koncove a referencni spinace v EMC

sysel
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2009, 1:46

Tady se řešily optočleny http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2124 a je tam i schéma, případně ti stačí obyčejný mikrospínač....
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2009, 2:05

Ahoj lidi, tak kamarád mi připravil podle diskuze tady schéma, tak se chci poptat zda je to schéma na referenci v pořádku a jak zapojit ty tři výstupy. To jsem zde nějako nenašel.
Přílohy
schema-(3).jpg
Pupik
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2009, 3:25

No nejspis takto
1 - +5V
2 - signal k LPT
3 - zem

to by te mel poucit, kamarad "tvurce" ;)
(ja pouzivam pouze jednu optickou branu, ale za ni mam komparacni operak kvuli presnosti a stabilite preklopeni, nuluje mi to s presnosti na 0.005 na BF20L ) Schema a tistak mohu poskytnout pripadnym zajemcum. Pak mam uz navolene pouze soft limity, ktere pracuji v EMC naprosto spolehlive. Pro absolutni ochranu mechaniky, bych u vetsich stroju zvolil za optickym referakem radeji mechanicky spinac zapojeny radeji primo na servo-driver nebo KM-driver pripadne brzdu. Nektery z admins to tu uz doporucoval a je to to nejlepsi jak to zapojit u soft-konroleru, kde se muze splasit (zamrznout) comp. U mensich hoby stroju jsou koncaky u EMC-cka opravdu zbytecne. Soft limity chrani prejezd za kazdych okolnosti a nova verze EMC 2.3 vyzaduje povinne referovat hned po startu (Axis GUI), coz definitivne chrani stroj pred bourackou. ( sverak se nepocita :) )

Signal pripojis na nektery z vstupnich pinu LPT (10,11,12,13,15) a EMC ma v startovacim adresari inicializacni hal soubor do ktereho zapises ten pin takto:

net home-x <= parport.0.pin-10-in-not

Toto je pripojeni referencniho spinace na pin c. 10 LPT1, pokud budes chtit zmenit smer kam jede support na spinac umaz na konci zapisu -not Masina bude pak hledat spinac na opacne strane.
Aby jizda na referak vubec zapocala po vyberu osy a zmacknuti Home (nebo Ctrl+Home pro vsechny osy) musis jeste v INI souboru mit jeste navolene hodnoty rychlosti pro danou osu. Jinak reference probehne bez pohybu osy ihned po stisku klavesy.

#hodnota zapsana do osy po referovani
HOME_OFFSET = 0.000000
#rychlost osy k spinaci v mm/s (muze byt i velka kdyz mas jeste za spinacem trochu prostoru pro brzdeni) Neboj nedela chyby jako Mach, spolehlive dobrzdi dle rampy
HOME_SEARCH_VEL = 30.000000
#zpetna rychlost pro sjizdeni ze spinace, kdy dojde k zapisu samotne referencni hrany (doporucuji malou rychlost pro velkou presnost)
HOME_LATCH_VEL = 1.250000
#poradi reference os 0 = referuj jako prvni atd.
HOME_SEQUENCE = 0

Kdyz neco nepochopis z meho chaotickeho popisu, dej vedet :)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2009, 4:12

Tady je ten muj opto-koncak pro pripadne zajemce. Funguje spolehlive. Opticka brana pouzita napr. ze starych disketovych 5,25" mechanik nebo v GM ;)
Zapojeni je:
1 - zem
2 - +5V
3 - signal k LPT
Přílohy
Foto_koncak_sch.jpg
Foto_koncak_brd.jpg
Foto_koncak_brd2.jpg
PavelZ

6. 2. 2009, 6:37

Pupik píše:i a nova verze EMC 2.3 vyzaduje
Kde se dá stáhnout verze 2.3 ? Ta nejnovější v downloadu na linuxcnc.org je 2.2.8.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2009, 7:12

to Pupik:

Díky moc, pochopil jsem to nastavení EMC, jen se ještě jednou blbě zeptám kamarád říkal že na UCC mám dát +5V, VCC dát zem a ještě k tomu podle tebe na vstup 1. +5V na vstup 2. LPT a na vstup 3 zem ? Je to tak správně?
Nejsem elektrotechnik tak omluv mé dotazy :)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2009, 8:19

To PavelZ: Verzi 2.3 si musis stahnout ze serveru LinuxCNC.org CVS systemem (system pro teamovy vyvoj systemu) a zkompilovat na sve LINUX masine, kompletni postup je na serveru.

To AcemanLB: Ano, tady nejde o galvanicke oddeleni. Tim prvnim napajenim pouze zivis infra ledky v tech optickych branach. To moje napajeni vytvari logickou 1/0 pro LPT port.
Zdenek Valter

6. 2. 2009, 10:56

Pupik píše:Tady je ten muj opto-koncak pro pripadne zajemce. Funguje spolehlive. Opticka brana pouzita napr. ze starych disketovych 5,25" mechanik nebo v GM ;)
Nechci rejpat ale to schema máš blbě ! Takhle by to nefungovalo. ;-) ;-)
Tranzistor v SFH 9310 je NPN a nemůže být zapojen takhle.
Máš prohozený vývody.
Na plošňáku to máš samo dobře. ;-)
Jukni na obr.
Přílohy
Foto_koncak_sch.PNG
Pupik
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2009, 5:51

No jasne :shock: Tistak musim byt dobre jinak by mi to preci nefungovalo :) Diky za upozorneni, jsem rad ze to tady nekdo cte ;)
Zdenek Valter

7. 2. 2009, 9:34

Pupik píše:No jasne :shock: Tistak musim byt dobre jinak by mi to preci nefungovalo :) Diky za upozorneni, jsem rad ze to tady nekdo cte ;)
No možná je to proto, že si myslím, že analogové obvody znám ;-).
No ale ukázalo se, že si to možná jen myslím ;-)
Odpovídal jsem AcemanLB s tím ,že by mo to zapojení nefungovalo a já trubka si neuvědomil, že to LTH je optozávora, tak jsem ho hnedka smazal.

Jen doplním že Tvoje a AcemanLB zapojení fungují obráceně
- Tvoje při zaclonění dává logickou 1
- AcemanLB při zaclonění dává logickou 0

V příponě modifikace zapojení od AcemanLB i pro LOG 1
Pochopitelně toto zapojení jsem neověřoval. ;-)
Přílohy
Foto_koncak_sch_ace_mod.PNG
Pavka

7. 2. 2009, 11:06

V zapojení je R3 zbytečný, nemá význam. Jinak to funguje, ověřeno.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2009, 3:16

A ještě jeden dotaz, musí mi to dávat LOG 0 nebo může být LOG1 s tím že se to někde v EMC přenastaví?
Pupik
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2009, 4:47

priklad: (nastaveni pro osu x, LPT1 a pin 10)
net home-x <= parport.0.pin-10-in
net home-x <= parport.0.pin-10-in-not #pro negovany signal
(je to v jednom ze souboru HAL)

pozor zmenou se otoci i smer hledani spinace, ten se pak spravne ridi znamenkem v parametrech:
HOME_SEARCH_VEL = 30.0 (pro opacny smer zmenit na -30.0)
HOME_LATCH_VEL = 1.25 (pro opacny smer zmenit na -1.25)
(je to v souboru INI pro kazdou osu zvlast)
Dlouho jsem to mel naopak (vysledek je totozny :) ) Chce si to s tim chvili hrat a clovek to rychle pochopi :idea:
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2009, 12:58

Tak dnes ráno ve 2:00 jsem poprvé dokoval pomocí referenčních snímačů a teda je to SUPEEEER :D
k

9. 2. 2009, 6:17

PavelZ píše:
Pupik píše:i a nova verze EMC 2.3 vyzaduje
Kde se dá stáhnout verze 2.3 ? Ta nejnovìjší v downloadu na linuxcnc.org je 2.2.8.
pouzite emv z CVS navod na stiahnutie a kompilaciu najdete na strankach linuxcnc.org.

velmi v rychlosti popis ako na to:

vytvorte si nejaky adresar kde s tym budete experimentovat, presunte sa do neho a zadajte:
cvs -z5 -d:ext:anon@cvs.linuxcnc.org:/cvs co -dtrunk emc2

toto vam stiahne zdrojak

potom to skompilovat ..

cd trunk/src;./configure --enable-run-in-place ;make

spustit:
source ~/emc2/source/trunk/scripts/emc-environment;emc

Pokial vam toto pojde . je vhodne si to est eraz skompilovat ak debian balicek (zacnite od zacaitku ale fazu kompilovania nahradte napr takto:
cd trunk/src; debuild

Samozrejme musite mat nainstalovane kompletne vyvojove prostredie. Pripadne konkretne probs rad skonzultujem.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“