Moje frézka na balsu ... TRON
Jo, asi to odlití matic je dobrá věc. Takže, ano. Dnes bych to tak taky možná řešil. Ale nezapomeňte že jsem s TRONem tady na fóru tak trochu průkopníkgamas píše:wolfe není lepší ty matice odlít sám? Na konferenci se to probíralo dost. Sám jsem matice odlil a naprostá spokojenost! Ta cena je za 4 matice?

A proto taky, to fórum tady je, abychom si nápady a zkušenosti předávali. Pro ty co se stavbou začínají, nebo o ní teprve uvažují, je to určitě velmi přínosné. Mít více možností jak jednotlivé komponenty řešit určitě významně ovlivní celkový postup při stavbě. Nehledě na to, že i ty stále nedostatkové komponenty nutné ke stavbě, myslím tím finance, můžeme ušetřit.
Staré a pravdivé: "Více hlav, více ví".
Tu poslední otázku jsem zodpověděl již ve svém předešlém příspěvku a cítím z toho tak trochu sarkastický podtext

wolf
ahoj, mel bych dotaz. bohuzel plechy jeste nemam a potreboval bych znat zastavbove rozmery trona (normalniho) podle licence.nasel jsem jen pracovni rozmery. resili jsme kde to budeme stavet, protoze by to chtelo 100% rovny podklad, aby jsme zanesli minimum nepresnosti do stavby ramu. nakonec padla volba na 12mm sklo. je to absolutne rovna plocha, neprohyba se,ve fabrice u kamose po tom normalne jezdi jesterky a nepraskne. pokud do nej nebudeme mlatit kladivem, tak by to melo byt ok. ted jde vsak o to jak velkou tabuli si mame nechat uriznout. prece jen je to sklo docela tezka potvora. dik
Myslim, že sklo je hloupej nápad. Nejde o namáhání tlakem, ale škrábanec od plechu znamená prasklinu.nexus06 píše:ahoj, mel bych dotaz. bohuzel plechy jeste nemam a potreboval bych znat zastavbove rozmery trona (normalniho) podle licence.nasel jsem jen pracovni rozmery. resili jsme kde to budeme stavet, protoze by to chtelo 100% rovny podklad, aby jsme zanesli minimum nepresnosti do stavby ramu. nakonec padla volba na 12mm sklo. je to absolutne rovna plocha, neprohyba se,ve fabrice u kamose po tom normalne jezdi jesterky a nepraskne. pokud do nej nebudeme mlatit kladivem, tak by to melo byt ok. ted jde vsak o to jak velkou tabuli si mame nechat uriznout. prece jen je to sklo docela tezka potvora. dik
Rozměry stroje asi 1200x600, ale počítej min. 1400x700 na přečuhující hřídele, KM a pod.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
všechno se prohýbá. I sklo. Ale pokud máš možnost mít ho lacino, či zadarmo, tak proč ne. Prasknutí bych se nebál. Pokud po tom jezdí stroje, tak to bude asi nějaké tvrzené, nebo něco podobného.
Mě napadá klasická deska na nábytek. V té velikosti se to nebude určitě prohýbat, pokud to bude ležet na nějakém stole, nebo ponku a ne podložené na dvou místech.
Mě napadá klasická deska na nábytek. V té velikosti se to nebude určitě prohýbat, pokud to bude ležet na nějakém stole, nebo ponku a ne podložené na dvou místech.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
rawen,wolf diky za rozmery, z toho se da uz odpichnout
cncp100 ano i sklo se prohyba, ale je to nejlepsi rovna plocha, kterou jsem schopen sehnat a porad lepsi nez to delat jen na stole, ktery dela psi kusy. proste ho polozim na nejakou "mene" rovnou plochu takze pruhyb bude naprosto minimalni a pro nase ucely verim ze zanedbatelny. navic se bavime o skle 12mm ne 1,2mm, to je jiz docela poradny kus materialu a nejakou rovinnost zaruci. jsme modelari a na takovehle veci proste nejsme moc zarizeni. resim to za pomoci kamaradu,snazim se vymyslet co nejlepsi zpusob, ktery vychazi z nasich moznosti a doufam ze se to povede. cilem je se dostat na presnost 0,1mm u laminatu, plastu tl. 0,75-1mm, nebo preklizky. nastesti je nas v klubu docela dost z ruznych koncu republiky. ten umi to a ten zas ono, ale do cnc se jeste nikdo nepustil, takze se v tom zatim trochu placame. ale snazime se
cncp100 ano i sklo se prohyba, ale je to nejlepsi rovna plocha, kterou jsem schopen sehnat a porad lepsi nez to delat jen na stole, ktery dela psi kusy. proste ho polozim na nejakou "mene" rovnou plochu takze pruhyb bude naprosto minimalni a pro nase ucely verim ze zanedbatelny. navic se bavime o skle 12mm ne 1,2mm, to je jiz docela poradny kus materialu a nejakou rovinnost zaruci. jsme modelari a na takovehle veci proste nejsme moc zarizeni. resim to za pomoci kamaradu,snazim se vymyslet co nejlepsi zpusob, ktery vychazi z nasich moznosti a doufam ze se to povede. cilem je se dostat na presnost 0,1mm u laminatu, plastu tl. 0,75-1mm, nebo preklizky. nastesti je nas v klubu docela dost z ruznych koncu republiky. ten umi to a ten zas ono, ale do cnc se jeste nikdo nepustil, takze se v tom zatim trochu placame. ale snazime se

