nový soustruh kolem 100tis bez DPH
Vždycky tu budou dva tábory, ti co nesnáší stroje z Číny z jakéhokoli důvodu a těm co jsou spokojeni. Je to stejné jako MACH3 a Linux jednomu táboru to nečiní problémy a ti co ho nesnášejí. Zájímala by mě spíš statistika těch co osobně vyzkoušeli Linux/MACH3 a starší mašiny/Čínu. Další zajímavost je to že uživatelé starších strojů nepřipouští, že existují stroje z Číny které jsou v rámci pořizovací ceny nového stroje dobré, zatímco uživatelé strojů z Číny nepochybují o kvalitě starších strojů, tedy pokud jsou v kloudném stavu.
Jeden prodejce číňanů mně kontaktoval a přímo mi nabízí ať si vezmu co chci obrobit,klidně i brzdový kotouč a že si to můžu udělat,případně to sám přede mnou opracuje.A tento přístup se mi hodně líbí-vezmu kus kulatiny,brzdový kotouč,mikrometr,úchylkoměr-a sám si snadno ověřím jak to je...........
- mladysoustruznik
Resil jsem pred rokem v podstate to same.dolph píše:Zdravím všechny,
snažil jsem se najít,jestli se tady něco podobného řešilo,ale našel jsem jen něco v nižší cenové kategorii,jestli jsem špatně hledal,předem se omlouvám...
Živím se opravami aut a už 1000x jsem si říkal,že by to chtělo soustruh...občas stočit kotouče,sem tam nějakou vložku,hřídel,řemenici,pouzdro...,nic velkého,ale potřebuji se spolehnout,že přesnost bude v řádu setin.
Je mi jasné,že za ty peníze to nebude žádný zázrak,stará poctivá mašina-něco jako SV18 by byla určitě lepší...ale,samozřejmě záleží na stavu.Soustruhům prd rozumím,zato mám obecně špatné zkušenosti s koupí starých věcí,které se tváří v pohodě,ale brzy člověk zjistí,že je to stroj zralý na GO....,takže se bojím,že koupím vyběhaný šrot.
Prosím proto o radu,jak tyhle soustruhy fungují třeba proti zmíněné SV 18,jestli zvládají vyrobit to samé jako tyhle 30let staré stroje...ideálně doporučte i konkrétní kus.Nerad bych se kousl na tom,že to neumí závit,levý chod a pod.-jak tady občas řešíte u stolních soustruhů.
Předpokládám roční provoz v řádu desítek hodin,nepotřebuju brát nějak velké špony,ale zato by mně sralo,kdyby to neumělo udělat hladký povrch.(občas chodím k soustružníkovi,který má sice nějakou starou velkou TOS,ale když má udělat hladkou hřídel,tak má povrch co 2cm jinou strukturu...)
Točný průměr alespoň 300mm,na délce nezáleží.
Renovuju historicka auta, jsem automechanik a taky jsem se soustruhem naposledy setkal pred 25 lety na ucnaku. Soustruh jsem v podstate potreboval na to same co ty, jenom s tim, ze tech puzder a cepu je na starych autech jeste o trochu vic, nez na autech novych, coz ale vis sam. Takze soustruh zamestnavam jeste mozna cesteji nez budes ty. Nebudu ti cpat mu nazor, pouze reknu, jak jsem to vyresil ja.
Po marnem hledani na trhu v CR jsem se porozhledl v Nemecku. Vyber mi pripadal vyrazne pestrejsi a i ceny prijatelnejsi. Nakonec jsem si privezl starsiho brachu SV18R, KARGER DL3 (ja ma uz verzi WMW DL3 - ale to neni podstatne). Na dilnu jsem to dostal za nejakych 27.000,-Kc Mohl jsem si dovolit stravit nejaky cas jeho opravou v ramci ktere jsem provedl generalku prevodovky, opravu Nortonky a hlavne celkove vycicteni. Soustruh jsem v podstate komplet rozebral a dukladne vycistil (havne veskere pohybujici se soucasti na kluznych vedenich - sane, suport a konik). Financne to poskocilo o nejakych cca 6 tisic. Hodin jsem mohl stravit na tom vsem cca 80. Ja jsem je nepocital do rostouci ceny soustruhu. Delam to pro sebe. Pak se stroj rozbehl, pozval jsem si kamarada, profi soustruznika ze Skodovky, aby vyrkl ortel. Byl se strojem velice spokojeny. Jak rekl: neni to na seriovou vyrobu, na to uz nema, vzhledem k dnesnim standartum rychlosti vyroby, ale po strance tuhosti je skvely, dela presne, reze zavity, povrch obrobku je hladky ... vic nepotrebujes.
