OTÁZKA PRO FRÉZAŘE
Ahoj Všem. Dnes se mi při frézování opakovaně stalo toto: viz. obr.
Frézoval jsem toto železnou kostku stopkovou TK hrubovací frézou 14mm(upnutou v přímé kleštině), hloubka úběru 3mm na frézce F1S. Kostka byla pevně upnuta ve svěráku, všechny posuvy, kromě podélného, pevně zafixovány. A výsledná hloubka drážek v rozdílu třeba i 2mm.
Pojal jsem podezření na vřeteno, které mělo opravdu špatnou montáží axi vůli cca 1mm. Opraveno s radostí rychlé diagnostiky a opravy.
No ejhle ten problém přetrvává. Tak tím to nebylo. Dále měřím všechny možné vůle, rovinost svěráku a dalších milion možných věcích, ale bez úspěchu.
A nakonec taková píč....na.
Tušíte, co to může způsobovat?
Já ano, ale nechám si to od vás potvrdit. Mě to trvalo asi 5hod.
Frézoval jsem toto železnou kostku stopkovou TK hrubovací frézou 14mm(upnutou v přímé kleštině), hloubka úběru 3mm na frézce F1S. Kostka byla pevně upnuta ve svěráku, všechny posuvy, kromě podélného, pevně zafixovány. A výsledná hloubka drážek v rozdílu třeba i 2mm.
Pojal jsem podezření na vřeteno, které mělo opravdu špatnou montáží axi vůli cca 1mm. Opraveno s radostí rychlé diagnostiky a opravy.
No ejhle ten problém přetrvává. Tak tím to nebylo. Dále měřím všechny možné vůle, rovinost svěráku a dalších milion možných věcích, ale bez úspěchu.
A nakonec taková píč....na.
Tušíte, co to může způsobovat?
Já ano, ale nechám si to od vás potvrdit. Mě to trvalo asi 5hod.
vyjížděla ti fréza z kleštiny?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jejda tu samou kalkulačku mám taky v dílně
Vypadla mi ale 7čka, tak jsem vyndal % a dal ho místo 7čky ( % přeci jen tolik nepoužívám) Pak jsem na bus zastávce viděl válející se tlačítka z této kalkulačky, tak jsem to znovu doplnil
I tak je mi ale divné, že by se fréza v kleštině tolik posouvala, když se to dotáhne pořádně, drží to. (trochu Ti závidím frézičku F1S) A.

SN 20, SM 16 B, FN 25
vyjížděla ti pinola ,nebo freza z kleštiny ,to není moc na chlubení 

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
nemusí se vracet,máš jí zaaretovanou a každým najetím si jí přitáhne ,ještě mě napadá ža se mu naklápěl obrobek ,víc už nedám tohle jsem neviděl ani v učňáku.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nejvíce se nabízí možnost vytahování z kleštiny.Ovšem,na to by jsi měl okamžitě přijít,běžně se na klasice frézuje stále z jednoho směru,vypadá to,že jsi jezdil tam a zpět.Ale vytažení zase neodpovídá hloubce záběru,vytahování je způsobeno šroubovicí po obvodu frézy,která se v tomto případě moc neuplatnila,nebo nebyla žádná.
Už je večer- dorazil jsem z kolbenky.
Tak RaS získává pomyslnou jedničku z hvězdičkou za rychlost. Měl bys dělat diagnostiku na dálku.
Opravdu jsem byl bezradný a hodně jsem se fixoval na to vřeteno a správné dotažení axi ložisek. Až po pár hodinách(asi začal pracovat ten selskej rozum) mě napadlo změřit vysunutí té frézy z kleštiny. No nakopal bych se do řiti.
Jako malá omluva je to, že tyto frézy používám dlouhodobě a i při úběru 5mm do oceli, na celej průměr, jsem tento problém nikdy nezaznamenal. Utahuji frézu cca stejnou silou. Jestli tento problém je příčinou mého stárnutí a chabnutí svalstva, nebo otupením frézy nevím, ale po pořádným dotažení je všechno O.K.
Chybami se člověk učí celý život a snad to bude i poučení pro ostatní začátečníky, že dotažení nástroje se nemá podcenit.
Šponám zdar a těm, co odpověděli správně gratuluji před nastoupenou jednotkou
Tak RaS získává pomyslnou jedničku z hvězdičkou za rychlost. Měl bys dělat diagnostiku na dálku.
Opravdu jsem byl bezradný a hodně jsem se fixoval na to vřeteno a správné dotažení axi ložisek. Až po pár hodinách(asi začal pracovat ten selskej rozum) mě napadlo změřit vysunutí té frézy z kleštiny. No nakopal bych se do řiti.
Jako malá omluva je to, že tyto frézy používám dlouhodobě a i při úběru 5mm do oceli, na celej průměr, jsem tento problém nikdy nezaznamenal. Utahuji frézu cca stejnou silou. Jestli tento problém je příčinou mého stárnutí a chabnutí svalstva, nebo otupením frézy nevím, ale po pořádným dotažení je všechno O.K.
Chybami se člověk učí celý život a snad to bude i poučení pro ostatní začátečníky, že dotažení nástroje se nemá podcenit.
Šponám zdar a těm, co odpověděli správně gratuluji před nastoupenou jednotkou