Manuál a příslušenství Kameníček 1U - UKONČENO
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
shánět díly bude těžký problém...
jen pro zlehčení ber to tak..... nějak natom brousili i v tomto stavu jak to je
koník je "jen" operný bod pokud bude v ose může vypadat i tak jak je
osobně takovéto staré stroje mám rád a i když se na pohled neleskou /lesk je jen otázkou desítek hodin "pucování" a třeba i lakování
tak natom půjde dělat
jen pro zlehčení ber to tak..... nějak natom brousili i v tomto stavu jak to je
koník je "jen" operný bod pokud bude v ose může vypadat i tak jak je
osobně takovéto staré stroje mám rád a i když se na pohled neleskou /lesk je jen otázkou desítek hodin "pucování" a třeba i lakování
tak natom půjde dělat
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
to je ten prospekt,co má přes celou přední stranu fotku tuším trojky,na další dvoustraně jsou fotky vřeten a z výroby brusek,pak prospekt malé 01U,1U atd?aleshonsa píše:Prospekt Kameníčka mi poslal Tumlík. Řada H jsou otvorové brusky Kameníček.
Ad takhle na tom brousil..Jo,na soustruhu se dá taky brousit...Nevím,pořád mi vrtá hlavou,proč..snad jen pokud cesta je cíl- v tomhle případě to ale bude dlouhá cesta..Potom je taky velice důležitý,že když ve fabrikách stály mašiny,které už byly vyběhané,ale dělali na nich lidi,kterř věděli,že tahle rychlost rachotí,tu tam řadit nemůžu,když dojedu na doraz,tak mi to poskočí,lože je tadyhle vyběhaný,tak se musím tadyv tom místě opřít-kolik? no tak asi takhle,nebo víc..Ti lidi na tom dělali léta,takže věděli..Nebyl problém u vyběhaný brusky,pán brousil s přehledem v tisícinách..Když sel do důchodu,tam mašinu prodali,páč nikdo nedokázal udržet opakovanou přesnost v pěti setinách..Než ty dojdeš k tomuhle poznání,tak už budeš taky v důchodu..(vlastní zkušenost)
Tenhle prospekt je mi nějaký až moc povědomý, aspoň už ho nemusím hledat, půjdu se podívat jestli nezůstal ve skenru
Tak jo, řada H asi jako hole.
Spletl jsem si to s tou řadou P. Je to dost podobné.
Takže také netuším.
A jako domácí úkol si beru, ti sehnat brusku, na které se bude dát dělat a bude mít proboha aspoň koníka.
Jak na to chceš sehnat třeba lunety? Bruska bez lunety to je jako..., teď přemýšlím jaké by bylo nejvýstižněji přirovnání, ano už vím... Jako soustruh bez lunety. Zkrátka se její absencí dost šidíš. Nevím jak je budeš na tohle proboha shánět. Já hledal na KSU250 skoro pět let a to těch brusek je zde poměrně dost a pasují taky z ČZ BK3.
Poslední dobou mívám dost problém zapnout inzeráty a nenalézt nic zajímavého. Takže se mi snad něco povede najít. Jsem na Bazoši už závislý. Jak si ho nedám 2x denně, je zle
Před rokem byly prostředky, nebyly stroje. Teď je to naopak. Jako když všichni se rozhodli prodávat stroje. Je toho mraky. Každý den něco. Ještě, že mám kamarády stejně střelený jako já, kterým stačí zavolat a jedou když nemůžu. Naposledy v sobotu metrová ruční litinová ohýbačka. Dnes už jsem jí pucoval 

Tak jo, řada H asi jako hole.
Spletl jsem si to s tou řadou P. Je to dost podobné.
Takže také netuším.
A jako domácí úkol si beru, ti sehnat brusku, na které se bude dát dělat a bude mít proboha aspoň koníka.
Jak na to chceš sehnat třeba lunety? Bruska bez lunety to je jako..., teď přemýšlím jaké by bylo nejvýstižněji přirovnání, ano už vím... Jako soustruh bez lunety. Zkrátka se její absencí dost šidíš. Nevím jak je budeš na tohle proboha shánět. Já hledal na KSU250 skoro pět let a to těch brusek je zde poměrně dost a pasují taky z ČZ BK3.
Poslední dobou mívám dost problém zapnout inzeráty a nenalézt nic zajímavého. Takže se mi snad něco povede najít. Jsem na Bazoši už závislý. Jak si ho nedám 2x denně, je zle

Sběratel strojů :-)
Hele ten člověk na ní s tímhle koníkem brousil. A vzhledem k různým okolnostem mu nemam důvod nevěřit.