Pak jsem si jeste pozval opravare soustruhu, aby mi ten stroj zmeril, projeti loze a celkovou geometrii. Vysledek: Ve vestine parametru byl soustruh mimo tolerance v radech do 3 stovek. Rekl mi: ''podloz konik, kde je pinola svesena o 2 desetiny a vic neres. Pokud nebudes stacet hridele delsi nez 300, 350 mm, s pozadavkem na presnost do dvou tri stovek, v podstate ta mala vychyleni ani nezaznamenas. Na vyrobu pouzder, cepu, staceni bubnu, kotoucu a podobnch veci, idealni stroj''.
Dneska resim vreteno, ale jenom protoze jsem puntickar. netocilo se volne, jak jsem si predstavoval, ale jinak normalne fungovalo. Nemusel jsem ho delat.
Postupne si dokupuju prislusenstvi a vybaveni, hlavne podle toho, jak jde prace, resp. co potrebuju udelat. Celkove v tom dneska jsem kolem 40.000,- Kc. Musel jsem ale, a stale musim, tomu stroji venovat nejakou pozornost a cas. Nesmirne me to ale bavi.
Takze muj zaver je: pokud chces byt bez starosti (nebo v to alespon doufat, ze budes) kup si novou vec za 150.000,-Kc. Pokud jsi ochotny a hlavne mas cas na to, se trochu ohanet, kup si starsi poctivy stroj, dej mu troch lasky a budes mit okolo 50.000,- Kc velice slusny stroj, ktery v tuhosti a presnoti hned tak neco nezastini. A mas porad neco kolem 100.000,- Kc v kapse na pripadne opravy, udrzby dokupovani potrebneho vybaveni.
Me to alespon takhle funguje.
Napíši to za sebe takto:
Já jako hobík jsem si kdysi koupil čínský soustruh Holzmann ED400 FD a na moje hobby záležitosti ohledně větrovek atd. mi fakt stačil - i když někdy to musela být citovka pro úběr materiálu.
Pak jsem jej prodal protože se mi naskytla koupě starého Myforda - ten jsem trošku uvedl do provozuschopného stavu.
Do druhé dílničky v Praze jsem zase výhodně sehnal MN80a.
Jdu do důchodu, tak jsem si říkal že si konečně koupím trošičku větší soustruh a nastalo hledání atd. - nechtěl jsem znova repasovat tak jsem šel do řešení na klíč. Taky mám problém s místem tak větší soustruh bych dveřmi 80cm už nedostal. Dílnička je v baráku ve sklepě.
Nakonec jsem koupil Warco GH1236 u firmy v Praze - MN80 + Myforda jsem obratem prodal-.
Nechci dělat reklamu této firmě ale byl jsem s jejím přístupem velmi spokojen a proto mi vůbec nevadí ta china co mám.
Proč - protože vše proměřili a nastavili, vyrobili nový podstavec pod původní stůl, dodělali 3-tí osu dig. odměřování, spasovali přírubu na ER32 stroj přivezli nastěhovali, vyrovnali a vše vysvětlili. Nemám měřící trn ale věřím jim že v protokolu nelžou. Prostě já jsem nyní spokojen.
Já jako hobík jsem si kdysi koupil čínský soustruh Holzmann ED400 FD a na moje hobby záležitosti ohledně větrovek atd. mi fakt stačil - i když někdy to musela být citovka pro úběr materiálu.

Pak jsem jej prodal protože se mi naskytla koupě starého Myforda - ten jsem trošku uvedl do provozuschopného stavu.
Do druhé dílničky v Praze jsem zase výhodně sehnal MN80a.
Jdu do důchodu, tak jsem si říkal že si konečně koupím trošičku větší soustruh a nastalo hledání atd. - nechtěl jsem znova repasovat tak jsem šel do řešení na klíč. Taky mám problém s místem tak větší soustruh bych dveřmi 80cm už nedostal. Dílnička je v baráku ve sklepě.
Nakonec jsem koupil Warco GH1236 u firmy v Praze - MN80 + Myforda jsem obratem prodal-.
