Kondenzátor 400V 2700uF

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Mex

1. 8. 2016, 5:16

martasg1 píše:Tyhlety měření i "speciálníma" přístrojema jsou k ničemu.
Hihihi.
lubos
Sponzor fora

10. 8. 2016, 7:00

Můžete tu někdo popsat , jak správně změřit ten kodan? Případně jak se chová načatý kodan, zapředpokladu že změřená kapacita je správná.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Mex

10. 8. 2016, 7:58

No správně příslušným měřákem. ;-)
Ale musíme si umět poradit i stylem "jsem na pustém ostrově a měřáky tady nemají".

Zajímá Tě kapacita, sériový odpor a případně svod.
Všechno z toho můžeš změřit nějakou přímou metodou, nebo i nepřímo podle chování v zapojení.
Takže kapacitu podle definice - kapacita je schopnost dodat náboj při definovaném poklesu napětí. Takže kondenzátor nabít z nějakého stajnosměrného zdroje, zatížit třeba nějakým odporem+LEDkou a měřit pokles napětí v závislosti na čase.
Sériový odpor se bude měřit trochu hůř, ale taky to jde - opět nabít a zatížit velmi malou impedancí, případně zkratem. A opět změřit/odhadnout rychlost, s jakou kondezátor svůj náboj odevzdá. Rychlé děje se bez paměťového osciloskopu trochu blbě měří, ale třeba bliknutí žárovky o velkém příkonu (třeba několik autožárovek paralelně) hodně napoví.
No a svod měřením samovybíjení - nabít, nechat několik minut a změřit samovolný pokles napětí. Měl by být malý.

Trochu problém může být v tom, že je to kondezátor na vysoké napětí, a Ty to asi budeš měřit dost nízkým napětím. Teoreticky se některé problémy můžou projevit až při vyšším napětí. Tak pak jedině dát si panáka na kuráž a zkusit tohle všechno s nějakým vyšším napětím (třeba s usměrněnými 230V). Pozor, kopou.

Nebo to můžeš odhadnout z chování v zapojení. Sériový odpor se projeví jako reálné ztráty, tedy produkované teplo. Pokud kondenzátor za provozu hřeje, má problém. Energie naštěstí špatně hraje na schovku, takže ji celkem snadno vždycky najdeš.
No a kapacitu podle chování výstupu. Pokud za provozu výstupní napětí houpe, tak je kapacita nedostatečná. Je-li výstup pevný jako skála, tak bych na problém s kondenzátorm nesázel a omluvil se mu za neoprávněné podezření.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2016, 8:01

a co pichnout oscil rovnou v tom menici na ten kondik a podivat se na zvlneni
o to tam preci v konecnem dusledku jde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

10. 8. 2016, 8:08

No měřák mám řekl bych dostatečný, kapacitu mi to změřilo ale těžko říci jak se to bude chovat třeba po zahřátí.
Jak moc může kolísat to napětí aby to bylo ještě ok?
Zkusil bych na výstup připojit oscil a na to napětí mrknu. Snad někde najdu sondu na 500V.
Ono je dost těžké navodit stav kdy to vypadne. Můžu nechat točit vřeteno třeba celý den a nic. Pak ho zastavím roztočím změním směr otáčení za běhu ( jako bych závitoval tam a zpět) a nic.Vypnu zapnu a vypadne to. Co vím tak když se dělá repase tak vymění vše na výstupu tj od optronů pro buzení pak kodan a igbt případně budiče.
Uvidím zítra to dorozeberu abych se dostal na igbt, zkusím tak nějak poměřit co mi přijde pod měřák a uvidí se.
IQ156
Mex

10. 8. 2016, 8:16

Co znamená "vypadne to"?
Skončí na nějakém hlášení nadproudu?
Pokud máš podezření na DC meziobvod (což já si teda zrovna moc nemyslím), tak si naprogramuj nějakou jednoduchou sekvenci start motoru/stop motoru třeba po 3 sekundách a koukni oscilem na ten meziobvod.
Ale tady se mi to fakt moc nezdá. No - nakonec uvidíš sám, jak moc to houpe.
Mimochodem jak to zavisí na akceleraci? Je to při hodně rychlém startu jiné než při pozvolném? Pokud ne, tak to už s DC meziobvodem nesouvisí vůbec.
lubos
Sponzor fora

10. 8. 2016, 10:28

Bohužel si s tím nemůžu hrát, skoro bych řekl že akcelerace na to nemá vliv, ale řekl bych že se to děje spíš při náběhu na větší otáčky, ale není to pravidlo. To vřeteno se nedá ovládat jinak než systémem a akcelerace nastavitelná neni. Jediné co myslím má vliv je celková teplota. Když je to hodně studené tak to trvá dlouho než se to stane, když se to zahřeje tak to tu chybu vyhodí třeba už při najetí vřetene na polohu výměny. Co jsem koukal termokameroutak tam není nic zahřátého víc než na třeba 39° ale je tam dost blbý přístup. Kdybych to mohl dát na stůl tak by to byla jiná, ale ve stroji není přístup , strana co je otevřená je u zdi.
IQ156
lubbez

11. 8. 2016, 6:59

A v tuhle chvíli začínám používat teplou pistoli a kapalný vzduch. Zvednu teplotu na třeba 50 stupňů a třeba víc až to začne blbnout pravidelně a pak chladím jednotlivé spočástky a třeba se povede najít tu blbou tepelně závislou. Pokud jsou v zařízení elektronky, není dobré chladit baňky. :-)
lubos
Sponzor fora

11. 8. 2016, 7:06

Tak jsem zas trochu pokročil.
Vyndal jsem výkonovou část. Oměřil igbt ( pouze jestli není náhodou někam proražený proti napájení), zkusil jsem ho dá ti do trouby na cca 72° a měření opakoval a v pohodě. Na vstupu je dopor a dva foliové kodany 1uF, po změření hodnota sedí a dioda D29-06-53. Tester diod na ní ukazuje asi 400. Předpokládám že ten odpor s diodou by měl zamezit nějakým špičkám z indukční zátěže? Jediné co mi ještě trochu přijde divný že dvě diody u buzení jedné fáze jsou trochu tmavší od tepla, není to moc ale je to vidět. Hodnoty však vykazují normální.
Přílohy
IMG_20160811_182838.jpg
IMG_20160811_182850.jpg
IMG_20160811_204706.jpg
IQ156
Odpovědět

Zpět na „Nákup“