Co se týče lunety - tu přeci nemůže být až takový problém vyrobit. Nebo předělat existující lunetu, ale to mi přijde jako škoda když je to k jinému stroji a někdo jí může potřebovat. Nevidím to jako nějak extra náročný výrobek.
Stejně tak i ten koník když by se stávající neosvědčil. Nicméně alespoň bych to s ním zkusil, než dělat nějaké závěry jen dle fotky jenom že se mi vizuálně nelíbí, jak je to dělané.
Co se týče lunety - tu přeci nemůže být až takový problém vyrobit. Nebo předělat existující lunetu, ale to mi přijde jako škoda když je to k jinému stroji a někdo jí může potřebovat. Nevidím to jako nějak extra náročný výrobek.
Stejně tak i ten koník když by se stávající neosvědčil. Nicméně alespoň bych to s ním zkusil, než dělat nějaké závěry jen dle fotky jenom že se mi vizuálně nelíbí, jak je to dělané.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Samozřejmě,ono ve finále nic není nemožné,občas se tu vyskytuje jeden kolega,co si sám vyrobil dělící stolek..Udělal model, nechal odlít,opracoval,nechal vyhlodat kolo..Pokud jsi schopný aspoň půlku prací udělat ve vlastní režii,netopíš,elektřinu ti dodává slunce a na ten zbytek,co neuděláš sám,ale budeš muset zadat nějaké kooperaci budeš mít sponzora nebo důchodce/rentiéra,který to bude dělat za podobné náklady,jako ty,pak to beru.Každá jiná cesta je ekonomická a časová sebevražda.Když si totiž na ty hodiny,které budeš muset investovat ze svého předrahého času půjdeš sednout třeba někam do vrátnice(jen toho blbýho koníka za měsíc neuděláš,to nemluvím aspoň o jedná podpěrce a jedný lunetě,které jsou pro broušení nutný),vyděláš bez námahy a starostí tolik,že si koupíš brusku,na které jde dělat-a při troše štěstí to bude U s vnitřním broušením....Věř mi(a jak vidno nejen mně)že tohle za vynaloženou námahu nestojí.A za tím,že na tom brousit nepůjde si taky pořád stojím..
to je relativní pokud se to počítá na peníze tak máš pravdu pokud je to koníček a má na to čas tak proč ne.
měl jsem jednoho sůseda a ten říkal nedělaj to to sa ti neoplatí a já mu nato že gdyž ležíš u televize tak z toho máš nějaký zisk nebo profit?
luneta i opěrka jde udělat nebude to sice kdo ví jaký nástrojářský výrobek ale to jsou součásti teda příslušenství které podpírají obrobek tam je důležitá přiměřená tuhost klidně to může být opracovaný svařenec válčky si nadělá na soustruhu nebo použije z jiné lunety práci to dá i tak ale neni to nemožné
horší kdyby mu chyběl vřeteník to je fakt problém
i to vnitřní broušení se dá dodělat vřeteno koupí zbytek udělá...
pokud má čas a baví se tím nevidím v tom problém pokud začneš počítat hodiny na peníze tak je to samozřejmě nerentabilní
kolik z nás má doma vybavanou dílnu někdy i za statisíce a v životě se ti to nevrátí /jedině až to po tobě někdo prodá/ když se natom dělá občas a jen kolikrát pro potěchu aby sis opravil další krám co přivezeš do baráku /dílny/
měl jsem jednoho sůseda a ten říkal nedělaj to to sa ti neoplatí a já mu nato že gdyž ležíš u televize tak z toho máš nějaký zisk nebo profit?
luneta i opěrka jde udělat nebude to sice kdo ví jaký nástrojářský výrobek ale to jsou součásti teda příslušenství které podpírají obrobek tam je důležitá přiměřená tuhost klidně to může být opracovaný svařenec válčky si nadělá na soustruhu nebo použije z jiné lunety práci to dá i tak ale neni to nemožné
horší kdyby mu chyběl vřeteník to je fakt problém
i to vnitřní broušení se dá dodělat vřeteno koupí zbytek udělá...
pokud má čas a baví se tím nevidím v tom problém pokud začneš počítat hodiny na peníze tak je to samozřejmě nerentabilní
kolik z nás má doma vybavanou dílnu někdy i za statisíce a v životě se ti to nevrátí /jedině až to po tobě někdo prodá/ když se natom dělá občas a jen kolikrát pro potěchu aby sis opravil další krám co přivezeš do baráku /dílny/
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Tohle je podle mého zavádějící kalkulace. Měla by smysl u někoho, kdo má kovoobrábění jako živnost, protože u toho se dá říct jeho hodinová cena je tolik a tolik a během doby výroby by mohl dělat na nějakých zakázkách. U všech věcí, co jsem vyrobil a plánuju vyrobit, můžeš uvažovat stejně tak.