Nechci dělat reklamu této firmě ale byl jsem s jejím přístupem velmi spokojen a proto mi vůbec nevadí ta china co mám.
Proč - protože vše proměřili a nastavili, vyrobili nový podstavec pod původní stůl, dodělali 3-tí osu dig. odměřování, spasovali přírubu na ER32 stroj přivezli nastěhovali, vyrovnali a vše vysvětlili. Nemám měřící trn ale věřím jim že v protokolu nelžou. Prostě já jsem nyní spokojen.
Pokud to někoho zajímá,mám tady pokračování,jak tedy dopadl můj výběr:
Soustruh jsem koupil tenhle: http://www.arturklein.pl/tokarki_uniwer ... czytem/260" onclick="window.open(this.href);return false;.
K soustruhu je 4 čelisťové sklíčidlo,lícní deska,2lunety a nějaké další kraviny...cena 100tis,bez daně, já jsem plátce,takže při nákupu v EU DPH neplatím...
Co k němu dodat-je to číňan,ale prodejce tvrdí,že ten dobrý číňan
.Všechno se dá nastavit-vyúhlovat koník,stejně tak vřeteno,vůči loži.Já nemusel úhlovat nic.Broušená tyč upnutá do univerzálky háže maximálně 2 stovky.Na 30cm když dám hodinky na suport a měřím souosost s tou kulatinu to uletí cca 1 stovku.Lože lité,indukčně kalené.Nohy(skříně) na čem stojí soustruh nejsou žádné plechové skříňky,ale zase odlitek,stěna tloušťka cca 8mm.Do dílny jsem ho vezl na paleťáku s digitální váhou-s paletou to ukazovalo 600kg.
Na jednu šponu je reálné vzít max. 5mm(v průměru),pak už začne stroj vibrovat a jde slyšet,že už se mu to nelíbí...
Jako já jsem velmi mile překvapen a velmi spokojen.Je radost na tom něco dělat,všechno jde lehce a jede krásně tiše.Povrch materiálu krásně hladký,není problém dělat se setinovou přesností-díky digitálnímu odměřování-noniusy jsou na hovno,mají velkou vůli a malé rozlišení.Přesně splňuje požadavky ve smyslu malé velikosti-protože bojuju z místem,jako pro mé účely fakt luxusní.Mám ho od ledna,trochu jsem se bál,co na mně vybafne,zatím odmakal pár desítek hodin a nepozoruji žádné změny,nebo skryté vady.Koupil bych znovu,nelituju.
Aby to nebyla jen samá chvála-kape z něj olej-asi 3 kapky denně.Po přetěsnění víka převodovky vřetene je to asi 1kapka denně.Asi z převodovky pro posuv... asi kolem výstupních hřídelí,někde tam to prolíná,přesně nevím.Podle mně maličkost,neřeším.A moc tomu nejdou závity -pokud je stoupání jen 1mm,tak jde vidět,že se nůž netrefí naprosto přesně do stejného místa.Snažil jsem se trochu dotáhnout tu půlenou matici na závitové tyči,ale celé to to tam nějaké moc volné-nevím.Asi to nebude nic neřešitelného-prostě DODO-DODĚLEJ DOMA.
Já to kvůli závitů nekupoval,jen jsem to zkoušel,zatím mi to nevadí,protože to nepotřebuju,ale vím,že tam je problém.Nikdy jsem nedělal závity na nějakém dospělém,ale běžně jetém soustruhu,takže nejsem schopný objektivně posoudit jestli je to v normě,nebo ne...
Každopádně nejsem soustružník,ale amatér samouk,který nedávno začal,takže věřím,že zkušený borec bude asi vědět jak na to a kde si pomoct...
Soustruh jsem koupil tenhle: http://www.arturklein.pl/tokarki_uniwer ... czytem/260" onclick="window.open(this.href);return false;.
K soustruhu je 4 čelisťové sklíčidlo,lícní deska,2lunety a nějaké další kraviny...cena 100tis,bez daně, já jsem plátce,takže při nákupu v EU DPH neplatím...
Co k němu dodat-je to číňan,ale prodejce tvrdí,že ten dobrý číňan

Na jednu šponu je reálné vzít max. 5mm(v průměru),pak už začne stroj vibrovat a jde slyšet,že už se mu to nelíbí...
