Moje frézka na balsu ... TRON

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
cncp100
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2009, 4:18

TO: Rawen

Už je v laku?? :D
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
rawen
Sponzor fora

25. 2. 2009, 3:33

Mašina je složená a jezdí s Machem. Jak jsem psal už dřív, je v pozinku.
Chybí vřeteno (objednán Kress 800W) a domontovávám koncové spínače (sháním šroubky M2, které u nás prostě nejsou). Ty koncáky pak nafotím, jsou na hliníkovém L-ku a podle filozofie, když už dojde k havárce, tak ať spínač třeba uletí, cena v řádu korun.

A teď špatné zprávy:
Při testech jsem zjistil, že můžu jezdit dosti pomalu. Y a Z (kde to tak nebolí) zvládají 1m/min, což mi stačí. Při F1200 začíná Y trochu drnčet.
Ale X drnčí už při F600 - necelé dvě minuty na přejetí stolu jsou trochu moc. Chová se to tak, že v určitých polohách portálu se více či méně silně rozvibrují šrouby, což je nepěkné nejen poslechově, ale hlavně to rezonuje s KM a celý stroj se otřásá.

Uznávám, že posuvové šrouby nejsou nejrovnější a prosím odborníky o názor - kdybych nechal místo těchto zmršených udělat nové, teoreticky úplně rovné, pomůže mi to anebo se problém ukrývá jinde?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 5:34

rezonance od motoru
srouby by vibrovali pri daleko vyssich rychlostech
jake mas mikrokroky
nastav 16tiny mohlo by to byt optimalni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rawen
Sponzor fora

25. 2. 2009, 5:50

robokop píše:rezonance od motoru
srouby by vibrovali pri daleko vyssich rychlostech
jake mas mikrokroky
nastav 16tiny mohlo by to byt optimalni
Díky za radu,
mám 8, zítra na to mrknu.

Radek

25. 2. 2009, 6:48

a sou ty srouby namazany?? ja sem tam dal vazelinu a ten chod je tiche. ale kdyz se to toci nasucho tak ty plastovy matice drncijo.
rawen
Sponzor fora

25. 2. 2009, 7:09

Já píše:a sou ty srouby namazany?? ja sem tam dal vazelinu a ten chod je tiche. ale kdyz se to toci nasucho tak ty plastovy matice drncijo.
Nemazal jsem. Debatili jsme o tom s Wolfem a nějak jsem si zapamatoval, že nemazat. Ale teď jsi mě nahlodal, že se to možná týkalo jen kluzných pouzder.

Takže úkoly na zítra: Zjemnit mikrokrokování a namazat. Otázka je čím. Zkuste mi prosím jako nestrojaři vysvětlit jaké (běžné) mazivo použít. Že bych kvůli tomu kupoval pikslu speciálu... ani nevím kde.

Radek

25. 2. 2009, 7:13

ja mam doma vazelinu tak esi se zastavite tak vam ji muzu trochu dat
harry
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 8:33

Co grafit? Vazelína a oleje asi nejsou vhodné, protože se na ně bude lepit prach.
Zdenek Valter

25. 2. 2009, 8:38

rawen píše:Mašina je složená a jezdí s Machem. Jak jsem psal už dřív, je v pozinku.
Chybí vřeteno (objednán Kress 800W) a domontovávám koncové spínače (sháním šroubky M2, které u nás prostě nejsou). Ty koncáky pak nafotím, jsou na hliníkovém L-ku a podle filozofie, když už dojde k havárce, tak ať spínač třeba uletí, cena v řádu korun.

A teď špatné zprávy:
Při testech jsem zjistil, že můžu jezdit dosti pomalu. Y a Z (kde to tak nebolí) zvládají 1m/min, což mi stačí. Při F1200 začíná Y trochu drnčet.
Ale X drnčí už při F600 - necelé dvě minuty na přejetí stolu jsou trochu moc. Chová se to tak, že v určitých polohách portálu se více či méně silně rozvibrují šrouby, což je nepěkné nejen poslechově, ale hlavně to rezonuje s KM a celý stroj se otřásá.

