stavba cnc plasmy

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
hobart

30. 5. 2016, 10:59

Dobrý den všem, jsem v oboru cnc úplný začátečník dostal jsem se na mrtvý bod. A to hlavně na nastavení motoru a spouštění plasmy.
Samozřejmě to budu celé studovat ale nejhorší je že mě šíleně tlačí čas a já musím co nejdříve pálit abych mohl zakázku dokončit. Původně my ty výpalky měl udělat známý ale vykašlal se na to.
Mohl by mě někdo prosím nasměrovat jaké hodnoty zadat ? motory mám nema23 57sth76-2804a ,1,8stupně. na motoru mám řemeničku 12z která jde na 36z a z té jde 24z která jde na řemen. modul M5. desku mám lpt-ib-1.

jaké steps per ?
velocity ?
acceleration ?
step pulse?
dir pulse ?

a ještě dotaz, jak nastavím ty microkroky ? ty čísla se na driveru sčítají ? Někde jsem se tu dočetl že microkrok měl nastaven "8" a ten na driveru není ? :roll: A jak se mikrokrok nastaví ? zapne ? páčku směrem k číslu ?

Vím že jsou to pro zdejší odborníky primitivní otázky ale nepočítal jsem s tím že ji budu tak brzo potřebovat a v tom shonu a drtícím termínu nejsem schopen se to nějak naštudovat.

A ještě dotaz trošku bokem, má někdo zkušenosti s plasmou alfa in apc 30- 75. píší o ní že má možnost připojení k automatickému portálu-čidlo zapálení a držení řezacího proudu. to asi nebude jako thc ? A myslíte že bude na toto ta plasma vhodná ? rušení atd. výpalky plánuji hlavně z 3, 5, a někdy i 8mm.

předem děkuji za každé možné nasměrování a radu.
RaS

30. 5. 2016, 11:24

já ti poradím to co nechceš slyšet.. studuj
a pokud tě moje rada neuspokojí tak si tam nastav cokoliv, podívej se co to dělá a skoriguj výsledek, tobě jde čistě o hodnotu počet pulzů na mm tak nastav třeba 1000 ujede ti to místo hodnoty X třeba 0,5X tak pak to číslo vynásob 2ma.. a víc neřeš, je to totiž uplně jedno kde co a jak zadáš, ten poměr musí být ve finále správnej a nebo použij to co máš na krku a přemejšlej, kolik asi potřebuje pulzů motor (kterej má 200kroků na otáčku) aby ujel jednu otáčku (když mu dáš mikrokoky třeba x4 tak logicky potřebuje těch pulzů asi 4x tolik) a kolik na tu jednu otáčku ujede když šroub má stoupání třeba 5mm, pak to ještě vynásob převodem. a pokud jsi se ztratil tak si cnc nezasloužíš :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
hobart

31. 5. 2016, 3:40

samozřejmě, ale i za to díky. i když mi je princp celkem jasný, čekal jsem odpovědˇ ostříleného machra co to má v malíku, a řekne hodˇ tam 68000tis (příklad) samozřejmě je to učení myslím nekonečné, a proto jsem tedˇ žádal přímou pomoc. potřebuji pálit jednoduché destičky s pěti děrami a průřezem na jekl. a zdali si někdo cnc zaslouží či ne je jen o tom zdali vezme vydělané peníze a zaplatí za to - není to chov exotických zvířat. pro mě jen plasma nastavím jen jednou a ta mi usnadní práci a vydělá peníze, nic víc, nic mín. na mazlení mám ženskou :wink:
jinak hodnota 4x víc mi moc nefunguje. 200 x 4= 800 - step. ten motor jen bzučí a nepohne se. navíc tu někdo psal že má hodnotu 400 a druhý se divil že je to moc. tak je asi něco špatně.

i přes to díky a kdyby byl prosím někdo tak ochoten a mohl mi prosím poslat konkrétní hodnoty. samozřejmě i třeba mailem za finanční kompenzaci. děkuji.
Thomeeque

31. 5. 2016, 5:49

No a jaký že tam máš drivery? Jsem zrovna na mobilu, možná to jen nevidim..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb

31. 5. 2016, 5:51

všechny ty hodnoty jsou závislé na řídící desce, na driverech, na konstrukci stroje - jak ti má někdo dát konkrétní hodnoty, když nemůže tušit co máš za stroj

já mám na svém driveru switche nastaveny ... ON OFF ON ON OFF OFF OFF ON OFF - pomohlo ti to ? :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
atlan

31. 5. 2016, 5:55

Daj typ drivera, hodnoty napajacieho zdroja. Pripadne fotky ako to mas zapojene. Pripadne foto drivera s tabulkou a prepinacmi.
hobart

31. 5. 2016, 9:24

Děkuji, hned to sem vložím, jde mi jen o to to tedˇ rozchodit abych stihl dokončit termín. jinak samozřejmě se to snažím šprtat ale v té křeči a celodenní fušce to moc nejde . potřebuji ted´ jen napálit jednoduché destičky a když tam zadám 220 mm tak aby to vypálilo skutečně 220 mm. nyní ani Zetko nedodělám jelikož je křeč. drivery mám div168n 3,5A . a zdroj 24v 350w průmyslový.

A ještě se zeptám ohledně spínání plasmy, patří na svorkovnici "reley" v manuálu spindl. mužu na tu svorku přímo připojit kabel od vypínače hořáku nebo s ním jen ovládat relé ?
hobart

31. 5. 2016, 9:44

Zde je deska z odkazu, cnc.inshop.cz/oddelovaci-desky/lpt-oddelovaci-deska-pro-5-os
http://www.google.com/search?hl=cs&site ... pLlhZWM%3A" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

31. 5. 2016, 10:38

hobart píše:motory mám nema23 1,8stupně. na motoru mám řemeničku 12z která jde na 36z a z té jde 24z která jde na řemen. modul M5.
Během jedný otáčky řemenice na pásu ujede osa 24*5=120mm*, motor se musí otočit 3krát (36/12), aby otočil jedenkrát touto řemenicí, tj. jedna otáčka motoru posune osu o 120/3=40mm.

Motor potřebuje na jednu otáčku udělat 200 ( 360/1.8 ) celých kroků. Tedy aby osa ujela jeden mm, musí motor udělat 200/40=5 celý kroků.

Pokud bys nastavil driver tak, aby dělal při step pulzech celé kroky, bylo by steps per mm tedy 5.

Pokud driver nastavíš na 1/8 mikrokrok (na tvém driveru SUB=8, SW3=Off, SW4=Off), každý step pulz představuje osminu celého kroku a pro posun o 1mm musíš tedy poslat 5*8 step pulzů. Tedy steps per mm bude 40.

T.

* pokud je teda rozteč zubů na řemenu 5mm (modul 5M)..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
hobart

31. 5. 2016, 11:31

Strašně moc děkuji, tohle mi neskutečně pomohlo a funguje to :D někdy rada principu po lopatě je stokrát více než sto knížek. také na to koukám celkem jednoduše a celkem už to i chápu, měl jsem v tom hroznej guláš 8) vůbec jsem nedokázal domyslet že ta rychlost vůbec na to nemá vliv a pořád jsem to počítal s ní. a ty kroky také, jednoduché schéma na krabiččce a já na to čumim jak tele na nové vrata, až po tvé radě mi to došlo :mrgreen: . ještě jednou moc díky. :wink:

a ještě stále nevím jak připojit ten impuls pro plasmu, nic jsem na tom výstupu nenaměřil :roll:

ještě jednou díky ..
Thomeeque

31. 5. 2016, 11:43

Bezva, věřim (tomu guláši :)), rád jsem pomoh :) Teď už du ale na kutě, tak příp. zejtra, pokud ještě nehelfne někdo jinej. Brou, T.
hobart

31. 5. 2016, 11:52

Taky, přes den dřina až do večera a v noci technika :shock: ještě jednou díky.
Thomeeque

1. 6. 2016, 11:24

Zdar, jakej je teda stav? Všecko ti už jezdí, jak má, a jedinej zásadní problém je, jak přes tu oddělovací desku řídit (zapínat-vypínat oblouk) todle? Prolít jsem (předesílám, že o provozu plazmy vim úplný prd), nějak tam žádnej vstup pro externí řízení nevidim, možná nějak nahradit S1 TLAČÍTKO HOŘÁKU? Pokud jo, tak na to by asi bylo možno použít SPINDLE relé. Akorát mám pocit, že tu někdo zmiňoval, že mu u podobný desky blblo, tak nejdřív ověř, že se ti nim daří cvakat.
hobart

2. 6. 2016, 8:28

Ahoj, mašina jezdí pěkně ale relé blbě spíná, hlavně to mám blbě nastavený. pouštěl jsem to přes spindl rele ale bud ho mám zaplé "opačně" nebo vůbec. stisknu reset a najednou sepne rele a vypne až po dojetí cyklu. nejhorší že nedokážu najít nikde správné nastavení ani papíry k té desce. mám to celé rozsypané :-/
Thomeeque

2. 6. 2016, 9:17

Nějaký papíry k desce jsou třeba na tom odkazu, co jsi sem dával, ale moc důvěry nebuděj. Popiš (vyfoť), jak to máš nastavený (Engine Configuration.. Ports & Pins, tab Motor Outputs, řádek Spindle) a dej ukázku gcode, se kterym ti to dělá to, co popisuješ (stisknu reset a najednou sepne rele a vypne až po dojetí cyklu.). Jinak, z toho, jak to popisuješ, to vypadá, že do toho relé posíláš signál Enable.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“