Poptávky výroby DPS

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2016, 12:35

Já jsem dělával zde (nyní na to už moc času na bastlení nemám):
http://www.apama.cz/

Občas jsem získal i "vadné" desky zadara - pokud nevyšli po el. testu, nebo byly mechanicky či vzhledově poškozeny. Mě to moc nevadilo, ale výrobce by mi je nikdy neposlal, musel jsem vyzvedávat osobně :D
Nikdy jsem neměl žádnou komplikaci, malý tým co u práce přemýšlí - pokud máte návrh ne úplně ideální volají a ptají se zda to takto opravdu chcete (upozorňují na možné následné komplikace).
_MG_5434.jpg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
martasg1
Sponzor fora

2. 10. 2016, 12:58

Cjuz píše:Já jsem dělával zde (nyní na to už moc času na bastlení nemám):
http://www.apama.cz/
_MG_5434.jpg
Ano a je vidět že mají rozumné ceny - myslím tím pro výrobce výhodné že nedělají zadarmo :)

Já jsem dělal i zakázky za 250 Kč komplet. Většina lidí tohle co jsi poslal nezaplatí... je jim líto dát 500 Kč za jeden nebo dva DPS.
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
pafik

2. 10. 2016, 1:13

to martasg1:
Pokud myslíš, že se prokovené spoje nedaj dělat v kusovce z ekonomického pohledu, tak máš pravdu. Technicky samozřejmě daj. Ale jeden jako 5 kusů, cena stejná. :)
Vrtání 5ti desek najednou není nic nenormálního, už za bolševika ve výzkumáku, kde se dělaly prokovený spoje, jich vždycky dělali minimálně 5 kusů, i když člověk zadal dva. Technologie byla udělaná na 5, tak je namrskali.
Já nechávám spoje dělat u Kohouta, nenechávám je vrtat, a nemám celkem nic proti němu. Nejvyšší třídu jsem dělal smd integráče s rastrem 0,6 mm. Když je dobře udělaná předloha.... Ne že by to nešlo podleptat, to je o pečlivosti toho, kdo to dělá. Vrtání mu kdysi dělali študáci, ale chtěli moc peněz, a to by zase nezaplatili místní škudlilové (viz. příspěvek martasg1, má pravdu). Nevím, kdo mu to dělá teď. Ale pro normální neprofesionální požadavky na spoje si myslím, že Kohout je OK.
martasg1
Sponzor fora

2. 10. 2016, 1:42

Pro představu - dělal jsem klasiku 0,2/0,2 cesta/mezera i když jsem byl schopen udělat i 0,1/0,1 ale to už je zbytečný pro ruční pájení a na velikost SMD 0603 to stačí.
Mex

2. 10. 2016, 3:34

martasg1 píše:Ano správně - nikomu se nechtělo za kvalitu platit... každý se podíval na Kohouta nebo čína pool a řekli - pane to jste drahej když chcete za jeden kvalitní spoj 250 Kč.
Pokud jsi měl tu technologii skutečně vychytanou a dobře zvládnutou, tak je možná škoda, že jsi ji hodil do skartačního pytle.
Jen to chtělo najít správný segment trhu a obsloužit ho přiměřeně jeho potřebám.

Když děláš elektroniku tak jistě sám víš velmi dobře, jak velké omezení je absence prokovených otvorů. Jasně, dělat prokovené tišťáky je úplně jiný level, musí na to být docela drahá technologie a to se vyplatí až pro dost velký obrat (i když dnes už to tak úplně nemusí být pravda, dělají se i "laboratorní" linky pro maloseriovou výrobu).

Takže když děláš neprokovené tišťáky, tak je děláš prostě pro méně náročný segment trhu. Na tom není nic špatného, nakonec celosvětově se nejvíc tišťáků vyrábí dokonce jen jednostranných (myšleno největší celková vyrobená plocha, nikoli finančně nejvíc). Jen pak je asi zbytečné se šponovat za dosažením limitů 0.1/0.1mm, to prostě zákazníci v tomto segmentu nepotřebují a hlavně finančně neocení. A pokud ti kvůli touze po dokonalosti vycházely výrobní náklady srovnatelné s prokovenými tišťáky, tak to pak nemá smysl.

