Tady to je... ložiska to jsou kosoúhlá, tuším 15 stupňů, tukové mazání.
Budu rád když to bude makat na těch šesti tisících, ale kdyby se našel frajer a poradil jaké dát ložiska a kde nechat vyvážit a za kolik atd. a podařilo by se provozovat na více (8 nebo 10) tak super! V originál manuálu jsou tři typy motorů co tam Matsuura dávala - pro 6, 8 a 10 tisíc otáček resp. záleží asi na použití převodu řemenic a výkonu motoru. Já tam mám slabší 3,5kW přetížitelnej na 5,5kW Yaskawa (ale je to macek 160kg).
Vůbec bych se nebál snížit malinko moment ve prospěch otáček. Tenhle stroj chci na lehčí obrábění takže menší průměry fréz a závity max. do M8.
Sadomaso bych chtěl provozovat na Hurco BMC25 které je na kluzným vedení a má motor11kW a taky 6 tisíc otáček, takže tam bych dělal větší závity a větší hobby šílenosti. (snad nepřijdu o ruce to by mě fakt mrzelo

)
Ten má ložisek už poněkud více

- 6 ks, vřeteno SK40. Zkusím najít nákres.
Nevím ještě kterým strojem začnu... kterej **urvím první
Zatím co jsem tak vypozoroval tak ložiska "dotáhnou" pak vřeteno na stole spojí řemenicí na motor a točí... a točí... a měří teplotu pláště. A podle toho potom "asi" utahují?
Ale jakou má mít teplotu to jsem se nikde nedočetl... jestli to má být průtokový ohřívač, bylo by na nečem si vařit vodu na čaj ne?