Uznávám, že posuvové šrouby nejsou nejrovnější a prosím odborníky o názor - kdybych nechal místo těchto zmršených udělat nové, teoreticky úplně rovné, pomůže mi to anebo se problém ukrývá jinde?

Radek
Jaký chceš ty šroubky ? Délku, tvar, matroš - něco doma mám včetně plastových.
zdviza
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 10:26

Olej který docela dobře maže a přitom je s velmi nízkým povrchovým napětím (nelepí se na něj prach atd.) úspěšně používám a nakupuji v obchodu se střelnými zbraněmi, má modrou barvu a 50ml stojí 65Kč se symbolem Švýcarska. Fakt dost dobrej i na kardany a ložiska. Jinak jsem ve fázi testů (a zatím velmi úspěšných) s novým teflonovým sprayem, ale cena za jednu butylku je poněkud moc pro normální aplikace (900Kč).

Libor
rawen
Sponzor fora

26. 2. 2009, 4:08

Já píše:ja mam doma vazelinu tak esi se zastavite tak vam ji muzu trochu dat
To já mám taky různá mazadla :) - červené Slovnaft NH 2, černé A00 (na čepy, takže asi neé), Castrol NLGI (na hřídele křoviňáků). Jenže tomu mazání nerozumím. Mě osobně je nejsympatičtější ta první červená :).

Radek

Edit: Díval jsem se na stránky Igusu, a tam výslovně píšou, že je to bezúdržbové, bez mazání. Tak nevím...
rawen
Sponzor fora

26. 2. 2009, 8:20

Nevydržel jsem to a šel do dílny.
1. Mikrokrokování nepomohlo. Robokope promiň, vypadalo to velmi jednoduše a nadějně, ale nic - ani šestnáctiny, ani dvaatřicetiny. (Ty tam nakonec zůstaly, takže jezdím 1600 mikrokroků/mm.)
2. Namazání pomohlo. Honzo díky. Použil jsem tu červenou vazelínu.

Takže rychloposuvy mám na 1500mm/min, což je oproti Proxxonu s 300 pokrok. Věřím, že by to šlo i rychlej, ale stavím to na skříni otočené na ležato a už se dosti chvěje. Až budu mít festovní stůl, zkusím ji ještě vyladit.

Radek
wolf

26. 2. 2009, 1:26

Tak jsem zkoumal katalog od Igusu a co se týče mazání a použití maziv cituji z katalogu:

Ačkoli jsou kluzná pouzdra iglidur konstruována pro suchý běh, jsou zcela kompatibilní se standardními oleji a mazivy. Jednorázové promazání během instalace zlepšuje vlastnosti při záběhu a koeficient tření, snižuje se třecí ohřev. Díky tomuto efektu lze při mazání zvýšit povolené zatížení kluzných pouzder...

Takže vše je O.K. :)

Kdo by si chtěl počíst podrobněji tak tady: http://www.igus.cz/_Product_Files/Downl ... screen.pdf
To zajímavé je od stránky 1.17.
wolf
rawen
Sponzor fora

26. 2. 2009, 2:13

Díky za info,
sice jsem se trošku polekal těch výpočtů, ale rozhodně zajímavé. :)
Jak jsi daleko se svojí mašinou?

Radek
wolf

26. 2. 2009, 3:21

...Výpočtů si "zásadně" nevšímám :)...

Konečně jsem se zase trochu rozhoupal a skládám bednu s elektrikou. Mám taky rozpracované držáky a vedení energetických řetězů, držáky koncových spínačů.
Jinak co se týče toho mazání, tak jsem to zkusil máznout doma jediným mějícím mazivem MOGUL LV2-3 a funguje to o mnoho líp, myslím tím šroub a matice, vedení jsem nemazal. Až se to zaběhne, tak přebytečné mazivo setřu a nebo nechám "samo zmizet".
Jak bude co fotit, tak to sem šoupnu.
wolf
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“