fng

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2016, 8:32

no tak nahod konkretni reseni ktere by jsi udelal ty
protoze me nic lepsiho fakt nenapada

co se tyce ziskavani novych zkusenosti:

ano moje reseni funguje
ano zjistil jsem ze je efektivnejsi resit to v predstihu nez pak zdlouhave a za svoje penize neco hledat
je to lacinejsi
vyplati se to mnohonasobne
ano urcite jsem ziskal know-how a budu tak takovato preventivni reseni pridavat i do budoucna jako prevenci

myslim ze jsem si ustedril lekci a timto se ji snazim predat dal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

17. 7. 2016, 8:40

robokop píše:no tak nahod konkretni reseni ktere by jsi udelal ty
protoze me nic lepsiho fakt nenapada
Už jsem psal - udělej si anténu a zjisti, co a kde září.
A pak se zamysli (se znalostí daného zařízení), jestli by to tak zářit mělo (např. kvůli katování kostů je tam vypuštěný nějaký filtr, který by tam patřil), nebo jestli je to souhra nějakých vlastností Tvého konkrétního zapojení, nebo jestli to není jen prostě mimotolarenční kus.

Pozn.: katování kostů - český ekvivalent "cost cutting", tj. šetření za každou cenu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2016, 8:45

vse uz jsem zde psal
zari servodriver
ano jsou to lacine komponenty nicmene jinde problemy nedelaji
problem konkretniho kusu vyloucen vymenou a porovnanim u jinych stroju
doplneni filtru a stinenych kabelu problem nevyresi
mirne zmensi vyskyty

nalezena pricina proc se to u ninych stroju neprojevuje je v prilis citlivem vstupu citace neobsahujicim optoclen
t256

17. 7. 2016, 9:00

Mex píše: Ono vůbec to zapojení je zvláštní. Píšeš, že optron spíná 30mA a tlačíš to do vstupu darlingtonu, který spíná stykač. Stykač předpokládám nebere na cívce nějaké desítky ampér, takže mi to použití darlingtonu moc nedává smysl.
Baze toho darligtonu je trvale pripojena pres odpor na kladne napajeni, optoclenem se jen prizemnuje. Ono to vlastne nespina jeden stykac ale dva, nejde do nich 24V ale cca 40V a stykace ani neslouzi ke spinani proudu ale jako mechanicky pohon odklapeni snimacu vzdalenosti :-) Proud obou civek je v radech jednotek amper (uz si nepamatuju), ale jsou seple jen kratkodobe takze s oteplenim neni problem. Jestli by optron zvladl nebo nezvladl spinat samotny vykonovy tranzistor se mi pocitat nechtelo, rychlejsi bylo placnout tam pro jistotu jeste jeden KC635 kterych mam v supliku par tisic a nic dal neresit.

Ty seriove indukcnosti mam odkoukane prave z PLC, vysoke frekvence pres ne neprojdou. Davam je i do datovych cest (prirozene prislusne mensi velikosti) tam kde je pouziti RS485 prilis komplikovane - typicky "obousmerne" sbernice typu I2c, 1wire apod. Dost to pomaha.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2016, 4:16

mexi:
marne cekam na nejake elegantnejsi reseni

z pocatku diskuze vyplynulo ze tim ze v zapojeni radsi umistju vic odrusovacich prvku a oddelovacu tak to delam zbytecne a prehnane a ze to problem neresi

kdyz jsem to neudelal donutilo me to resit to takto dodatecne i prez veskere snahy zbavit se ruseni u zdroje

dospel jsem k tomu ze to moje reseni je z duvodu casu pri hledani chyb levnejsi (ono kdyz si vemu oddelovac nebo kilowatovy trifazovy filtr na kazdej menic ze dvou stran tak taky)

mas teda neco jak bys to delal lepe?
rad se neco noveho dozvim
Mex

18. 7. 2016, 2:29

Já už jsem se dalšího flame nechtěl účastnit, vždyť už jsme si všechno řekli.
Máme rozdílné pohledy na věc - Ty tam raději dáš víc ochran, já se zase spíš snažím zjistit příčinu.
Tvé řešení je efektivnější u kusové zakázky, moje u opakované výroby.

Tak už jsem prostě neviděl efektivni se dál vzájemně přesvědčovat.
Třeba ta diskuse přispěla k tomu, že já do dalších zakázek budu dávat na blind víc ochran (i když stále asi méně než Ty) a ty se u dalších zakázek třeba zase víc zamyslíš nad dopadem a efektivitou těch ochran (i když tím asi stále strávíš míň času a úsilí než já).
Takže to možná nebyla zbytečna debata.

A pokud jde o ten nějaký konkrétní driver, tak to už jsem taky psal. Udělej si anténu a zjisti příčinu. A zjisti, proč zrovna v této instalaci to vadí a v jiné ne (teda tak bych na to šel já).
Ale protože Tys to už vyřešil nějakým RC článkem a navíc to už asi je u zákazníka, tak to už asi nemá smysl řešit.
Ahoj.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2016, 5:29

Jedinej rozdil co tam vidim je v defaultu neoodeleny vstup na tom citaci a evidentne celkove citlivejsi nez optocleny
To je ten rozdil

Odrusit zdroj vpodstate neni mozne protoze by to znamenalo kompletni vymenu serv a jistota neni
t256

18. 7. 2016, 5:37

Pokud se pouziji obycejne optocleny, cokoliv nad 100kHz pres ne projde jen velmi obtizne. Kdyz neni potreba rychlych vstupu, muze se to pouzit i jako jisty druh filtru.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“