Začínám stavět a potřebuji poradit
Díky za upozornění již sem opravil, ale nějak se mi nedaří tyto informace najít, jdu na to znova. 

Děkuji všem za podnětné rady a nápady, které jsem se snažil uplatnit v přepracovaném projektu.
Plocha stroje je 480x350x380mm, rozjezdy jsou 350x210x120, nosné prvky X a Y jsou podepřené 20mm tyče WS-20 uložené na AL profilu 50x50, kluzné vozíky WJ200UM, osa Z je osazena lineárním kuličkovým vedením o síle 15mm Bosh Rexroth.
Mé dotazy k Vám zda je tato koncepce již dostatečně stabilní a zda je dobré použít na držák osy Y slabší materiál (4-6mm) s výztuhou nebo použít pouze silnější deskový materiál cca. 12-15mm a může li být tento modul z hliníku či nikoliv a popřípadě jaký materiál by jste mi doporučili.
Dík Libor
Plocha stroje je 480x350x380mm, rozjezdy jsou 350x210x120, nosné prvky X a Y jsou podepřené 20mm tyče WS-20 uložené na AL profilu 50x50, kluzné vozíky WJ200UM, osa Z je osazena lineárním kuličkovým vedením o síle 15mm Bosh Rexroth.
Mé dotazy k Vám zda je tato koncepce již dostatečně stabilní a zda je dobré použít na držák osy Y slabší materiál (4-6mm) s výztuhou nebo použít pouze silnější deskový materiál cca. 12-15mm a může li být tento modul z hliníku či nikoliv a popřípadě jaký materiál by jste mi doporučili.
Dík Libor

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pořád nechápu co je na těch tyčích tak atraktivního, že je všichni chtějí používat. Tyče (i podepřené) jsou naprosto nevhodné pro stavbu vedení obráběcího stroje, pokud se zrovna nejedná o tyče síly telegrafního sloupu. Na ebay je stále nabídka lineárních valivých vedení všech myslitelných velikostí téměř za hubičku, osobně už jsem jich takhle koupil víc a nikdy jsem nenarazil na nějaký podfuk. Za těchto okolností nemají tyče vůbec žádnou výhodu, ani v ceně.zdviza píše:... Pomohlo by zvýšit počet nosných tyčí ... ?
K otázce: nejspíš by to téměř nepomohlo, pokud - jak předpokládám - by přidané tyče byly blíž ose pojezdu než stávající.
Aleš Procháska
Díky
beru v potaz tuto připomínku, ale předešlé moje návrhy jsem již zavrhnul a teď poupravil celou koncepci, moje další otázka lze kuličkové lineární vedení namontovat svisle, předpokládám že asi ne bylo by tam jednostrané namáhání ale možná se pletu, mohl by jste mi pane Procházka doporučit jaké by bylo vhodné vedení pro mou koncepci.
Díky Libor
beru v potaz tuto připomínku, ale předešlé moje návrhy jsem již zavrhnul a teď poupravil celou koncepci, moje další otázka lze kuličkové lineární vedení namontovat svisle, předpokládám že asi ne bylo by tam jednostrané namáhání ale možná se pletu, mohl by jste mi pane Procházka doporučit jaké by bylo vhodné vedení pro mou koncepci.
Díky Libor
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dá se v podstatě namontovat jakkoliv a trvalé asymetrické namáhání nevadí. Tady http://cgi.ebay.com/THK-18-INCH-LINEAR- ... 7C294%3A50 je příklad vedení které by šlo v klidu použít. Tohle vedení (kolejnice 15 mm čili "menší střední") unese hodně přes tunu a vydrží moment přes 100 Nm ve všech osách. Když se přišroubuje na kus pořádného železa tak je po vibracích a viklání, zbyde jediný problém amatéra a to celková přesnost výroby a ustavení, ale to už je jiná otázka.zdviza píše:Díky
Díky Libor
(na tom ebay jsem zalovil téměř namátkou, jsou tam i lepší a levnější).
Aleš Procháska
OK takže
všechno špatně a znovu, celá konstrukce přijde předělat na lineární kuličkové vedení, ale ještě otázka ohledně lin. vedení, jaký typ použít předepnutý či standartní?
Díky Libor
všechno špatně a znovu, celá konstrukce přijde předělat na lineární kuličkové vedení, ale ještě otázka ohledně lin. vedení, jaký typ použít předepnutý či standartní?
Díky Libor
Na tomto odkazu je ke stažení katalog od HIWINu:
http://www.hiwin.cz/cs/hgh-uzky-vozik/c ... tml?id=101
Na jeho začátku je v něm metodika uložení kolejnic a vozíků. Mrkněte na to, zdali Vám to pomůže v návrhu mašinky.
http://www.hiwin.cz/cs/hgh-uzky-vozik/c ... tml?id=101
Na jeho začátku je v něm metodika uložení kolejnic a vozíků. Mrkněte na to, zdali Vám to pomůže v návrhu mašinky.
Díky za podněty
mám možnost zakoupit za výhodnou cenu lineární kuličkové vedení Bosch Rexroth vozíky R2031 194 10 a kolejnice R2035,doufám že to není špatná volba vzhledem k ceně, ale stáhl jsem si nějaký špatný manuál kde podobné info jako má Hiwing není "díky".
Jak dokončím návrh tak ho předložím ke shlédnutí.
Díky Libor
mám možnost zakoupit za výhodnou cenu lineární kuličkové vedení Bosch Rexroth vozíky R2031 194 10 a kolejnice R2035,doufám že to není špatná volba vzhledem k ceně, ale stáhl jsem si nějaký špatný manuál kde podobné info jako má Hiwing není "díky".
Jak dokončím návrh tak ho předložím ke shlédnutí.
Díky Libor
Ano ty kolejnice budou na T maticích, ale bodrým radám se nebráním.
Libor
Libor

-
Ja som sice absolutny amater, ale z fyzikalneho hladiska by podla mna bolo lepsie dat tie nosniky pre osy YZ rovne U, T alebo I profily.
Vedenie osy Y - tie tyce by som dal vodorovne, nie pod seba a oz Z by som dal medzi ne. tym by sa odstranilo gravitacne namahanie pri pouzity tazsieho vretena. Ale fakt som v cnc nikto, tak moc si to neber k srdcu.
Vedenie osy Y - tie tyce by som dal vodorovne, nie pod seba a oz Z by som dal medzi ne. tym by sa odstranilo gravitacne namahanie pri pouzity tazsieho vretena. Ale fakt som v cnc nikto, tak moc si to neber k srdcu.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
no já nevím ,ale tato konstrukce mě připadá normální a nechápu poznámku těžšího vřetene, přeci na toto nebude dávat 100kg vřeteno a kdyby jo ,tak je to pakatel na jejich zatížení .větší problém je aby to opravdu jelo souose ,aby lineáry šlapali bez odporu .každej odpor se přenáší do konstrukce a čím je to robusnější tím více trpí kuličky a vedení lineárů.