vyroba vřetena - kalit či ne

Odpovědět
marabu

2. 12. 2016, 7:43

Zdravím skutil jsem si na svuj stroj vřeteno s upínačem na kleštiny ER 32 mám otázku je to třeba zakalit nebo to něco vydrží i bez kalení jestli se třeba časem nevyžvejkají závity
Obrázek

Obrázek
Mn-80
Monteg

2. 12. 2016, 7:55

Začít znovu a udělat to pořádně tohle hodit do špon :twisted:
azamo

2. 12. 2016, 8:17

marabu

2. 12. 2016, 8:43

tak co je na tom špatně ????
Tuším odpověď------------------ Všechno
kdybych si měl všechno kupovat tak bych si nakonec mohl koupit celej stroj ............. :?
co tak trochu poradit
Mn-80
aleshonsa

2. 12. 2016, 8:49

Tak než cokoliv "šmejd in čajna" tak bych raději věřil vlastní výrobě. Tak nějak podle hesla nevěřím výrobku, který jsem si sám neošidil.

Nicméně zpět k dotazu. Já bych to cementoval a kalil. Pak tam ale musíš mít přídavek na broušení, protože se to bude muset po tepelném zpracování přebrousit. Tj. jestli jsi hned od začátku nepočítal s tepleným zpracováním tak je pozdě. Jedině to zkusit nitridovat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
marabu

2. 12. 2016, 9:01

aleshonsa píše:Tak než cokoliv "šmejd in čajna" tak bych raději věřil vlastní výrobě. Tak nějak podle hesla nevěřím výrobku, který jsem si sám neošidil.

Nicméně zpět k dotazu. Já bych to cementoval a kalil. Pak tam ale musíš mít přídavek na broušení, protože se to bude muset po tepelném zpracování přebrousit. Tj. jestli jsi hned od začátku nepočítal s tepleným zpracováním tak je pozdě. Jedině to zkusit nitridovat.
pro mě je spíš podstatné jak.... kalení nerozumím a jde mi o to aby to bylo proveditelné doma spíše tedy na zahradě v grilu třeba na dřevěnem uhlí a hnaným vzduchem ..
kdysi jsem měl jakousi sůl ještě od tchána byla dobrá na povrchové kalení ..... vím že jsou nějaké oleje ..bodl by nějakej návod jestli si někdoudělá čas
Mn-80
aleshonsa

2. 12. 2016, 9:09

Jako vtip dobré - já myslel, že děláš přesný strojírenský výrobek a ne kovářský. Já bych se do kalení vůbec nepouštěl a někam bych to dal udělat. Strojírenské kalení není nic, co se dá dělat v zahradním grilu. Chce to prostě vybavení, jestli to má za něco stát.

Já akorát uvažuju pořídit si nějakou malou kalící pec, když bych potřeboval zakalit třeba nějaký přípravek atd. Ale náročnější operaci kde je potřeba dosáhnout konkrétních teplot, časů, použít lázně, atd. bych nepokoušel. To je nejlepší cesta ke zmetku.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
marabu

2. 12. 2016, 9:10

a ohledně toho přebroušení ..... stačilo by přebrousit jen místa kde budou ložiska a vnitřní kužel na kleštiny ...pokud ne tak mne opravte ...střed dříku mám zůžen o 0,2 abych ložisko netrápil lisováním přes celej trn .....
Mn-80
marabu

2. 12. 2016, 9:12

aleshonsa píše:Jako vtip dobré - já myslel, že děláš přesný strojírenský výrobek a ne kovářský. Já bych se do kalení vůbec nepouštěl a někam bych to dal udělat. Strojírenské kalení není nic, co se dá dělat v zahradním grilu. Chce to prostě vybavení, jestli to má za něco stát.

Já akorát uvažuju pořídit si nějakou malou kalící pec, když bych potřeboval zakalit třeba nějaký přípravek atd. Ale náročnější operaci kde je potřeba dosáhnout konkrétních teplot, časů, použít lázně, atd. bych nepokoušel. To je nejlepší cesta ke zmetku.
takže otázka k věci ....má to to tedy smysl vůbez použít bez kalení ????
Mn-80
Monteg

2. 12. 2016, 9:28

Takže jak píšete VŠECHNO JE ŠPATNĚ

Špatná ložiska
Špatné uložení
Potřeba cementovat a kalit
Brousit
Myslím že nesplňujete ani jeden požadavek?

Témat na toto těma je tu dost
Pokud si na to netroufáte klidně použijte polotovar z odkazu
RaS

2. 12. 2016, 9:33

jen tak pro zamyšlení než budete hanit tu čínu.. položte si otázku jestli to uděláte lépe než oni? pokud odpovíte že ano, položte si otázku jestli to uděláte obdobně kvalitní jako značkový upínač a levněji? pokud ano tak se do oho pusťte.. ve finále málokdo udělá něco lepšího než je ta čína a bude to stát víc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
almac

2. 12. 2016, 9:41

moc to smysl nemá, jakmile tam upneš kleštinu a dotáhneš, tak se tam mezerami v kleštině udělají vroubky a při dalším upnutí kleštiny Ti to nasedne na vroubky a bude to házet o to víc. Nehledě na to, že vřeteno nemáš obrobené tak, aby neházelo (ideálně broušené). Na vyzkoušení funkce dobré, ale na dlouho ne. Funkce vřetena - jak máš zachycené axiální síly? Kuličková ložiska (která tam asi máš) mají dost velké axiální vůle na to, aby to bylo pro vřeteno použitelné. Jeden elektrotechnik mi říkal, že se stal elektrotechnikem proto, že se mu strojařina zdála moc jednoduchá (primitivní). Ano, na první pohled snad ano ... A. (nakonec snad jednoduchý návod na výrobu:
mat. 14 220.0 soustruh + přídavky, cementace, kalení, broušení dutiny - na barvu, otisk kleštiny, upnout za dutinu (asi válcovým trnem za vnitřní válcovou část vřetene), broušení povrchu pro ložiska.) Smysl to má, pokud křísíš frézku s poruchou vřetene, když ji nechceš poslat do šrotu. Pro novostavbu to smysl nemá. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
marabu

2. 12. 2016, 10:00

tak tohle mne nestálo nic nějaká ta hodinka u soustruhu material je ochraná střižná hřídel pro přenos síly na důlních kombajnech sama osobě už je dost tvrdá nebyl to med to zrovna stočit
rozhodně jsem neříkal že to udělám líp než je kupované at je to čína nebo polák .....ale snažím se to nějak udělt
Na ten ER 32 upínač s toho odkazu jsem se taky díval sice na jiných stránkách stál i sklíčem nějakých 550 to není moc podle mého by to byl zlatej hřebík mezi spoustu rezavých ....tedy na to co dělám až zbytečně dobrý zatím jsem si vystačil s tím co mám doma a v tom duchu bych rád pokračoval ...
ale jak to čtu tak to asi koupím + nová ložiska a předělat domek už nebude problém .....aspon poraďte jaká ložiska já použíl co jsem měl náhradní na stojanovou vrtačku ...

Jinak předem dík
Mn-80
fmodel
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2016, 10:03

RaS píše:jen tak pro zamyšlení než budete hanit tu čínu.. položte si otázku jestli to uděláte lépe než oni
Přesně tak to je ,čína nedělá šmejdy z nějaké hlouposti, ale proto že si je naši obchodníci za pár dolarů přejí, a obchodníci tvrdí že nám to stačí.Je smutné když tu někdo s VŠ vzděláním dokáže takhle zjednodušeně tvořit závěry.
A teď k tématu ,to prodložení hází většinou max 0,005 a to asi líp nedokážeš ,materiálově slušný a samozřejmě tepelně zpracovaný.Jednoduše nejlepší základ pro jednoduchý vřeteno ,sám jsem ho použil na jedný mašině před 10 lety a běží bez problémů ,jen jsou u kleštiny 2 kosouhlá přesná kuličková ložiska.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
marabu

2. 12. 2016, 10:10

fmodel píše:
RaS píše:jen tak pro zamyšlení než budete hanit tu čínu.. položte si otázku jestli to uděláte lépe než oni
Přesně tak to je ,čína nedělá šmejdy z nějaké hlouposti, ale proto že si je naši obchodníci za pár dolarů přejí, a obchodníci tvrdí že nám to stačí.Je smutné když tu někdo s VŠ vzděláním dokáže takhle zjednodušeně tvořit závěry.
A teď k tématu ,to prodložení hází většinou max 0,005 a to asi líp nedokážeš ,materiálově slušný a samozřejmě tepelně zpracovaný.Jednoduše nejlepší základ pro jednoduchý vřeteno ,sám jsem ho použil na jedný mašině před 10 lety a běží bez problémů ,jen jsou u kleštiny 2 kosouhlá přesná kuličková ložiska.
těmy kosoůhlími ložisky myslíš něco jako jsou v náboji u auta ??? že v jednom ložisku jsou 2 proti sobě ? nebo na každém konci jedno stažené do konusu v domku ???
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“