Začínám stavět a potřebuji poradit

zdviza
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 1:30

S přáním dobrého dne
by jsem Vás rád požádal o Vaše názory na návrh mojí konstrukce a hlavně o podporu s řešením problémů, předem Vám všem děkuji za toto fórum a snahu podělit se o těžce nabyté zkušenosti, které zde popisujete.
Můj návrh stroje není originální ale nechal jsem se inspirovat na jednom zahraničním serveru, nicméně se mi jevil jako nejvíce schůdný k mím podmínkám provozovat jej v bytě a moci jej na noc schovat třeba do skříně.
Základna stroje má dispozici 350x240x450mm, rozjezdy jsou 260x160x120mm, většina dílů je koncipována jako výpalek z laseru a tloušťky se pohybují 5-10mm, vodící tyče jsou průměru 14mm a závitové trapézové šrouby 14x4mm matice budou mosazné a mohou mít délku X-50mm Y-30mm Z-30mm, kluzná vodící pouzdra jsou bronzová s výstelkou. Uložení kluzných ložisek bude ve frézovaných a potom svrtaných pásovinách 20x30mm, kdy na konci budou dokončena patřičným výstružníkem pro nalisování pouzder. Vřeteno bude vysokootáčkové 5000-30000 ot/min, popřípadě výměněné za obyčejnou vrtačku v případě nějakého hrubování. Postupem času bude celá konstrukce doplněna a vřeteno pro možnost soustružení, bude umístněna vzadu za strojem a bude mít možnost pohonu buď motorem s regulací, nebo připojením krokového motoru přes šnekový převod pro výrobů třeba pastorků atd.
Obráběné materiály jsou z 70% plast a hliník a jeho slitiny minimálně plus mosaz (měď), o ocely neuvažuji a ani nepotřebuji.

Teď otázky na Vás:
1) stabilita konstrukce popřípadě její ne/vhodnost
2) jaké použít krokové bipolární motory hlavně jejich dimenzování "parametry"
3) plánovaná elektronika viz. foto bude vyhovovat
4) trapézové šrouby jsou zatím z truhlářských stolic, stejně jako tyče (snad nedostanu jako za šroub z heveru)

Následuje ukázka pár dílků které by jsem na tom rád vyráběl.

Ještě jednou všem díky za pomoc a dobře míněné rady. Libor
Přílohy
hliník
hliník
kombinace hliník a sklotextit (carbon)
kombinace hliník a sklotextit (carbon)
Moje idea
Moje idea
hliník
hliník
plast (deldrin)
plast (deldrin)
Moje inspirace
Moje inspirace
vhodná či nikoliv?
vhodná či nikoliv?
PetrNC
Sponzor fora

18. 1. 2009, 2:38

Pokud to bude ve Vašich možnostech, tak zcela určitě trochu pozměňte konstrukci a podepřete vodící tyče. Ušetříte si do budoucna spoustu problémů.
zdviza
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 4:02

Co konkrétně máte na mysli aby jsem pozměnil.
garmont

18. 1. 2009, 4:10

Myslel tím že tyče 14mm nejsou moc vhodné (jsou tenké) takže by to chělo tyče většího průměru a nebo nejlépe použít podepředné tyče.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 4:17

Pokud chces vyrabet na pohled pekne dilce o presnosti nemluve , tak nesetri na konstrukci a zrovna postav neco bytelnejsiho.
Pouziti takoveho vretene take neni nic moc.
S takovymto strojem sice budes moct do hliniku hrabnout , ale uzitek s toho nebude.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
PetrNC
Sponzor fora

18. 1. 2009, 4:31

Přesně tak. Zkuste se trochu zamyslet nad celkovou koncepcí stroje. Neberte si inspiraci jen z jednoho stroje ale zkuste si projít internet a mrknou i na zahraniční fóra ( pokud jste tak již neučinil ). Zkuste ještě zvážit pracovní rozsah stroje. Stálo by za úvahu např. aby rozsah byl na formát A4 a pak se dají kreslit i výkresy. Je jasné, že při návrhu rozhodují hlavně finanční možnosti a v další řadě dosažitelné možnosti technologické. Zde je pro inspiraci několik linků do "světa":

www.cnc.info.pl
www.hobby-cnc.it/forum/index.php
www.cncitalia.net/forum
www.mendonet.com/cnclinks
www.cnczone.com
http://dilna.aeroomni.com
zdviza
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 5:03

