Kapovací jednotka pro olepovačku
Tak jsem si pořídil konečně trochu lepší olepovací stoj na hrany tkzv. olepovačku. Nicméně stoj nemá přesné kapování přesahů pásky na koncích, ale má volný prostor který by se dal použít pro kapovací jednotku. Rád bych kapoval pomocí pilek jak je to na lepších olepovačkách, neměl by někdo možnost takovou jednotku vyfotit do detailu abych měl alespoň představu jak to konstrukčně vypadá?
Je mi tedy trochu záhadou, co jsi to koupil za olepovačku, když to nemá ani kapování. Dnes jsou díky krizi k sehnání jeté olepovačky s kapováním i frézami za směšné ceny. Nicméně jakožto servisák dělám také olepovačky a určitě bych Ti vyfotil, co si budeš přát. Ale problém je v tom, CO vlastně chceš vyrábět. Když se podíváš na stránky např. naší firmy www.panas.cz , tak v sekci Nové stroje zvolíš Olepovací stroje a tam jsou celkem slušně rozfocený. Takže např ME 20 má kapování vysloveně jednoduchoučké, jsou to pneumatické nůžky s pneumatickým posuvem. ME25 už má pilový kotouč (hnaný klasickým le.motorem), ale posuv do řezu i posuv za kusem je opět pneumatický. K130 má už dva motory (ovšem na frekvenčák) a jezdí to po THK vodítkách. K tomu to má ještě naklápění jednotek. Bimatic třeba používá jednomotorový typ se dvěma kotouči.
Ale především jde o to, co to vlastně máš doma, kolik je tam místa a co by šlo použít. Taky jde o napojení na stroj, kapovačky potřebují též nějaké snímače, které jim dají impuls, že mají vyjet a kapovat ( koncáky, nebo pneuventil) mnohé jsou však řízeny z ŘJ pomocí traťových bodů.
Prostě dej info, co máš a něco vymyslíme.
Ale především jde o to, co to vlastně máš doma, kolik je tam místa a co by šlo použít. Taky jde o napojení na stroj, kapovačky potřebují též nějaké snímače, které jim dají impuls, že mají vyjet a kapovat ( koncáky, nebo pneuventil) mnohé jsou však řízeny z ŘJ pomocí traťových bodů.
Prostě dej info, co máš a něco vymyslíme.
Původně jsem chtěl SCM ME20, ale několik mi jich uteklo. Nehledě na to že se prodávají okolo 150 vč. DPH 3-4 roky staré. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si sjel do Brna vyzkoušet číňana Jeřábka EBM 250 za 128 vč. DPH a vzal jsem jí. Je to vlastně okleštěná EBM 400 která kapování má v průběhu olepení a to bych si chtěl dodělat. Ona ta EBM 250 kapovat umí, ale v má to jako druhou operaci a to mě vyjde rychleji slabou ABSku zakapovat ručně. Ten boční agregát umí i rádiusové začištění takže to plánuju používat u výroby dvířek s ABS tl 2mm. Takže pokud by jsi byl ochoten vyfotit u ME25 jak je to tam udělané byl bych ti moc vděčný, případně nedal by se sehnat jen ten kapovací mechanismus z nějaké vyřazené mašiny?
Sorry, budu k tobě upřimný - rozvažovat mezi Tecnomaxem a Jeřábkem - a vzít Jeřábka za 130tKč, to je fakt kauf. Přitom zrovna minulý měsíc jsem instaloval ojetou ME20, koupil to za 80tKč, protože dotyčný prodávající rušil dílnu. Ono vůbec ME 20 šly hodně cenově dolů, protože loni se začaly dělat ME25, mají už i cidliny s kartáč a to pak ta ABSka vypadá docela jinak, když nejsou vidět zoubky od fréz. Takže dost lidí dává ME20 protiúčtem a kupují ME 25.
Ale k věci. Kapovací agregát z ME 25 je možno vyfotit, ale mám obavu, že na toho Jeřábka není šance něco takového umístit - je příliš rozměrný. Nehledě k tomu, že tento agregát je řízen přímo z ŘJ, jednak zpoždění výskoku kopírovacího palce, ale taky celý pohyb agregátu. Podle mě by bylo jistě jednodušší použít kapovací nůžky z ME 20, nebo ME 15 (jsou to shodné stroje, jen ME 15 nemá vanu, ale má fén). Je to velmi kompaktní, jednoduchý, ale přitom bezproblémový agregát. Je navíc ovládán jen jedním koncákem, další dva jsou pak jeho součástí. Starší by možná šel sehnat jedině přes inzerci z nějakého vyřazeného stroje ( vozí se sem už někdy od roku cca 95) ale já o žádným nevím, Je totiž tak jednoduchý ( v podstatě dva pneuválce s vodítky) že se na tom prakticky nemá co pokazit.
Ale k věci. Kapovací agregát z ME 25 je možno vyfotit, ale mám obavu, že na toho Jeřábka není šance něco takového umístit - je příliš rozměrný. Nehledě k tomu, že tento agregát je řízen přímo z ŘJ, jednak zpoždění výskoku kopírovacího palce, ale taky celý pohyb agregátu. Podle mě by bylo jistě jednodušší použít kapovací nůžky z ME 20, nebo ME 15 (jsou to shodné stroje, jen ME 15 nemá vanu, ale má fén). Je to velmi kompaktní, jednoduchý, ale přitom bezproblémový agregát. Je navíc ovládán jen jedním koncákem, další dva jsou pak jeho součástí. Starší by možná šel sehnat jedině přes inzerci z nějakého vyřazeného stroje ( vozí se sem už někdy od roku cca 95) ale já o žádným nevím, Je totiž tak jednoduchý ( v podstatě dva pneuválce s vodítky) že se na tom prakticky nemá co pokazit.
Já mezi nima nerozvažoval, chtěl jsem Me20, ale prostě když mám poptávku u lidí co s tím obchodují a 1/4 roku nic a nebo mi nabídnou 4 roky starou za 130 bez DPH tak to prostě nedám, nerad se zadlužuju a čekat už jsem nemohl. Zakázek je moc a na Dragisovi to fakt už nešlo stíhat. První zakázku mám s EBM250 olepenou a zatím jsem spokojen. Chybí jen to přesné kapování, co se táče vlnek tak známej má Mlynáře ještě s frézkama Protool a nejenže to je rachot jak blázen, ale ta dvojková ABSka tam vypadá fakt příšerně. Je to hrbatý a bez úpravy šmirglem to nemůže jít dál, tady to dvojku vezme a nikde žádná vlnka od fréz. To jsem byl docela překvapenej. Protože jsem si myslel, že pokud nemá cidliny tak to bude vlnkovatý pořád. I když třeba to nevlnkuje protože to je nové. Byl by jsi ochoten mi to kapování vyfotit z té ME20 ?
dalo by sa to dorobit aj cez koncak + rele + casovy spinac-casove rele, nemusi to ist z panela ani z jednotky moze to pracovat samostatne
foto zo starej olepovacky holzher kapovanie pilka 2x dole obrazky
no mal som tu napisany postup a sa mi to zmazalo prikladam obrazky ked bude zaujem tak to popisem znova
http://www.olepovacka.muros.sk
foto zo starej olepovacky holzher kapovanie pilka 2x dole obrazky
no mal som tu napisany postup a sa mi to zmazalo prikladam obrazky ked bude zaujem tak to popisem znova
http://www.olepovacka.muros.sk
Super, přesně tohle jsem potřeboval. Díky moc. Teď už jen pochopit jak seřídit rychlost posuvu a čím to rozpohybovat. Předpokládám, že asi vzduchem. Co to pohání, jak se to jmenuje a kde se to dá sehnat? Díky.
nazdar
mne to funguje tak ze ked doska DTD nabehne na doraz D1 tak to tlaci kapovaciu pilku zopne to vzduchovy spinac ten pusti vzduch do piestu a pilka zareze-zakapuje, pri pohybe to potom nabehne na vacku ktora odtiahne ten doraz a odtiahne to aj pilku a ide to namiesto
kapovanie na konci dosky doraz D2 je stlaceny pod doskou "ten doraz je stlacitelny aktivuje sa az po prejdeni dosky" a ked zide doska z dorazu tak to zopne vzduchovy spinac ten zopne piest v smere pohybu aj piest na pohyb pilky do rezu - doraz dobehne dosku a pilecka zakapuje
v tvojom pripade by som to riesil elektrickym koncakom K1 na ktory ked by nabehla doska v smere olepovania X-> vyslalo by to el.signal na casove rele R1 tam by bol nastaveny cas T1 zoplo by to pneuventil ten by pustil vzduch na piest PIEST1 a pilka by zakapovala po vyprsani casu T1 by to preplo vzduch na odtiahnutie pilky - bude tu treba 2 piesty na pohyb x a na pohyb y - piest x musi pri skonceni casu vratit vozik na ktorom bude kapovaci motor s pileckou do startovacej polohy a piest y ktory bude zarezavat a cuvat z pileckou, pohyb vozika v smere olepovania robi doska tym ze tlaci ten vozik do dorazu , pri dalsom pohybe ten doraz nabehne na vacku a stiahne ten doraz pod dosku v tom case je uz aj odtiahnuta pilka z rezu prec a doska moze ist v smere dalej
kapovanie zadne riesit tak ze doraz D1 ktory je tiez pohyblivy "horedole" ked ide doska tak ten doraz stlaci dole ked doska prejde cez ten doraz doraz vyskoci hore pod ten doraz dat tiez koncak"mikrospinac" ze ked vyskoci hore zopne to casovy spinac ktory zopne posuv pilky do rezu po uplinuti prepne ventil a odsunie pilku susacne by koncak"mikrospinac" vyslal el.signal na dalsi casovy spinac ktory by otvoril ventil ktory by otvoril piest a ten by tlacil v smere pohybu dosky tym ze bude doraz hore vyskoceny dobehne to dosku opre sa o nu a moze kapovat v tom case je uz pilka v reze.
bude tam treba aj škrtice na piesty aby si mohol nastavit tlak na piest a tym nastavit rachlost dobehu rychlost pohybu do rezu a aby to bolo plynule bez trhavych pohybov
da sa to riesit
jednym motorom a jednou pileckou ktora bude stihat orezat zaciatok aj konec olepovanej dosky - lenze tu to bude narocne na rychlost a zladenie aby to stihlo orezat kratky kus v predu aj v zadu aby sa nestalo ze oreze kratky kus v predu a v zadu uz nestihne lebo sa nestihne vozik z pilkou premiestnit lebo uz bude doska prec
jednym motorom a dvomi pileckami - tu by to uz stihalo orezat
dvomi motormy a dvomi pileckami - najkvalitnejsie stihne orezat aj velmi kratke kusy ale najnarocnejsie na miesto
da sa to postavit aj do 45stupnoveho uhla ten pohyb X usetri sa tym miesto ale to uz neviem ako snad poradi Pavel R
kolko volneho miesta tam mas? odfot to ak mozes a najdem nieco vhodne len to musim vidiet
par liniek s roznimi kapovackami
http://www.maschinensucher.de/ma2/bilde ... -4-de.html
http://www.youtube.com/watch?v=Ven-vPbo ... re=related - tu je pekna kapovacka
http://www.youtube.com/watch?v=lZHpxYn5 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=boREJSN_ ... re=related
mne to funguje tak ze ked doska DTD nabehne na doraz D1 tak to tlaci kapovaciu pilku zopne to vzduchovy spinac ten pusti vzduch do piestu a pilka zareze-zakapuje, pri pohybe to potom nabehne na vacku ktora odtiahne ten doraz a odtiahne to aj pilku a ide to namiesto
kapovanie na konci dosky doraz D2 je stlaceny pod doskou "ten doraz je stlacitelny aktivuje sa az po prejdeni dosky" a ked zide doska z dorazu tak to zopne vzduchovy spinac ten zopne piest v smere pohybu aj piest na pohyb pilky do rezu - doraz dobehne dosku a pilecka zakapuje
v tvojom pripade by som to riesil elektrickym koncakom K1 na ktory ked by nabehla doska v smere olepovania X-> vyslalo by to el.signal na casove rele R1 tam by bol nastaveny cas T1 zoplo by to pneuventil ten by pustil vzduch na piest PIEST1 a pilka by zakapovala po vyprsani casu T1 by to preplo vzduch na odtiahnutie pilky - bude tu treba 2 piesty na pohyb x a na pohyb y - piest x musi pri skonceni casu vratit vozik na ktorom bude kapovaci motor s pileckou do startovacej polohy a piest y ktory bude zarezavat a cuvat z pileckou, pohyb vozika v smere olepovania robi doska tym ze tlaci ten vozik do dorazu , pri dalsom pohybe ten doraz nabehne na vacku a stiahne ten doraz pod dosku v tom case je uz aj odtiahnuta pilka z rezu prec a doska moze ist v smere dalej
kapovanie zadne riesit tak ze doraz D1 ktory je tiez pohyblivy "horedole" ked ide doska tak ten doraz stlaci dole ked doska prejde cez ten doraz doraz vyskoci hore pod ten doraz dat tiez koncak"mikrospinac" ze ked vyskoci hore zopne to casovy spinac ktory zopne posuv pilky do rezu po uplinuti prepne ventil a odsunie pilku susacne by koncak"mikrospinac" vyslal el.signal na dalsi casovy spinac ktory by otvoril ventil ktory by otvoril piest a ten by tlacil v smere pohybu dosky tym ze bude doraz hore vyskoceny dobehne to dosku opre sa o nu a moze kapovat v tom case je uz pilka v reze.
bude tam treba aj škrtice na piesty aby si mohol nastavit tlak na piest a tym nastavit rachlost dobehu rychlost pohybu do rezu a aby to bolo plynule bez trhavych pohybov
da sa to riesit
jednym motorom a jednou pileckou ktora bude stihat orezat zaciatok aj konec olepovanej dosky - lenze tu to bude narocne na rychlost a zladenie aby to stihlo orezat kratky kus v predu aj v zadu aby sa nestalo ze oreze kratky kus v predu a v zadu uz nestihne lebo sa nestihne vozik z pilkou premiestnit lebo uz bude doska prec
jednym motorom a dvomi pileckami - tu by to uz stihalo orezat
dvomi motormy a dvomi pileckami - najkvalitnejsie stihne orezat aj velmi kratke kusy ale najnarocnejsie na miesto
da sa to postavit aj do 45stupnoveho uhla ten pohyb X usetri sa tym miesto ale to uz neviem ako snad poradi Pavel R
kolko volneho miesta tam mas? odfot to ak mozes a najdem nieco vhodne len to musim vidiet
par liniek s roznimi kapovackami
http://www.maschinensucher.de/ma2/bilde ... -4-de.html
http://www.youtube.com/watch?v=Ven-vPbo ... re=related - tu je pekna kapovacka
http://www.youtube.com/watch?v=lZHpxYn5 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=boREJSN_ ... re=related
Takže jak jsem slíbil - fotky kapovačky z ME20, jde o čistě pneumatické nůžky, posuv je též pneumatický. Funkčně je to doslova triviálka - dílec s nalepenou hranou přijede k nůžkám, opře se o ně a talčí je před sebou. Až jezdec nůžek dojede k prvnímu pneuventilu ( taková šedivá kostička nahoře nad jezdcem, vedou k ní dvě hadičky) dojde k aktivaci pístu nůžek a ustřižení předního přesahu hrany. Zároveň však nůžky zajedou, takže celý jezdec se vrací pružinami zpět. Až dílec sjede z koncáku, který trčí ze stolu stroje, nůžky znovu vyjedou, ale zároveň se aktivuje pístek, který je tlačí kupředu, ve směru posuvu dílce. A to tak dlouho, až doženou dílec a opřou se o něj. No a pak je to stejný - až to celý dojede k prvnímu koncáku, odstříhne to zadní přesah hrany. Ale pístek stále tlačí jezdec až k druhému koncáku, tek přepne pneuventil, tím deaktivuje posouvací pístek a celý jezdec se vrací do původní polohy a čeká na další kus. Velmi prosté, netřeba nic seřizovat, je to malé v porovnání s pilkami a naprosto jednoduché - v podstatě jde o dva písty, pár koncáků a hotovo
a to bys ji chtěl soupnout nohou nebo čím? 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
ME 15 používá horkovzduch Leister - tedy tento :
http://hydroizolace.heureka.cz/leister- ... m-100_705/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovšem pokud to hřeje - byť méně, než má, tak je nepravděpodobné, že by byla v háji spirála. Spíše si myslím, že bude problém v regulaci, protože ten Lester má jen konektor a ten potenciometr je vytažený na přední panel stroje. Takže zkontroluj, jestli ten konektor není vyklepaný, případně jestli není v háji potenciometr. Taky bych sundal ten zadní dekl a podíval bych se, jestli se celý ten Leister nevyklepal z držáku a jestli funí přímo do toho komínku, co navádí horký vzduch k hraně.
http://hydroizolace.heureka.cz/leister- ... m-100_705/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovšem pokud to hřeje - byť méně, než má, tak je nepravděpodobné, že by byla v háji spirála. Spíše si myslím, že bude problém v regulaci, protože ten Lester má jen konektor a ten potenciometr je vytažený na přední panel stroje. Takže zkontroluj, jestli ten konektor není vyklepaný, případně jestli není v háji potenciometr. Taky bych sundal ten zadní dekl a podíval bych se, jestli se celý ten Leister nevyklepal z držáku a jestli funí přímo do toho komínku, co navádí horký vzduch k hraně.