pro mě je spíš podstatné jak.... kalení nerozumím a jde mi o to aby to bylo proveditelné doma spíše tedy na zahradě v grilu třeba na dřevěnem uhlí a hnaným vzduchem ..aleshonsa píše:Tak než cokoliv "šmejd in čajna" tak bych raději věřil vlastní výrobě. Tak nějak podle hesla nevěřím výrobku, který jsem si sám neošidil.
Nicméně zpět k dotazu. Já bych to cementoval a kalil. Pak tam ale musíš mít přídavek na broušení, protože se to bude muset po tepelném zpracování přebrousit. Tj. jestli jsi hned od začátku nepočítal s tepleným zpracováním tak je pozdě. Jedině to zkusit nitridovat.
takže otázka k věci ....má to to tedy smysl vůbez použít bez kalení ????aleshonsa píše:Jako vtip dobré - já myslel, že děláš přesný strojírenský výrobek a ne kovářský. Já bych se do kalení vůbec nepouštěl a někam bych to dal udělat. Strojírenské kalení není nic, co se dá dělat v zahradním grilu. Chce to prostě vybavení, jestli to má za něco stát.
Já akorát uvažuju pořídit si nějakou malou kalící pec, když bych potřeboval zakalit třeba nějaký přípravek atd. Ale náročnější operaci kde je potřeba dosáhnout konkrétních teplot, časů, použít lázně, atd. bych nepokoušel. To je nejlepší cesta ke zmetku.
Přesně tak to je ,čína nedělá šmejdy z nějaké hlouposti, ale proto že si je naši obchodníci za pár dolarů přejí, a obchodníci tvrdí že nám to stačí.Je smutné když tu někdo s VŠ vzděláním dokáže takhle zjednodušeně tvořit závěry.RaS píše:jen tak pro zamyšlení než budete hanit tu čínu.. položte si otázku jestli to uděláte lépe než oni
těmy kosoůhlími ložisky myslíš něco jako jsou v náboji u auta ??? že v jednom ložisku jsou 2 proti sobě ? nebo na každém konci jedno stažené do konusu v domku ???fmodel píše:Přesně tak to je ,čína nedělá šmejdy z nějaké hlouposti, ale proto že si je naši obchodníci za pár dolarů přejí, a obchodníci tvrdí že nám to stačí.Je smutné když tu někdo s VŠ vzděláním dokáže takhle zjednodušeně tvořit závěry.RaS píše:jen tak pro zamyšlení než budete hanit tu čínu.. položte si otázku jestli to uděláte lépe než oni
A teď k tématu ,to prodložení hází většinou max 0,005 a to asi líp nedokážeš ,materiálově slušný a samozřejmě tepelně zpracovaný.Jednoduše nejlepší základ pro jednoduchý vřeteno ,sám jsem ho použil na jedný mašině před 10 lety a běží bez problémů ,jen jsou u kleštiny 2 kosouhlá přesná kuličková ložiska.