malá frézka pro hobíky

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2016, 4:07

O jaký typ frézky se jednalo? zdá se mi malá .sháním nějakou malou a nevyznám se v nich.
prostě nějakou co nemá 2 tuny na malé věci na naučení pro kutila do dílničky :wink:
Přílohy
frézka.jpg
Naposledy upravil(a) bobanbob dne 8. 10. 2016, 4:11, celkem upraveno 1 x.
RaS

8. 10. 2016, 4:10

základem komunikace je dát správný odkaz..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2016, 4:11

RaS píše:základem komunikace je dát správný odkaz..
sory už opraveno :)
filla
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2016, 4:27

to je ta z bazose, o které je tu cele vlakno http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=78&t=21924" onclick="window.open(this.href);return false;
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2016, 4:36

filla píše:to je ta z bazose, o které je tu cele vlakno http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=78&t=21924" onclick="window.open(this.href);return false;
tak si to vlákno pročti :wink:
capumpor

8. 10. 2016, 10:42

Ahoj.
Myslím, že nejrozumnější je koupit Fa3u či Fa3au nebo svislou Fa3v či Fa3av. Psal jsi tam něco o velkých vratech do dílny. Ty frézky mají do 1700kg. Výhoda je, že na tyhle typy se nechá sehnat občas i nějaké originální příslušenství. Fa2u nemá moc smysl pokud se ti trojka vejde. Dvojky mají strojní posuv jen podélný. Platí, že čím menší stroj tím dražší, kvůli poptávce malých frézek.
Určitě ber stroj pouze s vertikálním vřetenem nebo s výměnou vertikální frézovací hlavou. Zvlášť jí sice seženeš, ale bude drahá a vyhneš se problémům s náhonem. Ten většinou u hlav na inzerci chybí. Výhodou je také vřeteno se strmým kuželem. Trnů morse je nedostatek, chtějí je všichni.
Na nástrojařské frézky typu FN, 675(6), FUS apod. bych se asi úplně vy... Jsou zbytečně drahé a jsou určené na drobnější práce. Větší úběr materiálu příliš nezvládají. Pěknou trojku není problém sehnat kolem 30 tisíc. Někdy i levněji.
Nebo třeba i ty Korejské F1-250 a F2-250. Je to téměř to samé.
Sběratel strojů :-)
elbarto

9. 10. 2016, 8:17

Jak rika predseda. Trvalo mi mnoho roku nez jsem pochopil realitu, kterou mi kamarad svedomite vtloukal do zabednene palice: "na velkem stroji udelas male veci, obracene to nefunguje". Tim nemyslim koupit hrubovaci petku :-) Ted po tom co mam konecne tritunovou kamaradku si uvedomuju pravdu techto slov :-) Mistre diky !! Velke stroje jsou za mene nez polovinu malych a daji se relativne slusne sehnat v peknem stavu. Treba FN 22 uz ma prevazne Svoboda, Pagacova, atd. a prodavaji je roky za castky blizici se 100 tis. Pekne trojcicky mas za tuhle castku 3.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2016, 10:14

elbarto píše:Jak rika predseda. Trvalo mi mnoho roku nez jsem pochopil realitu, kterou mi kamarad svedomite vtloukal do zabednene palice: "na velkem stroji udelas male veci, obracene to nefunguje"
To je samozřejmě ale blbost, že ano, za dalších mnoho roků pochopíš, že je vždycky lepší mít těch strojů víc od malých po velké :) Škoda, že ty pitomosti co ti ten kamarád svědomitě vtloukal do palice šíříš dál.......zbytek netřeba komentovat, nadpis topicu zní jasně, ne každý má možnost nacpat do dílny dvoutunovou krávu a už vůbec nesouhlasím s tvrzením, že má shánět pouze stroj s vertikální hlavou jak píše capumpor :roll:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2016, 2:27

díky za rady ale zatím mě nic neoslovylo :D něco menšího pro začátečníka není?? :)
elbarto

