Moje frézka na balsu ... TRON
Dlouho jsem rozvažoval, čím Trona natřu. Spreje nemám rád, Komax jsem zavrhl kvůli nerovnoměrnosti vrstvy, ruční nátěr teď v zimě nejde...
Vyhrálo galvanické pozinkování. Zinkovnu mám vlastně kousek od domu a bez dokladu za 300,- je levnější, než bych dal jen za barvy bez práce. Vřele doporučuju!
Radek
Vyhrálo galvanické pozinkování. Zinkovnu mám vlastně kousek od domu a bez dokladu za 300,- je levnější, než bych dal jen za barvy bez práce. Vřele doporučuju!

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
A to davas galvanovat celou konstrukci smontovanou nebo jen samotny dilce?
Kdo nic nedela ,nic nesku...
Zinkování, ale nevypadá tak pěkně jako barva.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
No tak jestli můžu s trochou do mlýna, tak galvanika všeobecně je největší průser pro další případnou povrchovou úpravu, jestli máš někde přístup k práškové technologii tak jí využij a rozumnej lakýra to musí v poho zvládnout. Nebo pokud ti někdo zaopatří prášek samotný, tak je lepší vzhledem k vlastnostem interiérová barva (hybridní - epoxypolyester), je daleko odolnější vůči všem možným chemickým přípravkům a prvkům, naředíš klasickým acetonem a přidáš tužidlo v poměru 1/3 v tvém případě spíš 1/4 (bude víc elastická - pružná) a věř že máš povrchovku která tě přežije a bude dost odolná ale základ je dobře odmastit.
Měl jsem za to, že prášková barva se nanáší v boxu, kde je nějaký el. náboj, něbo nějakým takovým způsobem.
A to každý lakýra asi nemá a neumí. Ale mohu potvrdit, že povrch je super a barva taková "měká"
A to každý lakýra asi nemá a neumí. Ale mohu potvrdit, že povrch je super a barva taková "měká"
Ano máte pravdu, prášková barva se nanáší v boxech tomu určených, kde je odsávání přebytečného prášku, ten ulpívá na povrchu výrobku, který je uzemněný a do vznosu prášku (většinou pistole) je pomocí elektrody přiváděné vysoké napětí a tím je docíleno nanesení a udržení určité vrstvy na výrobku. Práškové barvy jsou zjednodušeně pryskyřice a polymery, které při určité toplotě cca. 180°C roztajou a vytvoří krásný odolný povrch, ale pokud není možné výrobky na tuto teplotu zahřát aby došlo k polymeryzaci, tak je možné si vypomoct tím že se barva rozpustí v acetonu a k jejímu vytvrzní se použije obyčejné tužidlo do acetonových barev. Obecně se o tomto postupu moc nemluví, ale výsledky v solné mlze a na UV záření nejsou nikterak špatné. Práškové barvy jsou jinak vlastně plasty a proto ten měkký a pružný povrch.
Bacha bez tužidla to neztvrdne skoro nikdy, ať nedopadnete jako jeden nejmenovaný kolega, který ne něj zapoměl a natřel si podlahu v garáži, je to už pět let a pořád je to jak guma.
Libor
Bacha bez tužidla to neztvrdne skoro nikdy, ať nedopadnete jako jeden nejmenovaný kolega, který ne něj zapoměl a natřel si podlahu v garáži, je to už pět let a pořád je to jak guma.
Libor

Alespoň zaparkuje autem vždy na tom samém místě. Určitě tam bude mít vystáté důlky. 

Jo ďolíky tam má pěkné ani nemusí dávat ruční brzdu a auto se ani nehne a jednoduše se kontroluje hloubu dezénu.
Jinak s tou galvanikou bych si to rozmyslel, ve všech spárách a spojích ti zůstane po předúpravě spousty kyseliny a ta pak dělá pěkný bor..l všechno co je pěkně spasovaný tak se uvolní a dost vyditelně (kapsovaný spoje) a při troše vlhkosti ti tam zašne krásně kvést bílá koroze, takže na svařované a jinak spojované spoje nedoporučuji, je to jenom velký zdroj problémů.
Libor
Jinak s tou galvanikou bych si to rozmyslel, ve všech spárách a spojích ti zůstane po předúpravě spousty kyseliny a ta pak dělá pěkný bor..l všechno co je pěkně spasovaný tak se uvolní a dost vyditelně (kapsovaný spoje) a při troše vlhkosti ti tam zašne krásně kvést bílá koroze, takže na svařované a jinak spojované spoje nedoporučuji, je to jenom velký zdroj problémů.
Libor
Chci se zeptat, kolik lidí zde staví Trona? Do firmy Hennlich to mám kousek. Kdyby nás bylo více, pokusil bych se dohodnout s p. Vlkem o ceně vedení, dá se s ním mluvit.
Já stavím - a všechny díly už mám. Snad jen, kdyby velmi levně rozdával energořetězy.cncp100 píše:Chci se zeptat, kolik lidí zde staví Trona? Do firmy Hennlich to mám kousek. Kdyby nás bylo více, pokusil bych se dohodnout s p. Vlkem o ceně vedení, dá se s ním mluvit.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
tak ja jsem ve fazi ze mam plany, snazim se tady nacerpat informace a mam objednane plechy od Pavelono. cim vic o tom ctu, tim vic jsem z toho jablicko parohatko a nadavam si do ceho jsem se to zase pustil. protoze jsem na tom stejne jako rawen, mam vybaveni jen na modelarinu, veskere veci si budu muset nechat udelat a pak se to holt pokusim slozit. jak bude vypadat vysledek je ve hvezdach. zatim se jen desim toho, zda mi roztece na tech plechach co mam objednane budou sedet s roztecema ktere ma heinlich, zda voziky odpovidaji a nebudu muset neco upravovat ... na elektrickou cast radej zatim nemyslim vubec, protoze bych si to asi sel rovnou hodit. kazdopadne bych nebyl proti tomu spojit objednavku, pokud si dokazu poradne ujasnit co vlastne potrebuju.cncp100 píše:Chci se zeptat, kolik lidí zde staví Trona? Do firmy Hennlich to mám kousek. Kdyby nás bylo více, pokusil bych se dohodnout s p. Vlkem o ceně vedení, dá se s ním mluvit.

Co se týče matic, zatím těžko hodnotit, protože nebyly v reálném provozu (když nepočítám sem tam nějakou tu zkoušku pojezdu).Pavelono píše:Zdravím tě Wolfe, chtěl bych se zeptat, vidím že máš kupované plastové trapézové matky: můžeš říc jak si snima spokojen? Vůle, jak to chodí a jejich cena?
Děkuju
S tím souvisí i odpověď na vůle. Zatím, tedy nové, se jeví bez znatelných vůlí. Co bude až toho trochu naběhají se teprve uvidí. Pokud budou vůle malé tak je naříznu a rozepřu šroubkem, dál to zatím neřeším. Záviset bude určitě i na kvalitě(rozměrové) šroubu.
Já jsem koupil jednu tuto matici za 391Kč bez DPH.
wolf