Jako já jsem velmi mile překvapen a velmi spokojen.Je radost na tom něco dělat,všechno jde lehce a jede krásně tiše.Povrch materiálu krásně hladký,není problém dělat se setinovou přesností-díky digitálnímu odměřování-noniusy jsou na hovno,mají velkou vůli a malé rozlišení.Přesně splňuje požadavky ve smyslu malé velikosti-protože bojuju z místem,jako pro mé účely fakt luxusní.Mám ho od ledna,trochu jsem se bál,co na mně vybafne,zatím odmakal pár desítek hodin a nepozoruji žádné změny,nebo skryté vady.Koupil bych znovu,nelituju.
Aby to nebyla jen samá chvála-kape z něj olej-asi 3 kapky denně.Po přetěsnění víka převodovky vřetene je to asi 1kapka denně.Asi z převodovky pro posuv... asi kolem výstupních hřídelí,někde tam to prolíná,přesně nevím.Podle mně maličkost,neřeším.A moc tomu nejdou závity -pokud je stoupání jen 1mm,tak jde vidět,že se nůž netrefí naprosto přesně do stejného místa.Snažil jsem se trochu dotáhnout tu půlenou matici na závitové tyči,ale celé to to tam nějaké moc volné-nevím.Asi to nebude nic neřešitelného-prostě DODO-DODĚLEJ DOMA.
Já to kvůli závitů nekupoval,jen jsem to zkoušel,zatím mi to nevadí,protože to nepotřebuju,ale vím,že tam je problém.Nikdy jsem nedělal závity na nějakém dospělém,ale běžně jetém soustruhu,takže nejsem schopný objektivně posoudit jestli je to v normě,nebo ne...
Každopádně nejsem soustružník,ale amatér samouk,který nedávno začal,takže věřím,že zkušený borec bude asi vědět jak na to a kde si pomoct...
No je to pěknej stroj, a 100tis mi přijde dobrá cena za funglovku. Uplně v tom vidim SN321, takže do dílny parádní.
Na závity pokud jsem to dobře pochopil, že se blbě trefuje do do závitu, tak pohledej řešení se závitovými hodinkami, a i tady má pár lidí nožovej držák s odskokem, tím se dostaneš se strojem zase vejš.
ty hodinky, dělaný https://www.youtube.com/watch?v=mt3hZGHy3tc" onclick="window.open(this.href);return false;, víc si dohledáš sám, když tě to bude zajimat, třeba na podobným malým soustruhu, tady to hezky funguje https://www.youtube.com/watch?v=kOZ5itC5sYs&t=348s" onclick="window.open(this.href);return false;
a ten držák http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=16356&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Na závity pokud jsem to dobře pochopil, že se blbě trefuje do do závitu, tak pohledej řešení se závitovými hodinkami, a i tady má pár lidí nožovej držák s odskokem, tím se dostaneš se strojem zase vejš.
ty hodinky, dělaný https://www.youtube.com/watch?v=mt3hZGHy3tc" onclick="window.open(this.href);return false;, víc si dohledáš sám, když tě to bude zajimat, třeba na podobným malým soustruhu, tady to hezky funguje https://www.youtube.com/watch?v=kOZ5itC5sYs&t=348s" onclick="window.open(this.href);return false;
a ten držák http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=16356&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Ty hodinky tam jsou už v základu,ale neumím to používat....
Já se k těm závitům někdy vrátím-až je budu potřebovat
,zkoušel jsem to jednou,hrubší závit v pohodě,jemný mi moc nešel.Ale jak už jsem psal výše-samouk a začátečník....
Ale musím se pochválit,že nějaké pouzdra,hřídele a pod....,pomalu a bez spěchu ,bez problémů zvládám s přesností na setiny.Což byl pro garážové soustružníky v mém okolí docela problém-když jsem jim zadával něco vyrobit.Ale je možné,že to spíše bude tím,že oni mají sice bytelné,ale vyběhané mašiny a já nového číňana....
Já se k těm závitům někdy vrátím-až je budu potřebovat

Ale musím se pochválit,že nějaké pouzdra,hřídele a pod....,pomalu a bez spěchu ,bez problémů zvládám s přesností na setiny.Což byl pro garážové soustružníky v mém okolí docela problém-když jsem jim zadával něco vyrobit.Ale je možné,že to spíše bude tím,že oni mají sice bytelné,ale vyběhané mašiny a já nového číňana....