přemýšlím do předu, cca rok do předu... a chtěl bych se s vámi poradit o jedné úvaze.
A to o takové úvaze, že bych rád pořídil cca za rok-dva kvalitní rotační osu ke svým dvoum repasovaným obráběcím strojům.
Avšaj když jsem poptal cenu tak zvažuji jak by dopadla zakázková výroba pár kusů.
O principu a užitku rotační osy asi nemá cenu polemizovat (i když můžeme také), ale pouze upřesním že by se mělo jednat o interpolovanou osu tzn. ne pouze děličku.
Nemá ani cenu se asi bavit o velikosti, pouze zkonstatuji že se má jednat o "běžnou" velikost. Ono totiž při nákupu zase takový rozdíl v ceně mezi 160 300mm není co jsem zjistil.
Nicméně k věci:
- poptal jsem rotační osu novou bez servomotoru: cena za nejmenší a nejlevnější variantu někde kolem 350 tisíc bez DPH (broušený šnekový převod, 3D ložisko a další vychytaný součásti...)
- a to se mi teda moc dávat nechce, protože mám dva stroje a na jeden jsem myslel, že bych koupil dokonce nástavbu stolu 4+5 osu, ale už jsem se ani neodvážil poptat cenu, no a také se mi to dávat nechce protože nejsem průmyslník ale pořád ještě hobbysta

- přemýšlel jsem, že nebudu zase až takový pedant na přesnost a stačila by mi nějaká rozumná tolerance a tuhost, dokázlai by jste někdo s praxí na rotačních osách toto rozvést co je reálné atd.? Jaké tolerance v mm je na obvodu třeba 200mm průměru a jaké max. průměry fréz jsou použitelné pro obrábění na takových průměrech rotačních os a na různých materiálech.
- v minulosti jsem poptával výrobu šnekového převodu, je to tedy ranec, ale zjistil jsem že se dají najít i vyjímky - tzn. firmy co jsou ochotné ve dvou a více kusech vyrobit i přebrousit takovýto převod.
- takže když bych uvažoval, že bych sehnal nebo by se tady našlo více zájemců zda by mělo smysl navrhnout konstrukci a nechat vyrobit třeba 5-10 kusů mechanik? tzn. odlitek, umělé zestárnutí, přefrézování, přebroušení, přeměření, zakázková výroba převodu, zvolit a nakoupit ložiska (třeba s množstevní slevou) atd. A výsledek osadit rotačním magnetickým odměřováním a třeba servama od Luboše?
Chtěl bych přejít ze "snění" přes teorii až ke skutečné praxi z vašich skušeností - pokud budete ochotni se o ně podělit.
Takže první otázka - má to smysl? Koupit / vyrobit? Za kolik a kde? (mimo doporučení - sleduj bazary, bazarového už nic nechci, čtyři stroje stačí a mám práce až do smrti na opravách - děkuju ale ne).
Osobně by se mi líbilo resp. pokud se mi podaří třeba do roka něco ušetřit tak v cenové hladině 80-100 tisíc? Dá se něco nového rozumného pořídit nebo postavit pokud by bylo více zájemců tzn. více zadaných kusů do výroby?
Takže zda poradíte případně nějakou nebo část pomůžete navrhnout/vyrobit.
Hezký den přeju a těším se na vaše cenné odpovědi
PS: teď mě napadlo že padnou hned otázky na účel a použití - nerotační díly upnuté na desku s T drážkama - frézování pod úhlem, dále nerotační díly v přípravku (speciálním svěráku) - opracování z 5-ti stran, dále frézování a drážkování rotačních dílů ve sklíčidle a prosím o doplnění co se tak na čtvrté ose ještě dá dělat?