Já jsem mimo jiné i akvarista. Takže vím, že boční stěna akvária o rozměrech 1200x400 (na kterou se zrovna dívám) je schopna tlakem vody průhybu o několik mm. V kvárku je to řešeno kolmo nalepeným pruhem skla, takže průhyb je v řádu desetin mm, co povolí pružnost akvasilikonu (lepidla), ale při bočním pohledu je to vidět díky lomu světla nebo nějakému podobnému efektu.
Závěr je ten, že aby se ti sklo neprohnulo, musíš ho celoplošně podložit něčím rovným a tuhým, třeba pracovní deskou z dřevotřísky. A když už ji máš, tak nepotřebuješ to sklo.
Radek
Závěr je ten, že aby se ti sklo neprohnulo, musíš ho celoplošně podložit něčím rovným a tuhým, třeba pracovní deskou z dřevotřísky. A když už ji máš, tak nepotřebuješ to sklo.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
myslíš, že by to dělal na koleně a ne na nějakém stole.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Koupil jsem v akci BAUMAX pracovní desku 2000 x 600 x 40 za slabou pětistovku, rovnější desku jsem ještě neviděl a ted' mě mrzí, že jsem nevzal dvě
Rosta

-
k prohnutí 12 mm skla je potřeba taková síla, kterou takový malý přístroj nezvládne. Za předpokladu, že tabule nebude podložena jen v jednom místě a já nebudu vztekle po teto mašině skákat (mám víc než cent)
. Prasknutí se také nebojím, pokud nedostane úder kladivem na hranu a výše zmiňované škrábance? poškrábu tímto sklem plech a né plechem sklo.
se sklem jsem začátečníkem již 20 let co jsem se o něm začal podrobně učit

se sklem jsem začátečníkem již 20 let co jsem se o něm začal podrobně učit
Garmonte, pokud jsi takovou 40mm silnou pracovní desku, prohlou, koupil, tak to je mi líto, ale mohl jsi přece vybrat, nebo ji nekupovat, a pokud tu informaci o prohlých 40mm silných pracovních deskách máš jenom z doslechu, tak ji tu ani neuváděj, já mám skušenost zcela opačnou a na pracovní straně desky není lamino, ale taková něco jako fonýra,nevím jak se to jmenuje správně.Rosta.