Mam rámovou pilu, soustruh, frézky, sloupovou vrtačku, obrážečku, nástrojovou brusku. V podstatě jediné, co nejsem schopen udělat je tepelné zpracování, a popravdě do toho bych se ani nepouštěl. Vyjma tedy jednoduchého zakalení nějakého přípravku, kde uvažuju, že bych si na to pořídil malou kalící pec. Ale do nějaké náročnější operace jako je cementování, kalení popouštění bych se nepouštěl. Nicméně tepelné zpracování se týká jen kdybych chtěl dělat Mk dutinu ke koníku. Nicméně to bych použil buďto to co tam je, nebo dutinu z existujícího. Popravdě teplené zpracování ale nikterak velký finanční náklad není.
Takže v podstatě kompletní výrobu jsem si schopen zajistit sám. Vycházím samozřejmě z toho, že to nebudou odlitky, ale bude to obráběné z litinových polotovarů, jako jsou různé desky atd.
Mam rámovou pilu, soustruh, frézky, sloupovou vrtačku, obrážečku, nástrojovou brusku. V podstatě jediné, co nejsem schopen udělat je tepelné zpracování, a popravdě do toho bych se ani nepouštěl. Vyjma tedy jednoduchého zakalení nějakého přípravku, kde uvažuju, že bych si na to pořídil malou kalící pec. Ale do nějaké náročnější operace jako je cementování, kalení popouštění bych se nepouštěl. Nicméně tepelné zpracování se týká jen kdybych chtěl dělat Mk dutinu ke koníku. Nicméně to bych použil buďto to co tam je, nebo dutinu z existujícího. Popravdě teplené zpracování ale nikterak velký finanční náklad není.
Takže v podstatě kompletní výrobu jsem si schopen zajistit sám. Vycházím samozřejmě z toho, že to nebudou odlitky, ale bude to obráběné z litinových polotovarů, jako jsou různé desky atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
david.1 píše
to na volné vodě nenalovíš, kdyby ses po... , taky nenastydneš, a ušetříš za dosti drahou výbavu, ale lidi prostě neumí ekonomicky myslet.
Podobné je to s rybařením, namísto málo produktivního sezení u vody se posadíš někde na vrátnici a za řekněme 15000.- si koupíš 200kg kaprů ( 75Kč živá váha),Když si totiž na ty hodiny,které budeš muset investovat ze svého předrahého času půjdeš sednout třeba někam do vrátnice(jen toho blbýho koníka za měsíc neuděláš,to nemluvím aspoň o jedná podpěrce a jedný lunetě,které jsou pro broušení nutný),vyděláš bez námahy a starostí tolik,že si koupíš brusku,
to na volné vodě nenalovíš, kdyby ses po... , taky nenastydneš, a ušetříš za dosti drahou výbavu, ale lidi prostě neumí ekonomicky myslet.
Vzpoměl jsem si na jednu brusku co tady mám schovanou jako výjimečný exemplář. Původní majitel na ní taky brousil.
Založím nové téma, a brusku tam vložím. Snad už tady něco takového není.
Ale jo. Já to chápu. Taky to mám pro radost. A taky si nedám poradit, když mi říkaj ,,Necpi ty stroje do tý mokrý stodoly, zrezne ti to'' a peněz jsem už do toho nastrkal, že to ani nechci počítat. Stejně by to ani nešlo.
Já jsem si myslel, že Aleš chce stroje na vydělávání. Nevím jak jsem na to přišel, asi mi připadalo, že se tady tak ze začátku prezentoval.
Založím nové téma, a brusku tam vložím. Snad už tady něco takového není.
Ale jo. Já to chápu. Taky to mám pro radost. A taky si nedám poradit, když mi říkaj ,,Necpi ty stroje do tý mokrý stodoly, zrezne ti to'' a peněz jsem už do toho nastrkal, že to ani nechci počítat. Stejně by to ani nešlo.
