Futuristická mánie - rotační deska, CNC 4-tá osa

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 1:17

Zdravím vás přátelé,

přemýšlím do předu, cca rok do předu... a chtěl bych se s vámi poradit o jedné úvaze.
A to o takové úvaze, že bych rád pořídil cca za rok-dva kvalitní rotační osu ke svým dvoum repasovaným obráběcím strojům.
Avšaj když jsem poptal cenu tak zvažuji jak by dopadla zakázková výroba pár kusů.

O principu a užitku rotační osy asi nemá cenu polemizovat (i když můžeme také), ale pouze upřesním že by se mělo jednat o interpolovanou osu tzn. ne pouze děličku.
Nemá ani cenu se asi bavit o velikosti, pouze zkonstatuji že se má jednat o "běžnou" velikost. Ono totiž při nákupu zase takový rozdíl v ceně mezi 160 300mm není co jsem zjistil.

Nicméně k věci:
- poptal jsem rotační osu novou bez servomotoru: cena za nejmenší a nejlevnější variantu někde kolem 350 tisíc bez DPH (broušený šnekový převod, 3D ložisko a další vychytaný součásti...)
- a to se mi teda moc dávat nechce, protože mám dva stroje a na jeden jsem myslel, že bych koupil dokonce nástavbu stolu 4+5 osu, ale už jsem se ani neodvážil poptat cenu, no a také se mi to dávat nechce protože nejsem průmyslník ale pořád ještě hobbysta :)
- přemýšlel jsem, že nebudu zase až takový pedant na přesnost a stačila by mi nějaká rozumná tolerance a tuhost, dokázlai by jste někdo s praxí na rotačních osách toto rozvést co je reálné atd.? Jaké tolerance v mm je na obvodu třeba 200mm průměru a jaké max. průměry fréz jsou použitelné pro obrábění na takových průměrech rotačních os a na různých materiálech.
- v minulosti jsem poptával výrobu šnekového převodu, je to tedy ranec, ale zjistil jsem že se dají najít i vyjímky - tzn. firmy co jsou ochotné ve dvou a více kusech vyrobit i přebrousit takovýto převod.
- takže když bych uvažoval, že bych sehnal nebo by se tady našlo více zájemců zda by mělo smysl navrhnout konstrukci a nechat vyrobit třeba 5-10 kusů mechanik? tzn. odlitek, umělé zestárnutí, přefrézování, přebroušení, přeměření, zakázková výroba převodu, zvolit a nakoupit ložiska (třeba s množstevní slevou) atd. A výsledek osadit rotačním magnetickým odměřováním a třeba servama od Luboše?

Chtěl bych přejít ze "snění" přes teorii až ke skutečné praxi z vašich skušeností - pokud budete ochotni se o ně podělit.

Takže první otázka - má to smysl? Koupit / vyrobit? Za kolik a kde? (mimo doporučení - sleduj bazary, bazarového už nic nechci, čtyři stroje stačí a mám práce až do smrti na opravách - děkuju ale ne).

Osobně by se mi líbilo resp. pokud se mi podaří třeba do roka něco ušetřit tak v cenové hladině 80-100 tisíc? Dá se něco nového rozumného pořídit nebo postavit pokud by bylo více zájemců tzn. více zadaných kusů do výroby?

Takže zda poradíte případně nějakou nebo část pomůžete navrhnout/vyrobit.

Hezký den přeju a těším se na vaše cenné odpovědi

PS: teď mě napadlo že padnou hned otázky na účel a použití - nerotační díly upnuté na desku s T drážkama - frézování pod úhlem, dále nerotační díly v přípravku (speciálním svěráku) - opracování z 5-ti stran, dále frézování a drážkování rotačních dílů ve sklíčidle a prosím o doplnění co se tak na čtvrté ose ještě dá dělat? :)
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2016, 1:50

Což oto ,udělat odlitky a opracovat ,koupit relativně za rozumnou cenu skopčácký přesný šnekový převod ,upravit šnek říznutím na dráťáku a přihodit pružný člen na vytvoření předpětí je reálná věc ,ale jak tu ludru ukecat aby fungovala třeba s hajdošem na tříosé mašině? navíc každej má jinej systém ,nedej bože kdyby jsi udělal kolíbku na pětiosku?
Zatím musím dodělat starší domácí úkoly, a pak přemejšlím o výrobě malé pětiosky(potřebuju jí na projekt ve vývoji) s osama kolem 300-350mm a váhou nějakejch 700-1000kg na lehké obrábění hliníku.
Další problém kdo to koupí? kolik lidí tady má svojí mašinu alespoň 750-a víc v Xku? a potřebuje rotační osu třeba s kolíbkou?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 2:04

Právě se ptám i na zkušenosti se samotnou rotační osou - já ty zkušenosti nemám.

Mám stroje:
- x 540 y 360
- x 640 y 460
Takže nevím zda je vhodné na takovéto mašiny rotační osu nebo dvě osy a v jaké velikosti. Ale přeupínání mě zdržuje.
Zatím nemám moc praxe ani na samotných strojích takže za rady budu rád.

Co se týká řídícího systému tak mě čeká výměna na obou strojích. Ještě nevím zda to bude Linux s Mesou a odměřováním nebo nějaký systém od Luboše (nemám zkušenosti budu to studovat v zímě). Každopádně myslím že lidí co by chtěly dospělou rotační osu a plánují vyměnit ŘS snad bude aspoň 3-4 v ČR a něco bychom mohli udělat navíc a nabídnout třeba na ebay nebo do Polska tam také hodně přestavují systémy. Dělám číslicovou techniku - návrhy apod. možná bych nějaké převodníky apod. zvládl.

Ale pořád je tu otázka zda se vyplatí koupit a nebo vyrobit? Případně vyrobit kolik kusů aby se to vyplatilo.

A když bych se případně rozhodl k realizaci - pomůže pak někdo trochu více tady z fora najít třeba vhodný šnekový převod, ložiska, zkouknout konstrukci apod. více než jen komentářem? Samozřejmě ne zadara.

Ale jinak děkuji za hodnotný komentář - klidně ten šnek z Německa můžeš trochu rozvést - kde, za kolik atp.
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 26. 8. 2016, 2:05, celkem upraveno 1 x.
1asv
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2016, 2:05

Ahoj, vyhráls v loterii nebo si jen děláš z fóra prdču? :shock: Začátkem srpna píšeš že si nemůžeš dovolit za 5000 koupit materiál a teď se chystáš házet stovkami tisíc? :lol: :lol: :lol:
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 2:14

1asv píše:Ahoj, vyhráls v loterii nebo si jen děláš z fóra prdču? :shock: Začátkem srpna píšeš že si nemůžeš dovolit za 5000 koupit materiál a teď se chystáš házet stovkami tisíc? :lol: :lol: :lol:

Tak jsem si asi z vás dělal možná prču že nemám 5000 na litinu :lol: a nebo jsem vyhrál? ale to nepovím pak by jste mi záviděli a nebavili se se mnou... :mrgreen:
... NE
To není tak jak jste to nakonec postavili do souvislostí a pak z toho vyznělo že se topím v bankrotu :)
Za prvé - já jsem psal, že si nemůžu dovolit teď investovat do materiálu 5000 tisíc když to hned teď nikdo neodebere.
A za druhé jsem za poslední rok investoval tolik, že to fakt bolelo :) ale já věřím investicím... a je nás víc takových, jen někteří mají ty kapsy víc hluboké a přesto neutratí nesmyslně ani stokorunu navíc :wink: jsou prostě ještě chytřejší než já...
To že zrovna v tuhle chvíli investuju do zprovoznění dílny neznamená, že nemůžu do roka ušetřit další balík na dvě rotační osy :wink: a nebo třeba vyhraju? kdo ví...

Každopádně není to lehké se teď udržet nad vodou po prvotních investicích, ale pokud rotační osy ušetří víc než budou stát, nebo dokonce přinesou větší výdělky - tak proč nešetřit třeba na ně? Nekouřím... nepiju... nedroguju... negambleřím... nefinancuju milenky... jezdím ve starém zrezlém autě jak tady kdysi opovržlivě někdo nejmenovaný o mě psal... nejezdím na dovolenou... umím to se ženou :) no a fandím si že do roka - dvou ušetřím...
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 26. 8. 2016, 2:21, celkem upraveno 1 x.
Kratus

26. 8. 2016, 2:20

Počítej, že 100 000+ dáš jen za díly. Poptej si ceny cykloidních/harmonických převodovek, k tomu motory a řízení.
Místo šneku by šel použít přímý motor.

Nejdřív zjisti reálnou cenu výroby, různé možnosti pohonů a konstrukcí.
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 2:24

Kratus píše:Počítej, že 100 000+ dáš jen za díly. Poptej si ceny cykloidních/harmonických převodovek, k tomu motory a řízení.
Místo šneku by šel použít přímý motor.

Nejdřív zjisti reálnou cenu výroby, různé možnosti pohonů a konstrukcí.
Obávám se že nejsem nyní schopný takovou konstrukci sám vymyslet a rozvrhnout... proto jsem tady v rubrice požádal o pomoc.
Jestli je lepší to nebo ono tak se prosím rozepiš pokud poradíš.
Motor na přímo? Jaký typ? Kde a za kolik? Prosím o více informací... mám na to sice rok nebo dva do kdy bych chtěl osy osadit na stroje, ale od něčeho se musím odrazit už nyní... sháním informace :) a pokud by šlo třeba odlitky nechat udělat dřív aby vyzrály tak klidně... ale to už musí konstrukce na hrubou být jistá.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2016, 2:32

Kratus píše: Nejdřív zjisti reálnou cenu výroby, různé možnosti pohonů a konstrukcí.
To je přesně ten druhej krok ,pokud se objeví zájem nebo v zájem věří.
Na ty šnekový převody se podívám kdo mi to nabízel,přemejšlím o nich jako o levným řešení s dobrou únosností.
Kratus

26. 8. 2016, 2:37

Teď mi došlo, že chceš jen rotační osu. Já přemýšlel nad 4+5 :oops: . Přímý motor dělá třeba NSK - megatorque, Tg drives, yaskawa... je to v servo s vyšším kr. momentem a nižšíma otáčkama. Luboš nedavno jeden ulovil tak uvidíme, co s ním vymyslí :)
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 2:59

Jak se obvykle v těchto osách předepíná šnekový převod?

A co je tam ještě za součásti mimo těla, vřetena, převodu a ložisek?
Dělal jste někdo rozborku takové profi rotační osy a měl by jste fotky?
RaS

26. 8. 2016, 3:10

když použiješ výše zmiňovanou harmonickou převodovku, dělaj je třeba na Slovensku Spinea takováhle rozumná velikost je někde kolem 50000,- tak to máš přesný a "skoro bez práce" má to vepředu křížový velký ložisko a jediná práce je vyrobit domek ke kterému to přišroubuješ, plus motor, upínací desku a do těch 100 by jsi se asi mohl vejít.. ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 3:13

RaS píše:když použiješ výše zmiňovanou harmonickou převodovku, dělaj je třeba na Slovensku Spinea takováhle rozumná velikost je někde kolem 50000,- tak to máš přesný a "skoro bez práce" má to vepředu křížový velký ložisko a jediná práce je vyrobit domek ke kterému to přišroubuješ, plus motor, upínací desku a do těch 100 by jsi se asi mohl vejít.. ..
A má to stejné možnosti v kontinuálním obrábění? Jaký je rozdíl v tuhosti a možném přenášeném momentu? A co přenos/tlumení vibrací toho kterého převodu?

Vyrábí se také šnekové převody standardizované a broušené? Tam by mohla být cena příznivější? Teda jestli se to vůbec dělá.
martasg1
Sponzor fora

26. 8. 2016, 3:19

A pak jsem se chtěl poptat na hlavní ložisko - během posledního roku jsem viděl na youtube různé varianty rotačních os, dokonce jsem viděl i kluzné ložisko - nebyla by to třeba cesta?
RaS

26. 8. 2016, 3:23

tuhost, momenty si najdi v katalogu.. šnek je známej už pár století a je relativně jednoduchej spoustu výrobců používá šnek, ale používá se i tohle řešení, jsou takové přímo osy, případně robotické klouby atd..
ono pokud to má za něco stát tak je to ještě bržděné. to jen abys třeba promyslel i brzdu :D

dneska se cpou hodně ty křížový ložiska je to tuhý velký, nízký přesný..ideální do takovéto zástavby a poslední vlastnost drahý :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2016, 3:26

Mám uloženou tuhle fotku (ani nevím kde jsem to stáhnul) co se mi docela líbí ,upravit šneka a říznout není problém ,nabídky šnekovejch převodů od skopčáků docela slušný a ta svornost není vůbec špatná.
Přílohy
Double-enveloping-worm-gear.jpg
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“