Zaciname stavet

Mambo

31. 1. 2009, 9:22

No zjednodusi uchyceni te desky. Kdyz uz mas model v Inventoru tak by mohlo byt zajmave zkusit MKP jak se to chova.
sysel
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2009, 9:31

Mambo píše:No zjednodusi uchyceni te desky. Kdyz uz mas model v Inventoru tak by mohlo byt zajmave zkusit MKP jak se to chova.
Netlučte mu prosím do hlavy MKP, nebo ho to budu muset naučit.... a to bych se to první musel naučit sám :shock:

CZ_Iceman: Ten motor určitě schovej zezadu za tu krabici, nebude ti trčet a o hřídel z druhé strany si neroztrhneš triko a paži ;) vím o čem mluvím....
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Mambo

31. 1. 2009, 10:25

No zacal bych tutorialama co ma inventor v helpu a je pohoda. Da se v tom naucit hnedka, ono tam se zada jen material, zatezujuci sila a podpory a fakticky to je. Casem se uz clovek akorat nauci jak to zadat lepe aby to odpovidalo realnym hodnotam. Dalsi level bude dynamicka simulace :D
bobik

1. 2. 2009, 8:08

MKP nepoužívat, člověk musí být zkušený výpočtář, aby správně zadal okrajové podmínky, zatížení a správně interpretoval výsledek výpočtu. A výpočet v sestavě , kdy se zatížení přenáší z dílu na díl snad ani invertor neumí.
sysel
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2009, 8:13

Mambo píše:No zacal bych tutorialama co ma inventor v helpu a je pohoda. Da se v tom naucit hnedka, ono tam se zada jen material, zatezujuci sila a podpory a fakticky to je. Casem se uz clovek akorat nauci jak to zadat lepe aby to odpovidalo realnym hodnotam. Dalsi level bude dynamicka simulace :D
Láká mně to naučit se, ale pořád není čas... Hromada jiné "důležitější" práce.... Ale teďka mám MKP zvoleno ve škole jako dobrovolně povinný předmět, takže bude čas tam....
bobik píše:A výpočet v sestavě , kdy se zatížení přenáší z dílu na díl snad ani invertor neumí.
V sestavě to myslím umí, ale až ve vyšších verzích než je 9... Tam ani nevím jestli MKP je...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
PetrNC
Sponzor fora

1. 2. 2009, 8:20

Kolik teď vychází vyložení osy "Z" v ose vřetene od tyčí osy "Y" ?
CZ_Iceman

1. 2. 2009, 8:43

Takze jsem zmeril vylozeni osy vretene od osy tycek a vysledek je v souasne konstrukci 125 mm (osa - osa). Chlapi jen chcu predeslat, ze puvodne ta masinka mely byt hodne hobby. Ovsem "had naseptavac (Honza)" me presvedcil konstrukci vylepsit a proto se snazim konstrukci v ramci moznosti navrhnout co nejlepsi. Veci dopredu jsem objednal ktere jsem potreboval k vymysleni konstrukce (tycky,domky,osa Z) - srouby se mi podarilo koupit nahodou atd.. Puvodne zamyslena konstrukce je ted uplne jinde. Navic nejake MKP neco co to vlastne je :) --- to po me nemuzete chtit :) Ja jsem rad ze jsem se trochu naucil v Inventoru (pred 4 dnama sem ani nevedel, ze existuje :) a kreslil jsem vQcadu). Kazdopadne teda jeste prekreslim ten motor (zvetsim torzni skrin ) potom tady hodim navrzenou finalni podobu k zaverecne "kritice". No faktem je ze jsem vsecko uz prekresloval minimalne 2x (krome zakladniho ramu -ten jenom 1x :) ). Neumim sit ed uz predstavit konstrukci pred vyrobou nevymodelovat v nejakem tom CADu - na hodne chyb jsme prisli jeste pred stavbou a ty by se ve finale horko tezko odstranovaly.
Marek
Naposledy upravil(a) CZ_Iceman dne 1. 2. 2009, 10:49, celkem upraveno 1 x.
Bob
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2009, 10:05