Já jsem si myslel, že Aleš chce stroje na vydělávání. Nevím jak jsem na to přišel, asi mi připadalo, že se tady tak ze začátku prezentoval.
Sběratel strojů :-)
Tak to jsem nikdy nenapsal, že to mam na vydělávání. Max. jsem mohl říct. Že, když bude někdo něco chtít tak se nějakému kšeftu nebráním, ale že to mam primárně pro svoje akce. Pak jsem mohl říct, že když skončí moje angažmá v ústavu (což je v neurčitém horizontu), tak mi třeba nic jiného nezbude. Ale mam pocit že to jsem mohl nejvýše říct někomu osobně, příp. v neveřejné korespondenci.
Řeknu to ještě jinak - brusku jsem koupil od člena fóra. Takže proč bych měl jedněm věřit, že se s tím brousit dá, a druhým že ne. Jak mam určit preference???
Že ocelové a litinové díly ve vlhkém prostředí rezatí je obecně známá věc. O technickém stavu konkrétního stroje co jsem koupil mam asi nejlepší znalosti já a původní majitel. U ostatních je to jen spekulace.
Nějak mi celkově uniká smysl téhle debaty. Takže nabídky malých brusek velikosti 1U nebo 2U-500 je celkem daná. Hlavně pokud se nebavíme o nějaké nesmyslné částce požadované nenažranými obchodníky. Dokonce obecně jsem si nevšiml, že by byla nějaké nabídka na jakékoliv hrotové brusky této velikosti s kompletním příslušenstvím (tj. rameno, luneta, držák orovnávače). Z toho co zbude, nemam nějaké indicie, že by nabízené stroje byly v nějakém potenciálně lepším stavu (jako že jsou méně zahnojené – takže na tomto fóru nejsou strojaři, co řeší reálný stav věci, ale asi nějaké holky pro které je vše špinavé prostě fuj, takže vám nejlépe vyjdou vstříc překupníci, co stroje opláchnou naftou aby si to pěkně blýskalo a to že je to sráč s vydřeným ložem z třísměnného provozu je pak asi fuk, že).
Podtrženo sečteno – vlákno je v sekci nákup a na začátku je, že sháním příslušenství a manuál ke Kameníček 1U. Takže jednak téměř veškerá následná debata (vyjma tedy části, kde se řeší co je vlastně za brusku) je off topic, ale především jestliže se zjistilo, že to Kamenířek 1U (a vlastně to asi ani není žádná bruska řady U) vlákno postrádá smysl.
Takže – tímto žádám moderátora, aby vlákno uzamkl.
Řeknu to ještě jinak - brusku jsem koupil od člena fóra. Takže proč bych měl jedněm věřit, že se s tím brousit dá, a druhým že ne. Jak mam určit preference???
Že ocelové a litinové díly ve vlhkém prostředí rezatí je obecně známá věc. O technickém stavu konkrétního stroje co jsem koupil mam asi nejlepší znalosti já a původní majitel. U ostatních je to jen spekulace.
Nějak mi celkově uniká smysl téhle debaty. Takže nabídky malých brusek velikosti 1U nebo 2U-500 je celkem daná. Hlavně pokud se nebavíme o nějaké nesmyslné částce požadované nenažranými obchodníky. Dokonce obecně jsem si nevšiml, že by byla nějaké nabídka na jakékoliv hrotové brusky této velikosti s kompletním příslušenstvím (tj. rameno, luneta, držák orovnávače). Z toho co zbude, nemam nějaké indicie, že by nabízené stroje byly v nějakém potenciálně lepším stavu (jako že jsou méně zahnojené – takže na tomto fóru nejsou strojaři, co řeší reálný stav věci, ale asi nějaké holky pro které je vše špinavé prostě fuj, takže vám nejlépe vyjdou vstříc překupníci, co stroje opláchnou naftou aby si to pěkně blýskalo a to že je to sráč s vydřeným ložem z třísměnného provozu je pak asi fuk, že).
Podtrženo sečteno – vlákno je v sekci nákup a na začátku je, že sháním příslušenství a manuál ke Kameníček 1U. Takže jednak téměř veškerá následná debata (vyjma tedy části, kde se řeší co je vlastně za brusku) je off topic, ale především jestliže se zjistilo, že to Kamenířek 1U (a vlastně to asi ani není žádná bruska řady U) vlákno postrádá smysl.
Takže – tímto žádám moderátora, aby vlákno uzamkl.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa