou zakresleny kulickove srouby. Jeste jednou se omlouvam za provedeni, ale jak uz jsem psal nejsem z oboru a bylo to kresleno jen pro ilustraci :)

Bila= Ram (ocel)
srafovana cervena= vyztuha U profil (ocel)
srafovana bila = linearni vedeni - loziska a stul (dural)
Zluta=ulozeni podpernych lozisek (dural)
cervena= pojezdove lyziny (ocel ?)
modra=podperna loziska

Pokud je ma uvaha v poradku, tak by podperne loziska mely zabranit jakemukoliv pruhybu desky, potazmo tycek. Snad to neni uplna blbost
Taky trochu pocitam s tim, ze ty masivni srouby prispejou k celkove tuhosti konstrukce-taky proto jsem dal na osu X dva :)
Marek
Přílohy
nacrt.png
nacrt.png (7 KiB) Zobrazeno 6440 x
CZ_Iceman

28. 1. 2009, 7:05

Takze jsem se zacal pomalicku ucit kreslit v 3D (velmi musim podekovat SYSLOVI trpelive se mi venoval a velmi mi v zacatku pomohl).
Zatim jsem nakreslil ram a cast osy X se stolem. Dneska jeste zkusim dokreslit podperne loziska a hodit sem dalsi obrazek.
Za konstruktivni kritiku budu vdecny.
Marek
Přílohy
cnc-2.JPG
cnc.JPG
sysel
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2009, 7:12

Marek je super student! Všichni se učí na modelování dílů, on se hned ze startu vrhl na sestavu!! A jde mu to super :wink:
CZ_Iceman

28. 1. 2009, 9:13

Takze posilam slibene obrazky.
Myslim si,ze z toho bude lepe patrne jak zamyslim podeprit stul.
Marek

EDIT:Zapomel jsem udat materialy:

Cervena:ocelove profily
Seda: duralove a hlinikove dily
Chrom: Kalene 20 mm tyce
Přílohy
cnc-3.JPG
cnc-3-detail.JPG
CZ_Iceman

28. 1. 2009, 11:54

Takze se mi dneska snad povedlo nakreslit komplet osu X tak jak mame v planuji vyrobit. Co na to mistni odbornici ? Neni videt v navrhu vylozena bota, ktera by stala za opravu ?
Diky
Marek
Přílohy
osa-x.JPG
osa-x-komplet.JPG
rawen
Sponzor fora

29. 1. 2009, 6:24

Jaké, že jsou celkové rozměry?
A když už stůl podkládáš těmi ložisky, proč je nedat také na kraje - tj. mezi krokové motory a naproti?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“