9. 10. 2016, 3:23

To Tumlik. Co soudruh to nazor. Mam jednu malou, jednu malou ve vystavbe a jednu velkou. Na velkou konecne dam odmerovani, mista vsude hafo. Nikde nepisu, ze male nemam :-) Konicek se mi pomalu zacina vymykat. S Capumporem souhlasim, nevim co by delal s horizontkou nebo se strojem bez kebule. Ty nejsou solo k sehnani nebo za cenu srovnatelnou s celym strojem. Dnes nad trojkama lide ohrnuji nos, za 5-10roku budou budou stejne nedostupne jako dnes prckove. Navic prckove maji casto MK upinani. Ted mam konecne strmou 40 a to je vymena jina kavicka.
capumpor

9. 10. 2016, 10:44

Ajé, už se zas hádáme.
Nicméně za tím vertikálním vřetenem si stojím. Beru to tak, že pokud se někdo ptá jakou si má koupit frézku, pravděpodobně hledá stroj, na kterém se bude seznamovat s frézováním. Na to je prostě svislé vřeteno lepší. Určitě nebude začínat třeba frézováním šroubových drážek. Ale dobře, beru zpět část svého tvrzení a to o frézce Fa3V nebo Fa3AV.
Takže na prvním místě bych hledal konzolovou frézku v provedení univerzální s vertikální frézování hlavou, která se nechá odendat a využít tak vřeteno vodorovné a má podélný stůl otočný o +-45°. Ale ať tam ta hlava je už při nákupu.
Horizontální vřeteno má své výhody. Zrovna tak se ale hodí frézka svislá, která má většinou pinolu výsuvnou. Tohle používám dost často třeba na vrtání děr pod úhlem.
Velikost 3 jsem vybral s ohledem na to, že Bobanbob v předchozím vlákně zmiňoval velké vrata a vjezd v rovině. Domníval jsem se tak tedy, že dílna je dostatečně velká na to, aby frézku velikosti 3 pojmula.
Existují jistě i další tuzemské stroje i zahraniční. Ať už starší či modernější, ale stejně bude asi lepší než vybrat konkrétní stroj a ten hledat, sledovat inzerci a koupit to, co zrovna bude k mání.
Sběratel strojů :-)
Tomáš S.

9. 10. 2016, 10:51

bobanbob píše:díky za rady ale zatím mě nic neoslovylo :D něco menšího pro začátečníka není?? :)
Když jsou pro tebe frézky moc velké tak co třeba šeping? Co bys dělal na frézce s drahými nástroji vyrobíš na šepingu s radecem nabroušeným na obyčejné kotoučové brusce. Na doma a pro kusovou výrobu, kde nehoníš produktivitu ideální. Nevýhoda je, že na takových strojích už moc lidí neumí dělat, tak bys to musel nastudovat sám, třeba zde:
DSCF4525 – kopie.JPG
aleshonsa

9. 10. 2016, 11:02

Já myslím, že jde taky o to jaké tam má vůbec jističe. Ona FA3 si taky už bere své, přeci jen má to celkem 5kW.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

9. 10. 2016, 11:46

Další věc je, že by měl bobanbob specifikovat jaké třeba rozsahy posuvů mu budou stačit.

FA3 skutečně ani není moc těžká. Nejstarší verze má právě nějaký 1600 nebo 1700 kg. To už se dá po rovině normálně manipulovat na paleťáku v jednom člověku. Těžší byly až ty další. FA3A už měla 1800kg a ty ještě novější verze měly už tuším přes 2t. Takže ono je otázka, jestli se jiná konzolová frézka s výrazně menší hmotností (menší než 1600kg) a strojními posuvy ve všech 3 osách vůbec najde. Třeba stroje z SSSR jsou obecně těžší než TOS. Třeba 6P81 má 2,2t a to má rozsah posuvů jako FA2, a 6P82 srovnatelná s FA3 má dokonce 2,9t. Je teda pravda, že mají větší výkon (jak vřeteno, tak posuvy), což asi bobanbob zrovna zajímat nebude, když chce něco malého a i lehčího.
Ona třeba i nástrojařská FN32 má asi 1400kg a to bych pořád rozměrově hodnotil jakou malou frézku.
Pak je tady ta FA2 - ta má necelou tunu, má jen podélný strojní posuv (jak už někdo podotknul), a rozhodně se na ní shání hůř příslušenství než na FA3.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2016, 4:51

asi jsem si to představoval moc ružově :( asi to dopadne že koupím to co seženu v okolí :wink: jo a jističe nejsou proplém :D
všem díky za info budu shánět FA2 . uvidím co seženu .
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“