Řízení vřetena přes PWM a spínání výstupů v EMC2
Vim ze je vse v manualu docela dobre popsane, ale ja tomu zas tak nerozumim. Bylo by hodne slozite udelat to pres ten binarni kod v EMC? HW bych asi zvladl. Jinak jsem mel v planu vykuchat klasickou PC klávesnici vzit s ni elektoniku a dodelat klavesnici s tlacitky tak jak maji funkce v EMC. To bych zvladl bezproblemu a upravy EMC. Ja u masiny nic neupravuji v 99% pripadu. Mam jine PC kde vse pripravim a po LAN poslu do PC s EMC.
Martin
Ahoj,
Teď jsem zrovna začal řešit stejnou věc. Udělám si speciál malou klávesnici napojenou přes USB, stačí jen použít elektroniku z klasickej USB klavesnice a jen připojit svá tlačítka (doufám). Druhá USB kláv. chodí v pohodě paralelně z klasickou. Jen najít někde v EMC klávesové zkratky a nadefinovat je ??? Manuál jsem zatím tak podrobně nestudoval, nevíte někdo kam je nadefinovat?
Teď jsem zrovna začal řešit stejnou věc. Udělám si speciál malou klávesnici napojenou přes USB, stačí jen použít elektroniku z klasickej USB klavesnice a jen připojit svá tlačítka (doufám). Druhá USB kláv. chodí v pohodě paralelně z klasickou. Jen najít někde v EMC klávesové zkratky a nadefinovat je ??? Manuál jsem zatím tak podrobně nestudoval, nevíte někdo kam je nadefinovat?
Vetsina zkratek je nadefinovaných. Klikni na HELP a zobrazi se ti obrazovka se vsema zkratkama. Mas nejake zapojeni klavesnice s PC? Jednou jsem an to narazil na netu a ted to nemuzu za boha najit.
Martin
Nechci te tedy zrazovat od puvodniho zameru, jestli vsak chodi dve USB klavesnice paralelne, bude vyhodnejsi udelat to jak jsi puvodne chtel a vstupy radeji vyuzit jak jsem doporucoval ja. Jinak napsat v hal dekoder pro keyboard na tech 5 pinu pro me neni problem.
Pokud budete potrebovat zmenit stavajici horke klavesy na jine, tak to taky neni problem. Neni to vsak jako v Machu formou settingu z menu.
Ktere klavesy jsou na co, to je v rychlem Helpu z menu v Axis, jak jiz bylo vyse receno.
Pokud budete potrebovat zmenit stavajici horke klavesy na jine, tak to taky neni problem. Neni to vsak jako v Machu formou settingu z menu.
Ktere klavesy jsou na co, to je v rychlem Helpu z menu v Axis, jak jiz bylo vyse receno.
Za klávesové zkratky v helpu dík. Ani jsem neviděl v ASIXU že tam help je - je poněkud odtržený
Tak jsem odzkoušel: 1) klávesnice normál na PS/2 2) připojená přes USB
Chodí obě dvě najednou. Takže z toho pro mě asi nejjednoduší volba vykuchat tu USB a namlátit tam tlačítka. Na druhou stranu přijdu o JOG kolečko, které by se muselo nejspíš řešit už do LPT.

Tak jsem odzkoušel: 1) klávesnice normál na PS/2 2) připojená přes USB
Chodí obě dvě najednou. Takže z toho pro mě asi nejjednoduší volba vykuchat tu USB a namlátit tam tlačítka. Na druhou stranu přijdu o JOG kolečko, které by se muselo nejspíš řešit už do LPT.
Nerozumim co myslis tim "prijdu o jog..."
Kolecko musis pripojit jedine pres LPT, nic jineho ti ho nebude stihat. Byva na nem kmitocet vic nez 1kHz.
Dik za test dvou KB
, taky to pouziju, protoze se da takto vytvorit jedno tlacitko jako kombinace napr. ze tri 
Kolecko musis pripojit jedine pres LPT, nic jineho ti ho nebude stihat. Byva na nem kmitocet vic nez 1kHz.
Dik za test dvou KB

Ano presne tak. Jedno tlacitko muze byt trojhmat. Mozna by nebylo spatny navrhnout spolecne klavesnici pro EMC....