No a ted' tu frézku dostat z toho monitoru do reálu :D ,
Rosta.
Mambo

1. 2. 2009, 10:16

Na MKP v sestave se musi oklikou. Bud to prasecky ulozit jako jeden dil a mit ty vysledky jen jako velice hrube info a nebo pres dynamicke studio vygenerovat zatizeni pro jednotlive soucasti a mit to vcelku realne. Nikdo tady nerika ze ta MKP je stoprocenti ale jako urcita informace o namahani dilu slouzi.
CZ_Iceman

1. 2. 2009, 3:35

Takze jsem prekreslil kompletrne cely portal spolecne s umistenim krokace + dodal dalsi vzperu . Snad to uz bude OK. Jeste jsem se chtel preptat na ty zavity v jacklu, mam v konstrukci sesroubovany jackel uzavreny ctvercovy + valcovany L profil. V Jacklu budou narezane zavity M6 bude to jeste snesitelne pri tloustce steny 3 mm ?
Marek
Přílohy
cnc-komplet-last-zezadu.jpg
cnc-komplet-last.jpg
PavelZ

1. 2. 2009, 3:43

PavelZ píše:... jen dotaz, všechny ty jakly mají tlouštku stěny 3 mm? Jestli je to navržené tak, že budeš dělat do jaklů závity pro připevnění domků apod., tak tam můžeš použít šroubky tak max. M4, větší závit do 3mm nemá smysl kvůli únosnosti dělat.
Jak jsem již psal před pár dny, do tl. 3 mm bych dával závit max. M4. Ty jakly a L-ka budou podle mne z oceli S235 (11 373) a ta nemá moc velkou pevnost. Když uvážíš, že závit M6 má stoupání myslím 1 mm a ještě něco se z té tlouštky ubere náběhem, bude ti to viset na dvou závitech, což podle mne velice brzo strhneš.
Ale uvidíme, co na to ostatní.

Nezbyde pak, než abys použil jakly o tlouštce 5 nebo 6 mm, což prospěje navíc i tuhosti rámu.
Bob
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2009, 4:03

Závit M6 do stěny jeklu 3mm, tak toho bych se bál, vem to tak, že normalizovaná matice má výšku 0,8 průměru závitu, tj. matice M6 má výšku 4,8mm, snížená matice má výšku 0,6 průměru závitu tj. nízká matice M6 má výšku 3,6mm a u ní už bych se bál nějakého většího dotažení, obava ze stržení závitu bude dosti velká, a v 3mm už to hraničí skoro z jistotou stržení závitu, závrtný šroub do oceli, má délku závitu rovnou s průměrem zavitu, do hliníku je to dvojnásobek průměru závitu, možná by šlo použít třeba M6x0,75 ale i tady bych si nebyl moc jistý, ale kde vzít potom takové inbus šrouby a stejne by to chtělo skusit na kousku materiálu, kolik ten šroub inbus M6x0,75 snese utažení v 3mm materiálu, Rosta
CZ_Iceman

1. 2. 2009, 4:06

No ja bych to mohl klidne udelat z materialu o tloustce steny 6 mm , ale vychazel jsem z maloobchodniho ceniku Ferony a tam jsem nasel jen profily o stene 3mm. V pondeli tam zavolam a budu chytrejsi .
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2009, 4:23

Třeba http://www.ocel.cz má i profily se silnějšími stěnami včetně opravdu silnostěnných.
Aleš Procháska
CZ_Iceman

1. 2. 2009, 5:28

Diky za tip na shop, uvidime jak dopadnu ve Ferone a eventualne tam zavolam.
Jinak ke konstrukci zadne dalsi pripominky ? Se mi to nechce ani verit :)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“