Takže si myslím, že to chtělo klidně ubrat na parametrech, zavést elektronické objednávání (něco jako e-shop), udělat 2 kategorie - "s podporou" a "bezhlavě" ("s podporou" - poskytneš konzultaci, poradíš, případně vyrobíš z různorodých podkladů, "bezhlavě" - jeden přesně definovaný vstupní formát, co si objednáš to dostaneš). Samozřejmě "s podporou" je cena vyšší.
A slevnit výroby podkladů (tj. osvitovku) kumulací požadavků, tedy dost diferencovat běžnou výrobní lhůtu a expresní výrobní lhůtu.

A pak se snažit nasmlouvat nějakou levnou dopravu, cena dopravy u podobných malých zakázek často dělá významou část ceny.
0xDECAFF

2. 10. 2016, 3:54

vvitty píše:100% e-test neni zas tak 100%. Nebo jsem zvykly na jinych 100% :-) Uz jsem mel na desce vlasovy zkrat.
Jak velká zakázka to byla? Stalo se mi to jen jednou v 250ks várce na jedné desce (na dvou dalších bylo vidět že zkrat našli a opravili). Nakonec za to byla i sleva. U menších objednávek zatím nikdy problém nebyl.

===

Na Ristonu od Dupontu není nic speciálního - žádný profesionální výrobce DPS dnes už nic jiného než laminovaný negativní fotorezist stejně nepoužívá. 50m role vychází na cca 4 tisíce, po kouscích to rozprodává spousta prodejců na ebayi.

Ve štosu se desky vrtají i v profesionální výrobě, ale zkolíkované a s kovovou fólií v poslední vrstvě pro zabránění tvorbě otřepů.

Semach je další výrobce, kterého mohu nedoporučit - je to první a zatím poslední firma, která mi zvládla dodat desky s nepájitelnou povrchovou úpravou plošek už z výroby (chemický cín). :evil:
Koho z českých výrobců naopak mohu doporučit je Gatema a Cube.
martasg1
Sponzor fora

2. 10. 2016, 7:48

Mex píše: Takže si myslím, že to chtělo klidně ubrat na parametrech, zavést elektronické objednávání (něco jako e-shop), udělat 2 kategorie - "s podporou" a "bezhlavě" ("s podporou" - poskytneš konzultaci, poradíš, případně vyrobíš z různorodých podkladů, "bezhlavě" - jeden přesně definovaný vstupní formát, co si objednáš to dostaneš). Samozřejmě "s podporou" je cena vyšší.
A slevnit výroby podkladů (tj. osvitovku) kumulací požadavků, tedy dost diferencovat běžnou výrobní lhůtu a expresní výrobní lhůtu.

A pak se snažit nasmlouvat nějakou levnou dopravu, cena dopravy u podobných malých zakázek často dělá významou část ceny.
Mexi kolik myslíš že je v ČR zájemců o výrobu jednostranných plošných spojů a oboustranných plošných spojů bez prokovů co jsou ochotni za to zaplatit? :) Měl jsem reklamu i v amatérském rádiu... a to byly asi nejvíc vyhozený peníze protože to asi už nikdo nekupuje a nečte.
Nejlíp se mi osvědčilo aukro s prodejem i objednáváním výroby a pak ebastlírna.
Tenhle trh je prostě mrtvej... každej si to raději zbastlí doma sám.
Nejmenší výrobní linka na prokovy stojí 250 tisíc plus 50 tisíc chemie.
Chtěl jsem si udělat vlastní prokovovací stanici, ale za chemii bych tolik nedal protože je organická a musí se obnovovat a měřit.
V neposlední řadě jsem skončil hlavně kvůli ekologii musel bych nakoupit čističku vody a řešit různá povolení apod.