Martin
Klidne, tak zacni

Teď jsem zas vedle já, jak vytváříte jedním tlačítkem na klávesnici trojhmat ?
O tom JOGU je to jasné že by musel jít zvlášť přes LPT proto to píšu, že o něj přijdu, když použiju jen ovládání přes vykuchanou kláv.
A propo jak se hodně sníží časování pro motory, když použiju v systému další LPT jen jako IN a OUT?
O tom JOGU je to jasné že by musel jít zvlášť přes LPT proto to píšu, že o něj přijdu, když použiju jen ovládání přes vykuchanou kláv.
A propo jak se hodně sníží časování pro motory, když použiju v systému další LPT jen jako IN a OUT?
No prece pouzijes tlacitko , ktere ma tri kontakty a mas pod jednim tlacitkem trojhmat. 

Naposledy upravil(a) krizma dne 25. 2. 2009, 4:03, celkem upraveno 1 x.
Martin
Tady je první sada:
1. Toggle “Emergency Stop” (also called E-Stop)
2. Toggle machine power
3. Open a file
4. Reload the opened file
5. Run the program
6. Run the next line of the program
7. Pause the program
8. Stop the program
9. Zoom In
10. Zoom Out
11. Top view “Z”
12. Top view “Rotated Z”
13. Front view “X”
14. Side view “Y”
15. Perspective view “P”
16. Rotate view, use left mouse button to rotate
17. Clear live backplot

1. Toggle “Emergency Stop” (also called E-Stop)
2. Toggle machine power
3. Open a file
4. Reload the opened file
5. Run the program
6. Run the next line of the program
7. Pause the program
8. Stop the program
9. Zoom In
10. Zoom Out
11. Top view “Z”
12. Top view “Rotated Z”
13. Front view “X”
14. Side view “Y”
15. Perspective view “P”
16. Rotate view, use left mouse button to rotate
17. Clear live backplot

Martin
Kdyz prepnes LPT na in, tak se pouze zmeni smer nekterych out pinu na in, takze ziskas in piny a stratis out. A protoze s jednim LPT v in modu nenakrmis 3 motory (13 in pinu a 4 out piny) vetsinou se prepina na in az druhy a dalsi LPTs. Obnovovaci kmitocet zavisi na pridelenem vlakne v hal souboru, ale pokud pridavas LPT-cka a ponechvas jim frekvenci zakladniho out LPT1 (BASE takt), tak vykon PC vyrazne klesa, proto je vhodne taktovat na BASE thread pouze nezbytny pocet LPT ostatni mam pripojeny na SERVO thread (1ms), coz pro vetsinu signalu staci. Napr. jog kolecko je vhodne pripojit na LPT1 s BASE frekvenci. Volbu jeho meritka (velikost kroku) uz staci zivit s in SERVO timer.
Martin
Druhá (i třetí) USB klávesnice jde připojit do systemu a dokonce nemusí být paralelně s tou první. Po spusteni emc lze rict, aby ji emc pouzivalo vyhradne pro sebe jako vstupni zařízení, nezávisle na první klávesnici. Lze přiřadit každé klávese nejakou funkci, proste jsou to obycejne hal piny napr. input.N.key-a meni stav TRUE FALSE pri stisku klavesy "a" , takze mate tolik vstupů jako klaves, vetsinou 101. Dokonce lze rozsvěcet i vsechny tri kontrolky (numlock capslock scrolllock) pres piny input.N.led-capsl. input.N.led-numll a input.N.led-scrolll. Vhodne treba pro vizualni kontrolu vybrane osy při jogování. Proste jde pripojit vicemene jakekoliv vstupni zarizeni, ktery system rozezna. Klávesnice, myš, joypad atd pres loadusr -W hal_input -KRAL "inputspec".
pismena znamenaji
K- buttons and keys
R- relative analog inputs
A- absolute analog inputs
L- led outputs
pokud pred specifikaci zařízení dáte "+", řeknete EMC aby toto zřízení bylo výhradně pro něj. Přestane fungovat paralelita klávesnic. po ukončeni EMC budou obě klávesnice opět paralelní.
viz dokumentace k EMC hal_input.
pismena znamenaji
K- buttons and keys
R- relative analog inputs
A- absolute analog inputs
L- led outputs
pokud pred specifikaci zařízení dáte "+", řeknete EMC aby toto zřízení bylo výhradně pro něj. Přestane fungovat paralelita klávesnic. po ukončeni EMC budou obě klávesnice opět paralelní.
viz dokumentace k EMC hal_input.