Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Proud se reguluje tim trimrem TORGUE / moment /.Jde o to,ze kdyz motor bezi naprazdno,tak se nic nedeje,ale kdyz zaberes do masa,tak regulator do motoru napere vic,nez motor snese a muzes ho po delsi dobe odsmazit.
-
Taky jsem úspěšně opravoval el. řízení soustruhu NOEL. Nyní mám ještě jeden problém v tom, že při vyšších otáčkách neúměrně jiskří komutátor motoru. nemá někdo zkušenost, v čem by mohl být problém ?
Děkuji Josef
P.S. přikládám dokumentaci.
Děkuji Josef
P.S. přikládám dokumentaci.
- Přílohy
-
- SOUSTRUH.ZIP
- (118.94 KiB) Staženo 1248 x
Zvýšené iskrenie komutátora má za následok zničenie rotora. Môže byť spôsobené nekvalitnými , vydratými uhlíkmi , alebo nedostatočným prítlakom pružiny - teplom vyžíhaná . Pokiaľ je toto v poriadku , a rotor neúmerne iskrí , tak má už svoje najlepšie časy za sebou a je len otázka času , kedy skončí svoju pozemskú vrtivú púť . Rotory odchádzajú aj pri neúmernom preťažení motora . 

Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Pokud jiskří až při vysokých otáčkách, tak je problém v uhlíkách nebo kartáčkách, nevím co je v motoru osazeno, nejlépe vyměnit za nové a nasadit silnější pružiny a zajistit aby mohl plynule chodit v uložení. Ale lepší je vyjmout rotor, upnout do soustruhu a lehce přebrousit kotvu, pak to celé sesadit, včetně nových uhlíků, na hřídel upnout třeba vrtačku a pomalu nechat točit několik minut dokonale se slícují dosedací plochy a minimalizuje se jiskření. No a pokud to cheš echt zaběhnout, tak celý motor ponoříš do destilky nebo demi vody, uhlíkama dolu a zase necháš točit několik minut, voda tam slouží jako mazivo a zároveň odplavuje obroušený materiál, pak celej motor šoupneš na 10-15 minut do trouby na 110°C, ložiska namažeš a je připraveno.
-
Děkuji za odpovědi. Skutečně se jedná o problém komutátoru, který už řeším. Nicméně ještě malou poznámku k závadě elektroniky. Vlastní závada byla banální (vadný rezistor ozn. v původním zapojení R17), ale při opakování poruchy je zřejmé, že je tento detail slabinou. Proto jsem sáhnul k dílčí rekonstrukci napájení MN. Dokumentaci uvádím v příloze. Z desky řízení se odstraní součástky: D8, D9, ZD2, R17b a rez. R17a se nahradí propojkou. Deska startovacího rele se nahradí sendvičem(viz foto), který se propojí se svorkami F+ a I2.
Zdravím Josef
Zdravím Josef
- Přílohy
-
- VARIANTA_28.ZIP
- (262.28 KiB) Staženo 1129 x
- Zdenek Valter
Co se stalo s tím odporem ? Přepálil se ?Josef Flos píše:Děkuji za odpovědi. Skutečně se jedná o problém komutátoru, který už řeším. Nicméně ještě malou poznámku k závadě elektroniky. Vlastní závada byla banální (vadný rezistor ozn. v původním zapojení R17), ale při opakování poruchy je zřejmé, že je tento detail slabinou. Proto jsem sáhnul k dílčí rekonstrukci napájení MN. Dokumentaci uvádím v příloze. Z desky řízení se odstraní součástky: D8, D9, ZD2, R17b a rez. R17a se nahradí propojkou. Deska startovacího rele se nahradí sendvičem(viz foto), který se propojí se svorkami F+ a I2.
Zdravím Josef
- Zdenek Valter
Vypadá to jako zvonkáč tedy asi 24 V ale nechť raději promluví autor.Pavka píše:Jaké je výstupní napětí toho trafa?

-
Nejde o typicky zvonkové trafo. C jádro, 220 / 18V, 1,25 VA. Mám jich případně pár k dispozici.