Mexi fakt nejsem začátečník v podnikání :) (živnosťák mám od r. 2004 na výrobu a instalace elektronických zařízení) ale díky za rady...
martasg1
Sponzor fora

2. 10. 2016, 7:57

Závěrem - výroba desek plošných spojů je docela věda... není to jen o tom odleptat, následuje spoustu přípravných metod a dokončovacích metod. Je také spoustu různých postupů.
Například jsou metody kde se jako rezist používá cínová vrstva, která se pak horkovzdušným nožem sfoukne apod.
Dále existují kartáčovačky po vrtání, hliníkové sendviče na vrtání pro vedení vrtáků a mnoho dalšího.
Navíc je to hodně o praktických zkušenostech na konkrétních zařízeních apod.
V češtině je o všech technologiích výroby vydaná moc pěkná knížka - má asi 600 stran, ale teď si nevzpomenu jak se jmenuje.
Dále vychází časopis DPS také moc pěkný, který studuje i statistiky výroby. ČR a vůbec Evropa jsou poslední čtyři roky zcela v úpadku s výrobou DPS a vše se začalo stěhovat do Asie.
(ne jen ta kusová výroba, ale hlavně průmyslová).
Nevím kam to jednou dojde... my budeme pouze konzumenti a vše se bude dovážet z Asie... co bude až nám dojdou prachy? Až se prostě všechny prachy přesunou do Asie? :)
Pak chcípneme hlady... :D :lol:
Mex

2. 10. 2016, 8:08

martasg1 píše:fakt nejsem začátečník v podnikání :) (živnosťák mám od r. 2004 na výrobu a instalace elektronických zařízení)
No Kohoutovi a plosnakum.cz to zjevne funguje.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2016, 8:11

jo asi dokonale kdyz si kohout za tu dobu nevydelal ani na pos...ou cinskou 3020 aby to vrtal poradne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

2. 10. 2016, 8:18

Já u něho nikdy nenechával nic dělat, neprokovené tišťáky si dělám sám.
Jestli ale u něho nebude problém v tom, že dělá tišťáky třeba i podle obrázku v časopise. Takže pak nemá vrtací data, a vrtačka s optickým naváděním asi stojí trochu víc než 3020.
Ale třeba je to jinak, nevím. Jen vím, že už to dělá dlouho a je tím známý.
Kdyby na tom prodělával, tak už zřejmě dělá něco jiného.
gnat
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2016, 8:25

Negativní zkušenost s vrtáním jsem u Kohouta udělal také. Vrtám si to radši sám. Jak už tady někdo psal výše, sám si jednostrannou desku neudělám levněji a ušetřím si spoustu času. Pokud potřebuji něco s prokovy nebo SMD, tak si to nechávám dělat jinde.

Mám pocit že ty vaše negativní zkušenosti vychází hlavně z přehnaného očekávání možností jeho technologie.
SABLE-2015
lubos
Sponzor fora

2. 10. 2016, 8:29

Já mohu taky doporučit Apamu, zrovna jsem jim něco na POOL poslal. Ale docela by mě zajímala možnost zkusit nějakou tu čínu, pokud bude kvalita srovnatelná.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
martasg1
Sponzor fora

2. 10. 2016, 8:49

Mex píše:
martasg1 píše:fakt nejsem začátečník v podnikání :) (živnosťák mám od r. 2004 na výrobu a instalace elektronických zařízení)
No Kohoutovi a plosnakum.cz to zjevne funguje.
Ty asi nerozumíš tomu co píšu viď? Psal jsem že to nevydělá peníze... Kohout dělá nekvalitně - já nekvalitně dělat nebudu a plosnaky.cz jsou nová firma, ještě nestihly zjistit že je to slabé podnikání.
Nebudu se zabývat něčím co nevydělá peníze.
Pavka

2. 10. 2016, 8:56

Apama pro mě dělá PCB už asi 8 roků a nikdy nebyl žádný problém. Mohu jen doporučit, pam Mucha bude mít radost.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“