To: garmont - máš na mysli asi tu na ose X, nebo všechny?
Radku-B kterou část by jsi mi doporučil zesílit popřípadě předělat, ta dimenzace dílů je nedostatečná, nebo málo tuhá proti vybracím?
To: PetrNC právě ta koncepce je to se mi na tomto návrhu velice líbý a pracovní rozsah je pro mé účely dostačující. Velký finanční rozdíl v tom nevidím zda udělám pracovní prostor o 10cm větší či zůstane stávající to je v řádu několika korun, právě ty dosažitelné technoligie je trochu problém, ale pro tento návrh je mám v dosahu. Některé odkazy jsem již procházel, ale budu dál studovat, abych se vyvaroval chybám.
Díky :wink:
garmont

18. 1. 2009, 6:19

No hlavně X + Y by měla být co nejtužší...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 6:28

Spis bych doporucil , navstivit nekoho z fora kdo ma doma stroj.
Fyzicky vzit kus materialu , ktery chces obrabet a proste neco vyrobit.

Timto si nejlepe udelas obrazek o tom co chces a jak by to melo vypadat.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 7:21

Radek-B píše:Spis bych doporucil , navstivit nekoho z fora kdo ma doma stroj.Fyzicky vzit kus materialu , ktery chces obrabet a proste neco vyrobit. Timto si nejlepe udelas obrazek o tom co chces a jak by to melo vypadat. RADEK
Tohle zní jako velice rozumná myšlenka a myslím si, že spousta lidí kteří nejsou se svoji mašinkou tak úplně spokojení tenhle krok vynechala :-) Na netu je fůra konstrukcí které na fotkách vypadají cool ale v okamžiku kdy mají říznout do materiálu tak jsou totálně vedle.
Aleš Procháska
zdviza
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2009, 8:02

To že by bylo nejrozumnější někoho navštívit je pravda, ale já jsem na tom blbě s časem a většinou mám čas až večer, ale pokud by byl někdo ochoten mne přijmout na pozdní návštěvu, jsem pro.

Pomohlo by zvýšit počet nosných tyčí a zesílit (zdvojnásobit) další prvky?
PetrNC
Sponzor fora

18. 1. 2009, 8:47

A co jít na to takto ?

Sesumírovat si:

Kolik mám na to peněz
K jakým technologiím se reálně dostanu - soustruh, frézka, karusel, bruska, vyvrtávačka, atd.
S jakou "obtížností" se k nim dostanu
Co na něm chci dělat ( materiál a opakovaná přesnost )
Čím to budu pohánět a jak to budu ovládat
Jestli ho chci rozšířit do budoucna ( 4-tá osa, soustruh )
Vřeteno ( konstrukce osy Z )
Kde stroj budu mít
atd.

Z toho všeho se může odvíjet výsledná originální konstrukce. Něco jste již z uvedených bodů naznačil. Určitě se ale vyplatí věnovat značné úsilí "zpravodajské přípravě" a sběru informací a vyhodnocování kladů a záporů s přihlédnutím na výše uvedené body.
rawen
Sponzor fora

19. 1. 2009, 6:36

zdviza píše:To že by bylo nejrozumnější někoho navštívit je pravda, ale já jsem na tom blbě s časem a většinou mám čas až večer, ale pokud by byl někdo ochoten mne přijmout na pozdní návštěvu, jsem pro.

Pomohlo by zvýšit počet nosných tyčí a zesílit (zdvojnásobit) další prvky?
Nejdi na to silou, ale rozumem - tj podložené tyče, třeba od Igusu. Doporučuju prohlédnout konstrukci Tron a vhodně modifikovat - zmenšit, případně zesílit.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
zdviza
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2009, 10:57

Díky za všechny rady
dojde tedy k upravení konstrukce a některé prvky budou podobné s konstrukcí doporučené frézky Tron, zde mám dotaz jak silný materiál je použit na její stavbu a zda je konstrukce po sesazení svařována v sesazovacích kapsách nebo i jinde třeba po žebrech.
Mnou navrhovaná elektronika je použitelná pro mé účely či nikoliv?

Díky Libor
Naposledy upravil(a) zdviza dne 19. 1. 2009, 11:58, celkem upraveno 1 x.
garmont

19. 1. 2009, 11:14

Kron je nemoc střev - frézka se jmenuje TRON :-) jinak vešekré informace najdeš v zíměném vláknu o Tronu...
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“