Zdraví Josef
P.S. Mám pocit, že se předmětné soustruhy dodávaly variantně s motory buď s vinutým statorem nebo statorem s permanentními magnety. Já mám 2. variantu a proto jsem mohl odstranit diody D8,9 a použít k připojení napájení faston F+.
Zdraví Josef
P.S. Mám pocit, že se předmětné soustruhy dodávaly variantně s motory buď s vinutým statorem nebo statorem s permanentními magnety. Já mám 2. variantu a proto jsem mohl odstranit diody D8,9 a použít k připojení napájení faston F+.
-
Ano, opakovaně 2x se přepálil. Rezistor je 4W a větší se do předmětného místa nedá použít.
Mam tak trochu problem s regulaci na soustruhu Opti D 180 x 300 Vario. Pri zapinani se ozyva syceni (nevim jestli to jde z elektroniky nebo motoru) a rozjizdeni motoru se zda byt cukave (v obou smerech) ale kdyz se to rozjede tak to bezi i vcetne zpetne vazby. Projevuje se ve vsech otackach. Nemete nekdo tuseni co to muze byt a nebo nema nekdo schema elektroniky? Diky za info. KJosef Flos píše:Ano, opakovaně 2x se přepálil. Rezistor je 4W a větší se do předmětného místa nedá použít.
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
Dnes jsem odpojil motor od elektroniky a vyzkousel na DC napeti a vypada v poradku, problem bude nejspis v elektronice. Nesetkal se s tim nekdo? Nevim jak dal postupovat pri mereni/zjisteni zavady a soucastky vypadaji v poradku - zadne znamky spaleniny. Poradi nekdo? Dik Kdigisonic píše:Mam tak trochu problem s regulaci na soustruhu Opti D 180 x 300 Vario. Pri zapinani se ozyva syceni (nevim jestli to jde z elektroniky nebo motoru) a rozjizdeni motoru se zda byt cukave (v obou smerech) ale kdyz se to rozjede tak to bezi i vcetne zpetne vazby. Projevuje se ve vsech otackach. Nemete nekdo tuseni co to muze byt a nebo nema nekdo schema elektroniky? Diky za info. KJosef Flos píše:Ano, opakovaně 2x se přepálil. Rezistor je 4W a větší se do předmětného místa nedá použít.
Karel Slivka
Tak uz vim kde je problem, to syceni ktere bylo slyset je jiskreni v hlavnim vypinaci, ktere obsahuje spinaci rele a kontkaty toho rele budou nejspis opalene. Dostat se k nim je asi kompletni destrukce a pokud nebudu mit novy vypinac tak to nebudu rozebirat. Uz jsem poslal poptavku na BOW ale presto se zeptam i mistnich guru kde bych koupil takovy vypinac? Ma nekdo sajnu? Viz foto. Kdigisonic píše:Dnes jsem odpojil motor od elektroniky a vyzkousel na DC napeti a vypada v poradku, problem bude nejspis v elektronice. Nesetkal se s tim nekdo? Nevim jak dal postupovat pri mereni/zjisteni zavady a soucastky vypadaji v poradku - zadne znamky spaleniny. Poradi nekdo? Dik Kdigisonic píše:Mam tak trochu problem s regulaci na soustruhu Opti D 180 x 300 Vario. Pri zapinani se ozyva syceni (nevim jestli to jde z elektroniky nebo motoru) a rozjizdeni motoru se zda byt cukave (v obou smerech) ale kdyz se to rozjede tak to bezi i vcetne zpetne vazby. Projevuje se ve vsech otackach. Nemete nekdo tuseni co to muze byt a nebo nema nekdo schema elektroniky? Diky za info. KJosef Flos píše:Ano, opakovaně 2x se přepálil. Rezistor je 4W a větší se do předmětného místa nedá použít.
Karel Slivka
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že to je stykač. Celá tahle sranda je tam podle mě z bezpečnostních důvodů - když dojde k přerušení napájení, a pak k jeho opětovnému naběhnutí, tak mašina se s ničeho nic zase nerozjede, nýbrž se musí opět stisknout zelený čudlík.
Je na uvážení každého jednotlivce, zda to nahradí normálním vypínačem. Já tedy ano
Je na uvážení každého jednotlivce, zda to nahradí normálním vypínačem. Já tedy ano